Befuthat a székely, román, kanadai vegyes hajtású brassói expressz

Mind a négy párharc összesítésben 3-1-re áll a magyar bázisú jégkorong-bajnokság, az Este-liga negyeddöntőjében, a ma esti mérkőzéseken akár mind a négy lezárulhat. Talán az alapszakasz győztesének, a Brassónak áll leginkább a zászló, hiszen hazai pályán fogadja a Vasast. A döntően székely, román és kanadai játékosokra épülő erdélyi csapat erre az idényre egységes gárdává kovácsolódott. Bár a hovatartozás, miként azt Daniel Tranca, avagy Tranca Dániel esete mutatja, nem is olyan egyszerű.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 12:11
null
Nem mehet biztosra, de azért esélyesebb a Brassó a Vasasnál Forrás: Corona Brassó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes összetételű csapat a Brassó. Két veterán szlovák, a fél életét Erdélyben töltő kapus, Patrik Polc, illetve Tomás Klempa, valamint a cseh Radim Valchar és az orosz Albert Zagidullin a négy kakukktojás, a többiek vagy székelyek vagy románok vagy kanadaiak. Bár e téren is illik óvatosnak lenni. A kanadaiak és a székelyek között is akad kettős állampolgár.

Péter Balázs Szabolcs, Ráduly Norbert és Szőcs Zalán esetében ezt természetesnek tekinthetjük, de Tranca Dániel esetében ezen meglepődhetünk. Minden okoskodás helyett inkább idézzük a csíkszeredai születésű játékossal készített interjút, amely a magyar szövetség honlapján tekinthető meg.

– Nem volt benne úgymond a pakliban, hogy hokista leszek. Nekem édesapám román, tehát román anyanyelvű, ő röpizett – mondja többek között Tranca Dániel ízes székely tájszólással, amihez hozzátehetjük, a román mellett természetesen a székely válogatottnak is oszlopos tagja.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

A Brassó nagy fölénnyel végzett az alapszakasz élén, ehhez képest a negyeddöntőben a Vasas a vártnál jobban megszorongatta. Hazai pályán csak 5-3-ra (1-3-ről fordítva az utolsó negyedben) és 5-4-re verte a Vasast, a budapesti két mérkőzés közül pedig az egyiket el is vesztette, ami után kisebb szópárbaj is kialakult a két edző között.

– Amit eddig mondtam, beigazolódott. Az elején azt mondtuk, hogy nem megyünk feltett kézzel egyik meccsre sem, attól függetlenül, hogy az elsővel játszunk nyolcadikokként. Ez így is volt. Úgy lett volna igazságos, ha 1-1-gyel utazunk haza Brassóból, de érzésem szerint elvettek tőlünk egy lehetőséget ott. A csapat nagyon együtt van, és mindent meg fog tenni, hogy akár innen fordítsunk is, mert érezzük a lehetőséget továbbra is. Én bízom a srácokban, ők bíznak egymásban. Megyünk, ugyanannyi pihenőidőnk van, ugyanúgy buszút vár a Brassóra is, mint ránk, úgyhogy bízom benne, hogy csütörtökön hazai jégen játszunk, és még abban is, hogy szombaton ott megint – fogadkozott a piros-kékek edzője, a korábbi kiválóság, Ladányi Balázs.

Amire Dave MacQueen a Brassó szemszögéből a következőket felelt: – Azt kaptuk, amit érdemeltünk. Tudtuk, hogy a legjobb játékát fogja mutatni a Vasas, és így is történt. Nem tudtuk a legjobbunkat nyújtani. Úgy néz ki, hogy ha valaki panaszkodik a ligának, akkor valami történni fog. Talán én is többet fogok panaszkodni.

Tehát célkeresztben a játékvezetők. Reméljük, a ma esti meccs sportszerű keretek között dől el.

Innen folytatják

Ma mind a négy párharcban az ötödik mérkőzéseket játsszák. Innen folytatják:

Brassó–Vasas (az állás 3-1 a Brassó javára)

FTC–MAC (az állás 3-1 az FTC javára)

Csíkszereda–Gyergyó (az állás 3-1 a Csíkszereda javára)

Debrecen–UTE (az állás 3-1 a Debrecen javára)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.