Ilyen az, amikor Hári Jánosnak nem a szája, hanem a keze jár

Nagyon belelendült a Fehérvér AV 19 együttese, egymást követő két napon az Innsbruck, majd a Bolzano vendégeként is győzött, s az élre állt az osztrák jégkorongbajnokságban. Külön öröm, hogy a Volán magyar válogatott hokisok vezérletével szárnyal.

Novák
2021. 01. 10. 13:11
null
Bartalis István (fehérben) ütötte a győztes gólt Bolzanóban Fotó: Vanna Antonello Forrás: HCB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rangadót nyert szombat este a Fehérvár AV 19 az olaszországi Bolzanóban, avagy dél-tiroli Bozenben. A találkozó előtt még az olasz csapat volt az első az osztrák ligában, sikerével a Volán előzött, és a tabella élére ugrott. A Bolzano támadott többet, de a magyar együttes jól védekezett, és a 33. percben emberhátrányban Bartalis István ütötte a győztes találatot. A listavezető pozíció kicsit félrevezető, hiszen három pont a Fehérvár előnye, viszont hat meccsel többet játszott a Bolzanónál. Az egész tabella meglehetősen kusza, de a magyar klub mérlege (22 győzelem, 12 vereség) mindenképpen dicséretes. Korábbi idényekben a rajt után volt már első a Volán az osztrák ligában, 34 forduló után azonban még sohasem.

– Hogy mi volt a különbség a két csapat között? Egyetlen gól... Kemény meccs volt, minkét csapat nagyon küzdött. Egyszer elmentünk kettő az egy elleni szituációban, és betaláltunk. A vége különösen nehéz volt, a Bolzanónak rengeteg helyzete volt, de mindegyiket sikerült kivédekeznünk. Nagy győzelmet arattunk. Jó volt látni, ahogy a játékosok egymásért harcoltak, és okosan is játszottak – értékelte a találkozót Antti Karhula, a Volán vezetőedzője, a gólszerző Bartalis István pedig hozzátette, normális, hogy a hazaiak többet támadtak, de szerencsére ez kevés, a Fehérvár húzta be a győzelmet.

Bartalis István (fehérben) ütötte a győztes gólt Bolzanóban
Fotó: HCB/Vanna Antonello

Már júliusban lehetett sejteni, hogy a Fehérvár nagy fogást csinál Hári János és Bartalis István megszerzésével, amit az eredmények azóta fényesen visszaigazolnak. Hári jelenleg 33 ponttal holtversenyben a második a liga kanadai táblázatán, Bartalis (27) pedig a tizenharmadik, s aligha bánja, hogy egy magyar hokis még van közöttük, Erdély Csanád az ötödik 29 ponttal.

Janus – Stipsicz, Campbell, Hargrove, Hári, Kuralt – Caruso, Szabó B., Erdély, Bartalis, Petan – Geiger, Horváth, Sárpátki, Kähkönen, Mihály – Kovács, Lahti, Szita. Így állt fel a Fehérvár Bolzanóban. A tizenkilenc játékos (egy kapus, három hátvédpár és négy csatártrió) több mint fele, egész pontosan tíz fő magyar. Ne kiabáljuk el, a Volán mintha kezdene visszatalálni a bevált régi recepthez, amikor hazai válogatott játékosokra épült a kerete, s így érte el a sikereit. Ha így folytatja, visszaveheti domináns szerepét a gyengélkedő Diósgyőrtől, a miskolci gárda csupán a tizedik a tizenkét csapatos szlovák bajnokságban.

Itthon az FTC az első

A magyar bázisú Erste Ligában szoros a verseny az élen, most éppen az FTC az első, de a Debrecen, a MAC és az UTE szorosan ott van a nyomában, sőt az ötödik helyezett, az első négynél eddig lényegesen kevesebb mérkőzést játszott Brassónak a legjobb a győzelem/vereség mutatója 77,8 százalékkal. Az FTC ráadásul javíthat, a versenyiroda helyt adott az óvásának, ezért újrajátszhatja a Vasas ellen meglepetésre 4-2-re elvesztett meccsét.

A tabella:

1. FTC-Telekom 23 11 5 3 4 88-73 46 pont

2. DEAC 23 13 2 2 6 90-68 45

3. MAC HKB Újbuda 22 10 4 3 5 93-63 41

4. UTE 23 10 4 2 7 93-80 40

5. Corona Brasov Wolves 15 9 2 4 – 61-34 35

6. Gyergyói Hoki Klub 20 6 2 5 7 50-63 27

7. Sport Club Csíkszereda 13 8 – 2 3 68-48 26

8. Opten Vasas HC 20 5 – 2 13 56-78 17

9. Titánok 21 2 3 3 13 53-97 15

10. Dunaújvárosi Acélbikák 24 1 5 1 17 65-113 14

Játékvezetői műhiba történt

A Magyar Jégkorong Szövetség versenyirodája helyt adott a Ferencváros óvásának, így újra kell játszani a december 30-án rendezett Vasas–FTC mérkőzést, mert a végeredményt befolyásoló játékvezetői műhiba történt az utolsó előtti percben.

A liga szombati közleménye felidézte: a Vasas 3-2-es vezetésénél a ferencvárosi Mitch Versteeg a támadó kék vonalról rálőtte a korongot a kapura, amelybe azonban közvetlenül a kapu előterében csapattársa, Justin Hodgman a levegőben beleért, az oldalsó kapuvasra juttatva azt, majd a kapuvasról kipattanó korongot második szándékból a kapuba juttatta. Az alapvonali játékvezető ekkor gólt ítélt. A játékvezető videoelemzést rendelt el, és végül az FTC-Telekom által szerzett gólt érvénytelenítette, magas botra hivatkozva. Ugyanakkor a ferencvárosi játékos nem a magas bottal történő korongérintés közvetlen eredményeként szerezte a gólt, hanem második szándékból, a korong kapuvasról történő kipattanását követően, ami megkérdőjelezi a szabály alkalmazhatóságát. A versenyiroda álláspontja szerint ugyanis a szabálypont alkalmazhatósága kizárólag a korong kapuba jutását megelőző utolsó korongérintésre értelmezhető, azt megelőző korongérintések a videós gólbírórendszer igénybevételével nem vizsgálhatók.

A versenyiroda a szabályzatok és a videofelvételek megvizsgálása, valamint a klubok képviselőinek, a játékvezetői ellenőrnek és az úgynevezett referee in chiefnek a nyilatkozata alapján úgy döntött, hogy a játékvezetők olyan döntést hoztak, amelyet a szabályzatok szerint nem hozhattak volna, így a játékvezetői műhiba valós.

A versenyiroda a mérkőzés újrajátszását rendeli el. A döntés ellen fellebbezni lehet. Az új időpontot a határozat jogerőre emelkedését követően a csapatokkal történő egyeztetés alapján a versenyiroda jelöli ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.