Egyetlen botlásunk volt az Eb első napján, de az nagyon fájó

Gdańskban pénteken megkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága, és az első nap majdnem hibátlan magyar szereplést hozott. Azt azért nagyon sajnáljuk, hogy Liu Shaoang 1500 méteren kicsúszott, s ki is zárták; versenyzőnk ezen a távon címvédőként érkezett a lengyel városba.

Magyar Nemzet
2021. 01. 22. 18:55
null
Liu Shaoang (balra) tudta, bátyjának arra volt szüksége, hogy saját erejéből álljon talpra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nap első sikere: a tegnapi tesztek mindenkinél negatív eredményt hoztak!” – tudatta péntek reggel a Magyar Országos Korcsolyázószövetség Facebook-oldala. S bizony, a koronavírus-járvány idején a természetesen buborékban zajló Eb-n a startpisztoly első eldörrenése előtt emiatt is izgulnunk kellett. Szerencsére a délelőtti versenyprogramban is bőven voltak sikereink; mi több, csak azok voltak. A nők egyéni számaiban mindkét indulónk, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka egyaránt túljutott az első körön 500, 1000 és 1500 méteren is; a lányok előbbi két távon a negyed-, utóbbin az elődöntőbe kerültek. A délelőtti program végén pedig női váltónk is vette az első akadályt, a 3000 méteres távon Kónya, Sziliczei-Német, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja összetételben negyeddöntős futamában a címvédő hollandok mögött és az ukránok előtt második helyen célba érve jutott be a legjobb nyolcba. A folytatásban azonban nehéz dolga lesz, hiszen női válogatottunk legjobbja, koronavírus-fertőzése miatt nem utazhatott el az Európa-bajnokságra.

Délután következtek a férfiak, akik tavaly szenzációsan szerepeltek a debreceni Eb-n. Egy évvel ezelőtt Liu Shaoang aranyérmes lett összetettben és 1500 méteren, míg 500-on és 1000-en másodikként zárt. Utóbbi két távon Liu Shaolin Sándort koronázták meg, aki pedig az összetettben ezüstérmes lett öccse mögött. Gdańskban mellettük az egyéni számokban a honosított Krueger John-Henryt vetettük be, aki a 2018-as phjongcshangi olimpián 1000 méteren még amerikai színekben végzett a második helyen.

Az Eb-n pénteken a triónk majdnem hibátlanul teljesített, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry 500, 1000 és 1500 méteren továbbjutott, előbbi két távon a negyeddöntőbe, utóbbin az elődöntőbe. Liu Shaoang 500 és 1000 méteren szintén továbblépett, 1500-on azonban sajnos kizárták a futamából. A leghosszabb egyéni szám hajrájához közeledve futamában csak a negyedik helyen korcsolyázott, így muszáj volt előznie, hogy továbbjutó helyre kerüljön, de a manővere során az egyik kanyarban kívülről rádőlt olasz vetélytársa csípőjére, majd mindketten kicsúsztak. S a zsűri ráadásul Liu Shaoangot látta vétkesnek.

A nap végén a férfiak 5000 méteres váltóversenyében szakvezetésünk Liu Shaolinnak pihenőt adott, a negyeddöntőben a váltóban Liu Shaoang, Krueger, Varnyú Alex és kapott helyet. Utóbbi a Liu testvérekkel együtt olimpiai bajnok váltóban, tavaly azonban eltiltását töltötte, mert az Instagram-oldalán meggondolatlanul egy Kínát sértő bejegyzést helyezett el, és ebből elég nagy botrány kerekedett…

A magyar váltó tavaly a debreceni Eb döntőjében elsőként haladt át a célvonalon, de a mieinket kizárták, így most nagyon szeretnének bizonyítani. A negyeddöntőben a franciákkal, a németekkel és a fehéroroszokkal kerültek össze, a 45 körös verseny fél távjáig megbújtak a franciák mögött, ekkor ritmust váltottak, elléptek a többiektől, és simán megnyerték a futamukat. Ám láthattuk, hogy a címvédő oroszok, valamint az olaszok és a hollandok is jó formában vannak.

Folytatás szombaton az immár döntős programmal 13 órakor. A kontinensviadal futamait az M4 Sport élőben közvetíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.