A beugró kazahok egy dologban biztosan hasonlítanak ránk

Kazahsztán női kézilabda-válogatottja a szerencsének, a Koreai Köztársaság és Kína visszalépésének köszönheti, hogy Magyarországon selejtezhet a tokiói olimpiára. Legutóbb, a 2019-es vb-n 24 góllal győztünk ellenük. Ma nem valószínű hasonló gólzápor: mindkét csapat, főleg a magyar tartalékolja az erejét a további két meccsre.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 10:15
Magyarország Kazahsztán
Irina Baranovszkájával Tomori Zsuzsanna sem mindig boldogult a tavalyelőtti vb-n Fotó: Kovács Anikó Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kézilabda olimpiai selejtező tornán Kazahsztán lesz a magyar válogatott első ellenfele. A közép-ázsiai ország a Koreai Köztársaságnak köszönheti, hogy egyáltalán részt vehet a háromnapos győri selejtezőn. Miután Korea visszalépett az indulástól, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség az első számú tartalékot, Kazahsztánt kérte fel az üresen maradt hely betöltésére.

Eredetileg úgy volt, hogy Kazahsztán a Norvégia, Montenegró, Románia hármashoz csatlakozik, de miután a „magyar csoportban” Kína visszamondta a szereplést, a nemzetközi szövetség Kazahsztánt átirányította a magyar, szerb, orosz trióhoz. Ennek köszönhetően játszhatunk 2019 után újra a kazah válogatottal. A tét kis túlzással hasonló, mint a kumamotói világbajnokságon. Mindkét tornán az olimpia van (illetve volt) a célkeresztben, de Japánban még lehetett hibázni, Győrben erre már nincs lehetőség.

Irina Alexandrova (sárga mezben) és Tomori Zsuzsanna a 2019-es vb-n
Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó

A papírforma szerint Kazahsztánnak nincsenek, nem lehetnek vérmes reményei az olimpiai részvétellel kapcsolatban. Eddig egyszer jutott el olimpiára, 2008-ban Pekingben váratlan győzelmet aratott a házigazda Kína ellen, és döntetlent ért el Angola ellen, végül a 10. helyen végzett. A kazah válogatott 2007 és 2019 között öt vb-n vett részt, a mezőny második felében, a 18. és a 22. hely között végeztek.

A 2019-es vb-n a magyarok ellen három gólt szerzett csapatkapitány, a 26 éves Irina Baranovszkaja komolyan készül a győri tornára. „Alaposan készülünk a győri tornára, figyeljük ellenfeleink játékát. Az erőnk végéig fogunk küzdeni” – mondta a Nemzetközi Kézilabda-szövetség honlapján a beálló. Baranovszkaja a Dostikban játszik, csakúgy, mint a keret többsége, a másik meghatározó kazah klub a Kaysar, a két egyesület adja a kazah keret nyolcvan százalékát. A beálló mellett két balátlövő, Irina Alexandrova és Alessia Maliseva érdemel kitüntetett figyelmet.

A kumamotói 24 gólos győzelem most csak álom, a kazahok ellen a kellemes bemelegítés és a sikerélmény lesz a tét ma délután Győrben (tv: 17.00, M4 Sport), az olimpiai selejtező első mérkőzésén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.