Egy csökönyös edző áldozatai

Joachim Löw világbajnok edző, több mint 5300 napja vezeti többnyire sikerrel a német válogatottat, de visszatérő probléma, hogy megorrol egy-egy labdarúgóra, akik aztán teljesíthetnek akármilyen jól, nincs esélyük visszakerülni a csapatba. Csökönyösség vagy elvszerűség? Nevezzük bárhogy, most éppen Thomas Müller a kárvallottja.

2021. 03. 20. 9:36
Joachim Löw
A következő hónapokban még biztosan Joachim Löw fog ülni a németek kispadján Fotó: MTI/EPA/David Hecker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy szövetségi kapitány tizenöt éve irányít egy válogatottat, óhatatlanul vannak konfliktusai a válogatási elvei miatt. Mindig lesznek, akiket bekövetelnek a csapatba, de az edző másokban bízik. Joachim Löw esetében azonban másról van szó. Vannak és voltak labdarúgók, akik egy darabig élvezték a bizalmát a német válogatottban, aztán egyszer csak kitette őket a keretből, és utána a teljesítményükkel hiába szolgáltak volna rá újra a meghívóra, sosem térhettek vissza a csapatba.

Jelenleg Jérome Boateng és Mats Hummels járnak ebben a cipőben. 2018 óta egyikük sem lépett pályára a Nationalelfben, noha Löw 2014-ben világbajnok csapatának még alapemberei voltak. A klubjaikban, a Bayern Münchenben, illetve a Dortmundban mutatott játékuk alapján lehetne helyük a válogatottban, és az utóbbi hetekben úgy tűnt, Löw meggondolta magát, és esélyt ad a visszatérésükre. De a tegnap kihirdetett német keretben egyikük sem kapott helyet, tehát Löw továbbra is ellenáll a nyomásnak, hogy visszahívja a három világbajnokot.

Joachim Löw és Jérome Boateng, itt még harmóniában Fotó: Reuters/Carl Recine

Korábban többen jártak így a 2006 óta elmozdíthatatlan szövetségi kapitánynál. Michael Ballack volt az első áldozat, aki a 2010-es vb-ről sérülés miatt maradt le, Dél-Afrikában pedig Löw fiatal együttese nélküle is tündökölt, bronzérmes lett. Ezután Ballack hiába szeretett volna visszatérni, Löw nemcsak a kapitányi karszalagot vette el tőle, hanem többet nem számított a klasszis középpályásra. Felajánlottak Ballacknak két ajándék meccset, hogy százszoros válogatottként vonulhasson vissza, de ő nem kért a könyöradományból.

A 2010-es vb-harmadik együttesnek tagja volt viszont Stefan Kiessling, aki az elmúlt évtized leginkább gólerős német játékosa volt a Bundesligában, mégis kegyvesztetté vált Löwnél. – Ki lettem rúgva. Löw nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nincsenek tervei velem, történjék bármi. Ennek a sztorinak itt a vége – nyilatkozta a Leverkusen csatára elkeseredve, de ismerve a történteket, semmi túlzás nem volt ebben.

Kiessling 2012-ben 16, 2013-ban 25, 2014-ben 15 gólt szerzett a Bundesligában, a középső évben ő lett a német gólkirály, de esélye sem volt bekerülni a válogatottba. Még akkor sem, amikor Miroslav Klose és Mario Gomez sérülései miatt komoly csatárhiánnyal küszködött Joachim Löw. Kiessling nála debütált a nemzeti csapatban 2007-ben, de utoljára a 2010-es vb bronzmeccsén lépett pályára a válogatottban, és sokan nem értették, hogy miért.

Pórul járt Max Kruse is. A 2014-es vb előtt éppen Kiessling kárára őt építette be a válogatottba Löw, benne látta azt a német csatárt, aki hosszabb távon átveheti a kiöregedő Klose helyét. Csakhogy nem tartott sokáig a bizalom. Kruse a vb-aranyról végül lemaradt, de a 2016-os Eb-selejtezőkön, amelyekre Klose már lemondta a válogatottságot, sok szerepet kapott. Azonban az Eb előtt Löw kivágta Krusét a keretből, mert megelégelte a balhéit.

2016 márciusában Kruse az akkori klubja, a Wolfsburg engedélye nélkül Berlinbe utazott egy pókerversenyre, amelyen 23 millió forintnyi eurót nyert. Aztán a táskát, amelybe a pénzt tette, egyszerűen ott felejtette egy taxiban… Nagy botrány lett az ügyből, ahogy abból is, amikor egy szórakozóhelyen összetörte egy újságíró telefonját, aki fényképeket készített róla. Mondanunk sem kell, többet nem volt válogatott.

Joachim Löw a végletekig kitart a döntései mellett. S ez bizony nem Thomas Müllerék esélyeit növeli a nyári Eb-re, amelyen a németek a magyar válogatottal szerepelnek egy csoportban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.