Olasz riválisa leszedte az értékes trikót a magyar kerékpárosról

A záró szakasz előtt még Dina Márton vezette a hegyi pontversenyt a profi kerékpárosok alpesi körversenyén.

Magyar Nemzet
2021. 04. 23. 17:20
Dina Márton
Forrás: Twitter/EoloKometaCyclingTeam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken igazán festői környezetben, a Garda-tónál 120,9 kilométeres szakasszal zárult a profi kerékpárosok alpesi körversenye (Tour of the Alps). A világelitet jelentő World Tour alatti második kategóriába tartozó, de jó néhány nagy sztárt felvonultató viadalon három magyar is megmérette magát; s Dina Márton, Fetter Erik (mindkettő Eolo-Kometa) és (Groupama-FDJ) sem elégedett meg azzal, hogy megbújva a mezőnyben tekerjen. A trióból a 25 éves Dina Márton volt a legaktívabb, aki az első és a negyedik napon is ott volt a szökevények között, csütörtökön pedig az első hegyi hajrá megnyerésével megkaparintotta a hegyi pontversenyben vezetőt megillető kék trikót. Ilyen rangos, Pro kategóriás viadalon korábban még nem viselte magyar bringás a hegyi trikót. A szökevényeket aztán befogták, Dina Márton visszaszorult a mezőnybe.

– Csak a célban mondták, hogy megvan a trikó. Menet közben nem tudtam semmit, bár szerintem annyira leszakadtam a végén, hogy a rádión már nem is hallottam volna a kocsinkat – mondta el Dina Márton az Eurosport magyar nyelvű oldalán.

Fotó: Twitter/EoloKometaCyclingTeam

Dina Márton így a pénteki záró szakaszon magára húzhatta a kék trikót, és a mezőny éléről indulhatott az összetettben vezető, zöld trikós brit Simon Yates (Team Bike Exchange) mellől. Versenyzőnk a rajt előtt elmondta, hogy természetesen megpróbálja megőrizni a kék trikót – ami nagyon hasonlít az Eolo-Kometa éppen kék színű hivatalos mezére –, de elsősorban élvezni szeretné a napot. Az szinte borítékolható volt, hogy a nagy formában levő Yates meg is nyeri az alpesi körversenyt, 58 másodperccel vezetett a spanyol Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), 1:06 perccel pedig a 25. születésnapját ünneplő orosz Alekszandr Vlaszov (Astana-Premier Tech) előtt. A hegyi pontverseny viszont egyáltalán nem volt lefutott, Dina Márton 15 ponttal állt az élen, mögötte az olasz Alessandro de Marchi (Israel Start-Up Nation) 14-gyel, Yates 13-mal következett. A szökésekben nagy rutinnal rendelkező De Marchi pedig nagyon fente a fogát a kék trikóra, és a záró szakaszon bekerült abba a tizenhat fős bolyba, amely meglépett a mezőnytől. S az olasz versenyző figyelt rá, hogy az 1000 méteres Passo Duoronon, ahol pontokat lehetett szerezni, ő haladjon át elsőként. Ezzel sajnos el is dőlt, hogy De Marchi lesz a hegyi pontverseny győztese, ám az ebben az összevetésben második helyen zárt Dina Márton előtt is le a kalappal.

A záró szakaszon az osztrák Felix Grosschartner (Bora-Hansgrohe) érkezett be elsőként a célba. Simon Yates megnyerte az Alpok körversenyét, Fetter Erik a 25., Valter Attila a 27., Dina Márton pedig a 90. helyen végzett a hétfői rajtnál még 143 fős, a pénteki befutóra 116 fősre fogyatkozott mezőnyben.

A győztes Simon Yates:

Simon Yates is the King of the 2021 #TouroftheAlps 🏆

Congrats Simon! 👏🏻

📸 Cycling.photography LIVE

Közzétette: Tour of the Alps2021. április 23., péntek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.