Chema és a magyar himnusz, Nagy László és a spanyol válogatottság

A csoportelsőségről és a leendő ellenfélről dönt a ma esti magyar–spanyol csoportrangadó a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében. A spanyol Chema Rodríguez a magyar válogatott edzője, Nagy László csapatvezető korábban kacérkodott a gondolattal, hogy a spanyol válogatottban játsszon. A spanyolok két átlövője, Alex és Daniel Dujsebajev édesapja, Talant egykor magyar szövetségi kapitányként dolgozott. Összegyűjtöttük a mostani párharc legfontosabb spanyol érdekeltségű szereplőit.

Szilagyi
2021. 01. 25. 10:25
Chema Rodrigez
Chema Rodríguez a spanyol himnuszt hallgatja ma este a magyar kispadnál Fotó: Kovács Anikó Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középdöntős csoportelsőségről döntő ma esti magyar–spanyol mérkőzés több szempontból is pikáns lesz. Elsősorban Chema Rodríguez él át különleges pillanatokat: a Veszprém korábbi irányítója, Gulyás István segítője a honfitársai ellen készíti fel a magyar válogatottat. – Érzelmes lesz hallani a spanyol himnuszt, sohasem gondoltam volna játékosként, hogy egy nap majd a spanyolok ellen fogom vezetni a csapatomat. De az élet tele van furcsaságokkal. Ettől függetlenül megpróbálunk nyerni – nyilatkozta a spanyol válogatottal 2005-ben világbajnoki aranyérmet nyert korábbi klasszis irányító a Nemzetközi Kézilabda-szövetség hivatalos oldalán.

Chema Rodríguez a spanyol himnuszt hallgatja ma este a magyar kispadnál
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Chema Rodríguez ezer szállal kötődik a Veszprémhez: 2012-től 2017-ig játszott Veszprémben, öt bajnokságot, két SEHA-ligát nyert, és tagja volt annak a csapatnak, amely 2016-ban kilencgólos előnyről veszítette el a BL-döntőt a lengyel Kielce ellen. Érdekesség, hogy a Kielce edzője akkortájt a későbbi magyar szövetségi kapitány, a kirgiz származású, orosz–spanyol kettős állmapolgárságú Talant Dujsebajev volt. Ma este sem maradunk Dujsebajevek nélkül: a spanyol válogatott két átlövője, Talant két gyermeke, Alex és Daniel is szerepet kaphat a magyarok ellen. Csak úgy zárójelben: természetesen mindketten Kielcében kézilabdáznak.

Nagy Lászlót korábban csábították a spanyolok
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Bő évtizede még hosszan csámcsogott a sajtó és a spanyolok kapcsolatáról. A világklasszis átlövő egy ideig szüneteltette a tevékenységét a magyar válogatottban, a spanyol szövetség kitartóan udvarolt neki, Nagy meg is kapta az állampolgárságot. Végül nem lett az egészből semmi, Nagy László soha nem szerepelt a spanyol válogatottban, sőt 2012-ben alapembere volt a londoni olimpián negyedik helyen végzett magyar válogatottnak.

A jelenlegi spanyol válogatott tagjai közül hárman játszanak Magyarországon. Rodrigo Corrales és Jorge Maqueda Veszprémben, Joan Cañellas Szegeden kézilabdázik. A tegnapi online sajtótájékoztatón a magyar csapat irányítója, viccesen megjegyezte, hogy majd „ráír Corralesre, hogy mit fog védeni”. A remek formában játszó Lékai azt is elárulta, hogy korábban összefutott Corralessel, aki akkor arra kérte, hogy a magyar válogatott nyerjen a lengyelek ellen, mert akkor nem lesz komoly tétje a záró fordulóban a magyar–spanyol meccsnek.

A magyar válogatott teljesítette Corrales kívánságát, de ez nem jelenti azt, hogy a két – már továbbjutott – csapat mérkőzésén ne lenne tét. Nyilván egyik csapatnak sem mindegy, hogy a norvég vagy a francia együttes jön szembe a legjobb nyolc között. Ha nyerünk vagy döntetlent játszunk, akkor a norvég, ha – ne adj isten – kikapnánk, akkor a francia válogatott ellen folytathatjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.