Száz nap, ezer induló, öt kvóta

Száz nap múlva, május 12-én kezdődik Szegeden a kajak-kenu olimpiai pótkvalifikációs világkupa. Ennek apropóján tartottak tegnap sajtótájékoztatót a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ-) vezetőség, valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár részvételével. A szervezők valamivel több mint 1000 versenyzőt várnak az eseményre, de nekünk közülük az az öt magyar sportoló fontos, aki megszerezheti a még hiányzó öt tokiói kvótát.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 19:25
Hüttner Csaba kemény vízbe vágta a lapátját
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint is előny, hogy itt rendezik a versenyt. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretném, ha a sportág hasonlóan sikeres lenne Tokióban, mint öt évvel ezelőtt a riói olimpián. A feladatunk, hogy ehhez és a további kvóták megszerzéséhez minden támogatást megadjunk – mondta köszöntőbeszédében Szabó Tünde, aki a hazai rendezésű világkupával kapcsolatban hozzátette, az esemény nagy értéket kapott azzal, hogy Szegeden olimpiai kvalifikációs helyek megszerzésére is lehetősége lesz a sportolóknak.

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kajak-kenu válogatott idei eredményességével kapcsolatban nem fogalmaz meg elvárásokat, hanem azt kívánja, hogy minden olimpikon érje el azokat a célokat, amelyeket maga elé kitűzött.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke megemlítette, hogy 2020 az állandó újratervezés éve volt a kajak-kenu sportág számára is, de köszönhetően a kormányzat támogatásoknak, minden kiemelt programot meg tudtak valósítani tavaly is.

– 2021-ben nyolcvanéves az MKKSZ, és eddig éppen ennyi olimpiai érmet nyert a sportágunk. Ez kötelez minket arra, hogy Tokióban is a magyar kajak-kenu hagyományainak megfelelően szerepeljünk – mondta a sportág elnöke, aki kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a nemzetközi kajak-kenu szezont indító szegedi világkupára már most hatalmas az érdeklődés, így a 2019-ben felújított Maty-éri pályára több mint 1000 versenyzőt várnak.

Az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid elmondta, hogy a májusi szegedi világkupa mellett a sportág legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyeit: az olimpiai válogatót, az Európa-bajnokságot, a tokiói olimpiai regattát és a szeptemberi gyorsasági világbajnokságot is élőben közvetítik majd.

A versenyzők előtt álló feladatokról Hüttner Csaba szólt. – A lehetséges tizennyolc kvótából 2019-ben tizenhármat szereztünk meg, és reálisan még négyet begyűjthetünk Szegeden. Előnyös, hogy ebben a járványügyi szempontból nehéz helyzetben nem kell sehova utaznunk, hanem hazai környezetben, a világ legjobb pályáján szállhatunk harcba az újabb kvótákért – mondta a felnőtt szövetségi kapitány, aki újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy eddig 38 kajak-kenus sportoló kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát. A válogatott kerettag több tagja már útnak indult a dél-afrikai edzőtáborba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.