Sokkolja a síugrókat az olimpiai bajnok horrorbalesete + videó

A viharos szél miatt félbeszakították, majd törölték a szombati csapatversenyt a síugrók világkupa-sorozatának utolsó állomásán, a szlovéniai Planicán. S ezt a mezőny azért sem bánja, mert mindenkit nyomaszt a norvégok olimpiai bajnoka, Daniel-André Tande horrorbalesete.

Magyar Nemzet
2021. 03. 27. 13:40
FIS Ski Jumping World Cup in Planica
epa09096306 Daniel Andre Tande of Norway falls during a trial round of the Large Hill individual competition of the FIS Ski Jumping World Cup in Planica, Slovenia, 25 March 2021. EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT Fotó: EPA/Grzegorz Momot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel-André Tande a planicai világkupa-verseny csütörtöki edzésén szenvedett súlyos sérüléseket, miután a levegőben 102,6 km/órás sebességnél megbillent, hatalmasat bukott, s azonnal elveszítette az eszméletér. A 27 éves sportolót mentőhelikopterrel a ljubljanai kórházba szállították, ahol mesterséges kómába helyezték, hogy az agyára nehezedő nyomást csökkentsék. Tande az orvosi jelentések szerint nem szenvedett súlyos fej- és nyaksérülést, viszont a tüdeje megsérült és a kulcscsontja is eltört.

Daniel-André Tande azonnal elveszítette az eszméletét
Fotó: EPA/Grzegorz Momot

Clas Brede Braathen, a norvég szövetség sportigazgatója a ZDF-en elmondta, hogy Tande állapota kielégítő, és a legjobb kezekben van.

Planicán szombaton a csapatversenyt rendezték volna meg, de ezt a viharos, változó irányú szél miatt először félbeszakították, majd lefújták. A német válogatott már a kezdés előtt közölte, hogy nem áll rajthoz a veszélyes körülmények miatt, de a verseny közben a norvégok is éles kritikával illették a határozatlan zsűrit.

– Tande bukása mindannyiunkban a csontvelőnkig hatolt – jegyezte meg Stefan Horngacher, a német válogatott edzője, a szörnyű balesettel is indokolva a visszalépésüket.

Daniel-André Tande a 2018-as phjongcshangi téli olimpián a síugrás csapatversenyében lett aranyérmes, a norvég csapattal nyert vb-ezüstöt is, a sírepülő-világbajnokságokról pedig négy aranya – egyéniben egy, csapatban három – van.

Szerencsére gyorsan jött a szakszerű segítség
Fotó: EPA/Grzegorz Momot

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.