Újra román bajnok a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapata

A tökéleteshez erősen közelítő idényt zárt a Sepsi-SIC női kosárlabdacsapata. A háromszéki együttes mindössze egyetlen vereséget szenvedve húzta be ötödik román bajnoki címét, hatodszorra nyerte meg a Román Kupát, a Final Four küszöbéig jutott az Európa-kupában. Van-e feljebb?

2021. 05. 15. 12:02
null
Fotó: ALBU ENIKO Forrás: Sepsi-SIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kockáztatott Sepsiszentgyörgy legmagasabbra taksált csapata: a két hazai győzelem után Szatmárnémetiben ugyan elveszítette a finálé harmadik meccsét, a negyediken azonban már újra „kíméletlen” volt. A szurkolók így csak az aranyos hölgyek hazatérése után, a Sepsi Aréna parkolójában ünnepelhették kedvenceiket, igazából azonban senki sem bánta, hogy így történt. Annál is inkább, mivel bár időközben Romániában megszüntették a kijárási tilalmat és a szabadtéren való maszkviselés kötelezettségét, még mindig nem tudni, hogy a lelátókra mikor térhetnek vissza a szurkolók.

Így ünnepeltek a lányok Fotó: Sepsi-SIC

A koronavírus-járvány mindenki által ismert és megszenvedett következményein túl a háromszéki zöld-fehérekkel súlyos plusz árat is fizettetek az elmúlt esztendő történései. Miután a szövetség 2020-ban bajnokavatás nélkül nyilvánította befejezettnek a hazai pontvadászatot, igazából megfosztotta hatodik bajnoki címétől a Sepsi-SIC-et. Zoran Mikes csapata ugyanis 2016, 2017, 2018 és 2019 zsinórban szerzett aranyérmei után magabiztosan menetelt az újabb megdicsőülés felé.

Hasonló egyeduralom esetében legkevésbé a győztesnek kell magyarázkodnia, az azonban kétségtelen, hogy Románia női kosárlabda-bajnoksága nem a legszebb napjait éli. A tizenkét csapatos mezőnyt fájdalmas finanszírozásbeli és tudáskülönbség szakítja szét, nemcsak a klubok költségvetése alapján lehetett borítékolni mindjárt kezdetben, hogy az utóbbi évek bajnoki és kupadöntőinek klasszikus Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK párosítása mellett legfeljebb az aradi és a brassói együttes csipkedheti meg esetleg a favoritokat.

Nem voltak ritkák a 60-80, de akár százpontos különbséggel véget érő meccsek sem, ami természetesen nem vet jó fényt egy bajnokságra. A televíziók érdektelensége sem tett jót ennek a folyamatnak – egyetlen női bajnoki meccs sem került be a sporttévék kínálatába –, a szurkolók a klubok, illetve a szövetség Youtube-csatornáján követhették nyomon a bajnoki történéseket. A helyzet természetesen alaposan felveti a szövetség felelősségét.

A bajnokcsapat Fotó: Sepsi-SIC

A bajnoki arany ettől még persze cseppet sem veszít az értékéből, könnyen elképzelhető azonban, hogy Szentgyörgyön sokkal inkább a nemzetközi szereplés okán fognak emlékezni a 2020–2021-es idényre. A Sepsi-SIC ugyanis elindult a legmagasabbra értékelt kontinentális kupaküzdelem, az Euroliga selejtezőjében, az ottani „elesést” követően pedig fennállása legjobb pályáját futotta. Az Európa-kupa első körének a törökországi buboréktornájából továbblépve megpályázta és megkapta a következő szakasz rendezési jogát, amelynek sikere nyomán a nyolcaddöntő és negyeddöntő meccsek egy részét is a háromszéki fővárosban rendezhették. A csapat egyetlen lépésnyire volt a szekszárdi döntő tornára való bejutástól, a negyeddöntő mérkőzésen a végül a fináléig jutó olasz Reyer Venezia állta az útját.

A két amerikai légiós (Rebecca Tobin és Rebekah Gardner), a görög válogatott Pinelopi Pavlopoulou, a montenegrói Jovana Pasics mellett többek között a román válogatott csapatkapitányát, Annemarie Gödri-Părăut, de magyar játékosokat (Orbán Nikolett), sőt két helyi nevelést (az amerikai tanulmányai után hazatérő Kelemen Kincsőt és Kovács Renátát) is felvonultató együttesnek az Euroliga mezőnyében való „helyfoglalás” a következő célkitűzés.

A jelenlegi állás szerint változatlanul a boszniai szerb mester, a 2022-ig elkötelezett Zoran Mikes vezetésével. A nagyívű terveknek megfelelően kívánják kalibrálni a következő szezon költségvetését is, amelynek a nemzetközi piaci viszonynak megfelelően felülről kellene súrolnia az 1,2 millió eurót – a legutóbbi évet nyolcszázezer euró körüli büdzséből vitték közel tökélyre. A vírusjárvány reménybeli leküzdése esetén visszatérő szurkolótábor máris euroligás színvonalat képvisel, a Sepsi Aréna biztosította körülmények pedig már régen meggyőzték a FIBA illetékeseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.