Ha játékban nem is, pontrúgásokból jók voltunk San Marinóban

A vártnál nehezebben, de megnyerte második mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezőkön. Marco Rossi együttese három büntetőt végezhetett el (ebből kettőt értékesített), és 3-0-ra verte a házigazda San Marinót, így a két csapat ötödik egymás elleni találkozóján sem kapott gólt.

Dubai Viktória (San Marino)
2021. 03. 28. 22:44
San Marino-Magyarország
San Marino 20210328 San Marino-Magyarorsz‡g VB selejtez? labdarśg— mŽrk?zŽs Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

San Marino teljes lakossága (mintegy 34 ezer fő) beférne a Puskás Arénába. Majdnem kétszer is. Így nekik egy szerényebb kapacitású (7000 fő befogadására alkalmas), de tetszetős környezetben, dombok közt megbúvó stadion is megfelel, sőt enyhén túlméretezett is, hiszen még sosem volt itt teltház. Azt tudtuk előre, hogy most sem lesz, mivel zárt kapuk mögött zajlott a magyar válogatott vendégjátéka. De nem nézők nélkül, hiszen két eltökélt San Marinó-i drukker az egyik domboldalról nézte végig a csapatuk számára nem sok jóval kecsegtető világbajnoki selejtezőt.

szövetségi kapitány a Lengyelország elleni mérkőzéshez képest alaposan felforgatta a kezdőcsapatát, hét helyen változtatott válogatottunk San Marinó-i vendégjátéka előtt. A Lipcsébe visszatért helyére került, a mezőnyjátékosok közül Cseri Tamás, Loic Nego, Sigér Dávid és Varga Kevin kapott lehetőséget a kezdőben.

Íme a kezdőcsapatok:

Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai – Nego, Sigér, Gazdag, Cseri, Varga K. – Sallai, Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

San Marino: Benedettini – Battistini, Fabbri, Brolli, Rossi, Palazzi – Lunadel, Golinucci, Mularoni – Nanni, Berardi. Szövetségi kapitány: Franco Varrella.

A mérkőzés első pillanatai jól mutatták, mi lesz látható a következő kilencven percben. Válogatottunk tagjai birtokolták a labdát, de minőségi helyzetekig ritkán jutottak. A 12. percben viszont adódott egy, mivel buktatásáért Nicholas Walsh játékvezető tizenegyest ítélt a magyar csapatnak. állt a labda mögé, és magabiztosan a bal alsóba lőtte azt. A csapatkapitány ezzel zsinórban második meccsén is gólt szerzett, holott előtte több mint egy évig nem zörgette meg a hálót.

Szalai Ádám szerezte meg a vezető gólt
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Hét perccel később egy újabb pontrúgás révén került helyzetbe a magyar csapat, a tizenhatos küszöbéről Sallai végezhetett el szabadrúgást. A lövés egy San Marinó-i játékos, de nem a hálóőr kezén akadt el, így újabb büntetőhöz jutott együttesünk. Ezúttal Sallai próbálkozott, a jól helyezett, de gyengén ellőtt labdára azonban lecsapott Benedettini kapus.

A által vizionált, domináns, labdatartó játék megvolt, viszont akcióból ritkán sikerült veszélyeztetni a hazai kaput, ezzel 1-0-s magyar vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőt kettős cserével kezdte a magyar válogatott, Kalmár Zsolt Loic Negót váltotta, Nikolics Nemanja pedig Cseri Tamás helyére érkezett. A fordulás után ezzel együtt sem változott sokat a játék képe, Marco Rossi erre tizennyolc perc elteltével unt rá, és újabb cserével próbálta felrázni a játékot, Gazdag Dániel helyére Kleinheisler Lászlót küldte be. Utóbbi első labdaérintését akár gólra is válthatta volna, ugyanis Kalmár megjátszotta őt, de a középpályás fejese centikkel elkerülte a kaput.

A következő fejes szerencsére már nem maradt ki. A 71. percben Botka tálalt jobb oldalról Sallai elé, aki kijavította első félidőben elkövetett hibáját, és az ötösről a San Marinó-i kapus kezei fölött a hosszúba fejelt.

Két gólszerző egymás közt
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Ha másoknak talán nem is, Géresi Krisztiánnak feltehetően emlékezetes marad ez a mérkőzés, ugyanis a 85. percben debütált a válogatottban. A Puskás Akadémia játékosa Szalai Ádám helyére érkezett.

Végül egy újabb pontrúgásból állítottuk be a 3-0-s végeredményt: Nikolics Nemanja harcolt ki büntetőt, majd értékesítette is azt. A magyar válogatott ezt megelőzően tizenegy éven keresztül nem ítéltek tizenegyest, San Marino ellen viszont egy meccsen kapott hármat.

Egy másik sorozat viszont nem tört meg: a magyar válogatott ötödik találkozóján sem kapott gólt a miniállam legjobbjaitól, így összességében öt győzelem, a gólok tekintetében pedig 22-0 a mérlege.

Sigér Dávid végig a pályán volt San Marino válogatottja ellen
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Világbajnoki selejtezők, I csoport, 2. forduló:

San Marino–Magyarország 0-3 (0-1)

gólszerző: Szalai Á (13. – tizenegyesből), Sallai (71.), Nikolics (88. – tizenegyesből)

Az I csoport további mérkőzései:

Albánia–Anglia 0-2, gólszerzők: Kane (39.), Mount (63.)

Lengyelország–Andorra 3-0, gólszerző: Lewandowski (30., 55.), Swiderski (88.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.