Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ronaldo jövőjére három forgatókönyv is elképzelhető

Miután idén sem nyeri meg a Bajnokok Ligáját a Juventusszal, Cristiano Ronaldo jövője egyre több kérdést vet fel a torinói klubnál. Eddig inkább kudarc az ötszörös aranylabdás olaszországi karrierje, mintsem siker, a szerződése jövőre lejár, és úgy tűnik, a Juventusnak sem fontos, hogy maradjon. Innentől már az a tét, hogy a 36 éves sztár karrierje méltó véget érhessen. Három forgatókönyv a legvalószínűbb a folytatásra.

2021. 03. 11. 10:49
CRISTIANO RONALDO
Cristiano Ronaldo visszanéz... Meggondolja magát és marad a Juvnetusnál? Fotó: MARCO ALPOZZI Forrás: MTI/AP/LA PRESSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem titkolta, hogy amikor a Juventus 2018 nyarán 117 millió euróért, olasz átigazolási rekordösszegért megvásárolta Cristiano Ronaldót a Real Madridtól, azt azzal a céllal tette, hogy újra megnyerje a Bajnokok Ligáját. Ugyanis a legfontosabb európai kupasorozatban az 1996-os győzelme óta csak pofonokat kapott a torinói klub, amely a legutóbbi győzelmét követően öt döntőt veszített el, s ezzel tartja a negatív rekordot. A portugál klasszis azonban nem hozta el a Kánaánt, mindhárom idényében viszonylag korán kiesett a Juventusszal a BL-ből, ráadásul mindannyiszor papíron abszolút verhető csapatok ellen. Nem csoda, hogy immáron Ronaldo jövője sem egyértelmű Torinóban.

Először fordul elő 2005 óta, hogy Messi és Ronaldo sincs ott a BL-negyeddöntőben Fotó: AFP/Josep Lago

– Nincs napirenden – válaszolta Fabio Paratici, a Juventus sportigazgatója arra a kérdésre, hogy foglalkoznak-e Ronaldo 2022 nyarán lejáró szerződésével. Ezután még hozzátette, hogy az ilyen nagy játékosoknál mindig benne van a pakliban, hogy úgy döntenek, új tapasztalatokat szereznének egy másik csapatnál, a kluboknak pedig illik ezt tiszteletben tartani. Összességében Paratici szerint Ronaldo jövője a saját kezében van.

Ezzel nem állította, hogy a Juventus szabadulna tőle, de nem is kardoskodott a maradása mellett, ami sokatmondó. Elképzelhető, hogy a várt nemzetközi áttörés hiányában a klubnak már nem kívánatos teher Ronaldo tetemes fizetése. A La Gazzetta dello Sport 2019-ben arról írt, hogy a portugál évi 31 millió eurót keres, ami 23 millióval több volt, mint a Serie A akkori második legjobban fizetett labdarúgójának, a szintén juventusos Matthijs de Ligtnek a bére.

Az elért eredmények nem bizonyítják, hogy Ronaldóval jobb lett a Juventus, mint előtte volt. Az olasz bajnokságot az elmúlt két évben megnyerte a csapat, de azt 2012 óta mindig uralta, így nem fokmérő – a mostani idényben ráadásul meg is törhet a torinói hegemónia, hiszen jelenleg tíz pont a hátrány az éllovas Internazionale mögött. Az igazán fontos a BL, amelyben 2019-ben az Ajax ellen a negyeddöntőben, 2020-ban a Lyon ellen a nyolcaddöntőben, idén pedig a Porto ellen szintén a legjobb tizenhat között esett ki a Juventus. Tehát három, papíron gyengébb csapat állította meg Ronaldóékat, nem valamelyik aranyesélyes gárda.

Ronaldo személyes teljesítménye is elmaradt a várakozásoktól. A három BL-idényben összesen 14 gólt szerzett a Juventusban, azaz eggyel kevesebbet, mint csak az utolsó évadjában a Real Madridban. Arról nem is beszélve, hogy a Porto elleni mostani kiesést sokan egyértelműen az ő nyakába varrták.

A jelek szerint a Ronaldo–Juventus házasság zsákutcába jutott. Ha anyagilag menteni akarja a helyzetet a torinói klub, akkor az ötszörös aranylabdás már idén nyáron távozhat. Figyelembe véve magas fizetését a Covid által sújtott gazdasági helyzetben, kevés klub adhat lehetőséget a 36 éves Ronaldónak arra, hogy méltóképpen zárja le a pályafutását.

Három lehetséges forgatókönyvet tartanak számon a nemzetközi sajtóban. Az egyik a visszatérés a Manchester Unitedbe, amelyben ismert játékos lett, s a fiatalokat segítve szerepet vállalhatna a klub felemelkedésében, hiszen a vörös ördögök 2013 óta nem nyertek bajnokságot. A másik lehetőség a Paris-Saint Germain, amelynél egy negyedik topligában is bajnok lehetne Ronaldo, ráadásul Zlatan Ibrahimović és David Beckham esetében Párizs egyszer már bejött egy-egy idősödő sztárnak.

Ugyancsak az ő példájukat követheti, ha az Egyesült Államokban köt ki, ahova Beckham tárt karokkal várná a saját csapatába, az Inter Miamiba. Már az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan az MLS-ben láthatjuk Ronaldót futballozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.