Balázs főtáblás lesz a Roland Garroson, és még vár a szerződésére

A pandémia előtt egy olaszországi versenyre tartva Balázs Attila alighanem a repülőtéri váróban veszi fel a telefont, idén a Róma felé tartó autójában adott interjút. A világranglista 103. helyén álló teniszező kikúrálta a makacs lábsérülését, megkapta a két oltást, hamarosan a főtáblán játszhat a Roland Garroson. Egyelőre nem merült fel, hogy a melbourne-i visszalépés után Fucsovics Mártonnal induljon párosban a párizsi Grand Slam-versenyen. Kiderült, hogy a Davis-kupa-csapat oszlopos tagjának egyelőre nincs megállapodása a magyar szövetséggel.

Szilágyi
2021. 04. 23. 6:56
null
Balázs Attila már alig várja a torinói Davis-kupa évzárót Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint két hónapig elhúzódó rehabilitációja után Balázs Attila újra a teniszezők megszokott életét éli. Utazik, versenyre megy, majd pakol, utazik, és egy újabb versenyen áll rajthoz. Legalábbis ez a terv, ha az egészsége engedi.

– A talp- és saroksérülésem miatt nem voltam tökéletes erőállapotban az idei első Grand Slam-versenyen. Sajnos az előversenyen kiújultak a problémáim. Egyéniben nem sikerült túljutnom az első fordulón, a párosban Fucsovics Mártonnal végül nem álltunk rajthoz. Ő a kimerültség miatt inkább a pihenést és a további egyes szereplést választotta, és én sem voltam teljesen egészséges. Még nem merült fel, indulunk-e együtt a Roland Garroson, egyelőre a rövid távú feladataimra összpontosítok. A jövő héten Rómában indulok salakpályás challenger-versenyen, s aztán, ha az egészségem engedi, minden héten szeretnék játszani – tájékoztatott az autójával éppen Róma felé tartó 32 éves teniszező, aki már túl van a két oltáson. Ezen biztosan nem múlik majd az eredményes szereplése.

Balázs Attila Rómában vesz lendületet
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Bizonyos szempontból Balázs Attila nem a szerencse kegyeltje: az élete formájában volt a járvány előtt, és karrierje legjobb ranglistahelyének köszönhetően a 76. helyen jegyezték. A sérülése után visszaesett, az első 100 kapuján kopogtat, jelenleg a 103. a rangsorban. A Roland Garros kezdete előtt hat héttel véglegesítették a szervezők a főtáblán indulók névsorát, s az akkor még 102. Balázs utolsóként felkerült a listára. A párizsi torna rajtjáig még van idő, a szövetség kötelékében a fiatal generáció tagjaival dolgozó Noszály Sándor már nem tagja a csapatának. A Szendrei Dániel és Molnár Krisztián irányításával készülő játékos Aszlan Karacevről is példát vehet. Az orosz játékost tavaly januárban 7:6, 0:6, 7:6-ra győzte le a bangkoki kemény pályás challenger-torna döntőjében, azóta az orosz bejutott a négy közé az idei Australian Openen.

Főtáblás lesz a Roland Garroson
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

– Minimális különbségek vannak a játékosok között. Szinte bármi megtörténhet a mérkőzéseken. Láttunk kimagasló eseteket, tavaly Bangkokban legyőztem Aszlan Karacevet, neki azóta megjött az önbizalma, a játéka is sokat fejlődött. Elhitte, hogy szinte bárkit meg tud verni, e nélkül nem is lehet érvényesülni a pályán. Én is ezt vallom, másképp nem is érdemes felmenni a pályára – mesélte a tapasztalt játékos.

A Davis-kupa-csapat alapemberével a Magyar Teniszszövetség új vezetése még nem kötött együttműködési szerződést.

– Természetesen felvettem a kapcsolatot a szövetséggel, azt mondták, hogy amíg tart a pénzügyi konszolidáció, egyelőre nincs megállapodás. Bízom benne, hogy ez a jövőben változni fog – mondta Balázs Attila. A szerződés hiánya természetesen nem zárja ki a Davis-kupa-szereplését, az elmúlt 15 év összes létfontosságú mérkőzésén, a Szlovákia, az Oroszország, az Ukrajna és tavaly a Világcsoportba jutásról döntő Belgium elleni győztes találkozókon is mindig a csapat rendelkezésére állt. Az év végén sem lesz ez másképp, amikor a Torinóba utazó keretet állítja majd össze Köves Gábor szövetségi kapitány. Horvátország és Ausztrália lesz az ellenfél, a csoportelső és a további hat csoport két legjobb csoportmásodikja jut tovább. Balázs Attila szerint ez a verseny lesz a hab a tortán.

– Én mindig szívesen játszottam a Davis-kupa-csapatban, elég hosszú út vezetett el a torinói döntőig. Torinót már alig várom, az eredményektől függetlenül minden egyes nap, minden egyes mérkőzés ajándék lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.