Kiderült, a Magyar Nagydíjat nézik a legtöbben a világon!

A Formula–1 hétfőn nyilvánosságra hozta a 2020-as szezon nézettségi adatait, és ezek alapján a televíziós közvetítésekben a Magyar Nagydíj vonzotta a legtöbb érdeklődőt, tavaly júliusban a képernyők előtt 103,7 millióan követték figyelemmel a Hungaroringen történteket.

2021. 02. 08. 20:41
Hamilton
A FIA által közreadott képen Lewis Hamilton, a Mercedes brit címvédője kiszáll autójából, miután rajt-cél győzelmet aratott a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíján a mogyoródi pályán, a Hungaroringen 2020. július 19-én. Fotó: MTI/EPA/FIA/F1
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány a 2020-as Formula–1-es szezonra is kihatott. 2019-ben huszonegy futamot rendeztek, tavaly pedig csak tizenhetet. De sokáig az is kérdéses volt, hogy ennyi összejön-e, s a tervezett márciusi rajt helyett – a melbourne-i idénynyitót lefújták – a világbajnokság csak július 3-án kezdődhetett meg az Osztrák Nagydíjjal. A televíziós nézettségi adatokat annak ismeretében kell vizsgálni, hogy 2020-ban csak Európában és a Perzsa-öbölben (Bahrein, Abu-Dzabi) rendeztek futamokat, a száguldó cirkusz tavaly Ausztráliába, Ázsiába, Észak-Amerikába és Dél-Amerikába sem utazott el. A futamok kezdési időpontjai pedig értelemszerűen jó néhány országban nem voltak ideálisak a nagyvilágban.

Az átlagos nézőközönség tavaly a nagydíjakon 87,4 millió fő volt, ez 4,5 százalékkal elmaradt a 2019-es adattól, a 91,52 milliótól. Megjegyzendő, hogy 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban átlagban 87 millió nézője volt a versenyeknek, nem kell tehát szomorkodniuk az F1 korifeusaiknak, a pandémia alatt tisztességes számokat hoztak. Az összesített nézőszám 2020-ban megközelítőleg 1,5 milliárd volt, ami természetesen elmarad a 2019-es 1,9 milliárdtól, de ez betudható annak, hogy négy nagydíjjal kevesebbet rendeztek.

S ami miatt mi igencsak kihúzhatjuk magunkat: az F1 közleményéből kiderül, 2020-ban a Magyar Nagydíj volt a legnézettebb 103,7 milliós közönséggel, hét százalékkal múltuk felül a 2019-es adatunkat. A mi versenyünk a világbajnokság harmadik futama volt, s július 19-én a Hungaroringen Lewis Hamilton (Mercedes) győzött Max Verstappen (Red Bull) és Valtteri Bottas (Mercedes) előtt.

Tavaly a lelátók üresek voltak a Hungaroringen, Lewis Hamilton a csapattagok előtt ünnepelt
Fotó: MTI/EPA/FIA/F1

A Formula–1 közleménye kiemeli, hogy az új pályák közül a portugáliai Portimãóban rendezett verseny 100,5 milliós közönséget hozott, míg a bahreini „külső” pályán lebonyolított 98,1 milliót.

Az F1 azt is büszkén kommunikálja, hogy a hatezer megkérdezett rajongó 72 százaléka gondolja úgy, az elmúlt két évben előrelépés történt az autósport elit kategóriájában, és 68 százalék szerint az új tulajdonos, a Liberty Media jól kézben tartja a dolgokat. 2019 júniusában nem volt ilyen kedvező a kép, akkor csak 52, illetve 56 százalék nyilatkozott pozitívan. S most a szurkolók kilencven százaléka azon a véleményen van, hogy a Formula–1 döntéshozói jól kezelték a járványhelyzetet.

A Hungaroring Sport Zrt-nél is nagyon örülnek:

2020-ban a Magyar Nagydíjat nézték a legtöbben világszerte! Köszönjük nektek! 😍

The highest audience figure for a race...

Közzétette: Hungaroring2021. február 8., hétfő

 

A Formula–1-ben a hétfő fontos nap volt, ma dőlt el, hogy Lewis Hamilton 2021-ben is a Mercedes versenyzője lesz.

Az F1 2021-es idénye március 28-án rajtol a Bahreini Nagydíjjal, a világbajnokság a tervek szerint 23 állomásból fog állni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.