időjárás 17°C Orsolya 2021. October 21.
logo

Marco Rossi rossz végű tündérmesének látta az Európa-bajnokságot

Pajor-Gyulai László (München)
2021.06.24. 06:05
Marco Rossi rossz végű tündérmesének látta az Európa-bajnokságot

A büszkeség volt a közös pont szerdán késő este a két szövetségi kapitányban, miután Németország a hajrában egyenlítve megszerezte a továbbjutást jelentő egy pontot Magyarország ellen. A találkozót követő sajtótájékoztatón Marco Rossi tündérmesének nevezte ezt az Európa-bajnokságot, aminek nem lett jó a vége, Joachim Löw pedig a játékosainak a jellemét dicsérte.

– A magyar válogatott óriásit teljesített! A végső győzelemre is esélyes csapatokkal kellett játszania, mindegyikkel fel tudta venni a harcot, most mégis a mezőny második felében végez. A német csapat egy pillanatra sem adta fel, támadott, és végül megszerezte az egy pontot. Izgalmas meccs volt, gratulálok a német válogatottnak, de a magyart is megilleti minden elismerés! A döntetlen szerintem igazságos eredmény.

Szép szavak és különösen úgy esnek jól, hogy az 1996-ban Európa-bajnokságot nyert német védőtől, Steffen Freundtól származnak. Ő az UEFA szakértőjeként követte az F csoport eseményeit, és tényleg roppant lelkesen beszélt a magyar válogatottról a Németország elleni 2-2-t követően. Marco Rossi szövetségi kapitányt viszont nem a lelkesedés, hanem az elfogódottság jellemezte a meccset követő sajtótájékoztatón.

 

Marco Rossi egyszerre csalódott és büszke is
Fotó: Mirkó István

 

– Csalódottak voltak a játékosaim az eredmény miatt, az vagyok én is, mert közel voltunk a továbbjutáshoz. Ha sikerül, akkor hihetetlen tett lett volna, olyan, amilyenre egész biztosan senki sem számított. Sajnos azonban a tündérmeséknek sem mindig szép a végük, ez sem lett az. Pontosan tudom, hogy technikailag nem mi vagyunk a világon a legjobb csapat, de a futball nem csak technikából áll. A mi válogatottunk taktikailag egészen kiváló, párját ritkítja, ahogyan a játékosok kisegítik egymást, és ahogy felvállalják az összes párharcot. Gratuláltam mindenkinek az öltözőben, és azt mondtam, fel kell emelnünk a fejünket, szeptember elején már világbajnoki selejtezőket kell játszanunk. A védekezésben olyan dolgokat próbáltunk ki, amilyeneket korábban nem, mert nem ilyen szintű ellenfelekkel kellett megharcolnunk. Jobban szeretem a támadó futballt, jobban kedvelem, ha az egész pályán nyomást helyezünk az ellenfélre, de Franciaország, Portugália és Németország ellen ezt nem tehettük meg. Szívesen buzdítanék bárkit, hogy álljon ki ezekkel a csapatokkal, és örüljön, ha egy pontot szerez ellenük, mi kettőt is szereztünk. Azért is, mert ezek a játékosok az utolsó betűig betartanak mindent, amit megbeszélünk. Mondtam nekik, úgy játsszanak, hogy ne aggódjanak, kik állnak velük szemben, vállalkozzanak egy az egy ellen, és bátran futballozzanak. Az emberek évek múlva is emlékezni fognak erre a három meccsre, és büszkék lehetnek ránk.

 

Joachim Löw végig bízott a továbbjutást jelentő egy pont megszerzésében Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

 

 

Joachim Löwnek, a németek szövetségi kapitányának is volt jó szava a magyar válogatottról, de természetesen inkább a saját csapatát dicsérte némi kritikával megfűszerezve:

– Ez volt a legnehezebb meccsünk eddig az Európa-bajnokságon, de erre számítottunk. A magyarok keményen lezárják a területet, ráadásul kétszer is hátrányba kerültünk. A jó mentalitás, a remek csapatszellem segített ki minket. Nem estünk kétségbe, amikor gólt kaptunk, a jellemünk tökéletes volt ezen az estén. Elkövettünk néhány hibát, például sok labdát adtunk el, és erre vigyáznunk kell a folytatásban. Tudtuk, halálcsoportban játszunk, és ebben sikerült a második helyen végeznünk, így pedig mehetünk Londonba. Anglia ellen nagyszerű lesz pályára lépni. A teljesítmény nem volt meggyőző, de ha azt mutatjuk, amire képesek vagyunk, mint tettük azt Portugália ellen, akkor lehetnek reményeink a Wembley-ben is. Az más jellegű mérkőzés lesz, az angolok nyilván nyíltabban játszanak a magyaroknál, akik betolták a buszt a kapujuk elé. Azt terveztük, hogy az utolsó tíz percben mindent egy lapra feltéve támadunk, ezt szolgálták a cserék is. Nem volt időm arra gondolni, hogy ha kikapunk, akkor ez lesz az utolsó meccsem. Úgy láttam, gyorsabb játékkal, nem görcsösen támadva tudunk gólt szerezni, és be is jött.

Percekre a csodától

A játékosok 1,1 milliárd forint bónuszt kapnak az MLSZ-től

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik