Marco Rossi az írek ellen az eredménynek sem igazán örülhetett

A magyar labdarúgó-válogatott lejátszotta utolsó felkészülési mérkőzését az Európa-bajnokság előtt. Az ellenfél Írország volt, és a meccs nem hozott jó játékot, a magyar együttes különösen támadásban volt a vártnál kevésbé hatékony. A több időszakában is unalmas találkozó hajrára élénkült meg igazán, mindkét oldalon akadtak ekkor helyzetek, de gól nem született, 0-0 lett a végeredmény.

2021. 06. 08. 21:51
Fotó: Mirkó István Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írek elleni volt az utolsó alkalom, hogy Marco Rossi megnézze: hol is tart a csapata? Az utolsó főpróba következett az Európa-bajnokság előtt, június 15-én már éles meccset játszik a magyar válogatott, ráadásul nem is akárki, a címvédő Portugália ellen. A magyar szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, az írek elleni kezdőcsapat már nagyban hasonlítani fog arra a tizenegyre, amelyet az Eb-rajton szíve szerint pályára küldene. Ennek megfelelően a Ciprussal pénteken játszott meccshez képest a kapuba visszakerült Gulácsi Péter, a védelem közepébe Willi Orbán, a csatársorba Szalai Ádám, kezdő lett Nagy Ádám, ugyanakkor lehetőséget kapott a pénteken elfogódottan futballozó Bolla Bendegúz, és a gyepen hallgathatta a Himnuszt Varga Roland, valamint Kecskés Ákos is.

A magyar válogatott tehát így kezdett Írország ellen: Gulácsi – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla, Kleinheisler, Schäfer, Nagy Ádám, Fiola– Varga Roland, Szalai Á. Sallai Roland Ciprus ellen és most is kimaradt, ő még kisebb izomproblémákkal küszködik, és Marco Rossi nem akarta kockáztatni az egészségét, hiszen az Európa-bajnokságon nagy szükség lesz a Freiburg futballistájára. A meccs előtt még egy érdekesség: az UEFA összegyűjtötte az Eb-n résztvevő huszonnégy csapat beceneveit. Ahogy az angolok például Az oroszlánok, a dánok A dán dinamitok, a belgák A Vörös Ördögök, a finnek A Fülesbaglyok, az oroszok A Szbornaja, és még sorolhatnánk, a magyar válogatott Magyarok és Nemzeti tizenegy néven került fel a listára. Azaz: a mi csapatunknak nincs is beceneve...

 

Schäfer András (13) ezúttal is jó teljesítményt nyújtott
Fotó: Mirkó István

 

Ahova mehettek nézők, ott szinte minden szék elkelt, azaz a körülményekhez képest telt ház, tízezer néző fogadta a csapatokat, és így ennyien fütyülték ki az íreket, akik a kezdés előtt fél percig térdre ereszkedtek. Ők pedig bosszúból az ötödik percben majdnem vezetést szereztek: egy jobbról érkező szabadrúgás után Egen hatméteres erős fejese a keresztlécről vágódott ki. A magyar válogatottban némi meglepetésre Fiola Attila a bal oldalon játszott, és a két fiatalé, Kecskés Ákosé, valamint Bolla Bendegúzé lett a pálya jobb oldala. Az írek elképzelése roppant egyszerű volt: betömörültek a kapujuk elé, és onnan kiszabadulva próbáltak meg kontrákból veszélyesek lenni. Mivel a magyar együttes nemigen tudott áttörni ezen a sűrű védelmi falon, a labda többnyire az ellenfél térfelén, de a kaputól távol vándorolt lábról lábra, és említésre méltó események nélkül telt az idő.

A negyvenedik percig tartott az unalom, akkor viszont két gólt is szerezhettünk volna. Előbb Szalai Attila balról érkező beadásból Szalai Ádám fejelt veszélyesen a kapura, ám Bazunu a levegőben úszva védett, majd a szöglet után Kecskés fejelhetett hét méterről, és a védők a gólvonal elől vágták ki a labdát. A szünetben Marco Rossi Varga Roland és Bolla Bendegúz helyére Varga Kevint és Lovrencsics Gergőt küldte be. Az 55. percben Szalai Ádám jobbról, a tizenhatos sarkáról jól célozta meg a bal alsó sarkot, ám az írek kapusa szépen védett, a másik oldalon pedig Szalai Attila az utolsó pillanatban mentett az ötösön Horgan elől. Élénkebb lett a meccs, talán azért is, mert a vendégek a korábbinál bátrabban kezdtek el futballozni. Hamarosan beállt Bogdán Ádám a kapuba, és Loic Negót is becserélte a kapitány, ő Kleinheisler Lászlót váltotta.

 

Gulácsi Péternek nem volt védeni valója ezen a mérkőzésen
Fotó: Mirkó István

 

Nem emiatt, de ismét visszatért az eredeti medrébe a mérkőzés, azaz szorgalmasan iparkodott mindkét csapat, de nem sokra mentek vele. Egy védelmi hibából a 68. percben Idah lőhetett 22 méterről, Bogdán azonban szép vetődéssel hárított. Az utolsó negyedórára Hahn Jánost cserélte be a kapitány Fiola Attila helyére, így három csatárral játszott a válogatott. A 82. percben az írek csereként beállt kapusa, Kelleher parádézott, előbb Szalai Ádám hétméteres fejesét piszkálta ki a léc alól, majd Szalai Attila közeli lövését hárította a szögletre. Kisvártatva Szalai Ádám lőtt 16 méterről a bal felső sarok mellé, tehát a magyar válogatott a hajrában nagyon rákapcsolt, de gólt nem sikerült szereznie. A végén Szalai Ádámot Schön Szabolcs váltotta, ezzel Marco Rossi újoncot avatott.

A kapitány Ciprus 1-0-ás legyőzése után azt mondta, csak az eredménynek tud igazán örülni, most ez a győzelem is elmaradt. Igaz, a döntetlennel már tizenegyre nőtt a válogatott veretlenségi sorozata, és így várhatja a Portugálok elleni első Európa-bajnoki mérkőzését.

Felkészülési mérkőzés: Magyarország–Írország 0-0, Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző, jv.: Daniel Stefanski (lengyel). Gólszerző:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.