Az NB I előzi a belga és a portugál ligát Eb-szereplőkben

Holtversenyben a tizedik legtöbb labdarúgót küldi az Európa-bajnokságra az NB I, amely ebben a tekintetben a holland Eredivisiével áll egálban. Olyan nagy, európai tehetségforrásnak számító ligák képviseltetik magukat a magyarnál kevesebb játékossal a tornán, mint a belga, a portugál és a horvát élvonal. Az angol Premier League ugyanakkor kimagaslik a mezőnyből, több mint száz Eb-résztvevővel.

2021. 06. 11. 9:53
null
20210610 MN Telki Magyarország edzés labdarúgás válogatott Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét olyan labdarúgó tagja a különböző válogatottak keretének az Európa-bajnokságon, akik az elmúlt idényben a magyar élvonalban futballoztak. Ezzel az NB I ugyanannyi játékost készített fel az Eb-re, mint a holland Eredivisie, amely hagyományosan az egyik legjobb ugródeszka a topligákba az ígéretes fiatalok számára.

Ugyanúgy elismert tehetséggyárnak számít a portugál, a belga és a horvát élvonal, amelyek mind kevesebb labdarúgóval képviseltetik magukat a tornán, mint az NB I. A magyar válogatottal azonos csoportban szereplő, címvédő portugálok bajnoksága például csak nyolc játékost ad az Eb-re. Közülük hatan a portugál válogatott tagjai, a Real Madrid korábbi védője, a Portót erősítő Pepe 38 évesen a legidősebb mezőnyjátékosként vesz részt a tornán.

A magyar válogatott edzésein sok NB I-ből ismerős arc is feltűnik Fotó: Mirkó István

Kicsit jobb a helyzet az aranyérem egyik legnagyobb esélyesének tartott belgáknál, akiknek a bajnoksága tíz futballistát küld az Eb-re. Jellemző, hogy közülük mindössze ketten tagjai a belga keretnek, amely sokkal inkább a légiósokra épül. A horvát élvonal már 13 Eb-résztvevővel számolhat, akiknek több mint a fele, hét játékos a horvát válogatott tagja, de például az Eszéken futballozó Kleinheisler László révén csapatába is jut ember.

Az NB I tizenhét Eb-szereplőjéből tizenketten a magyar válogatott tagjai. Rajtuk kívül a ferencvárosi Olekszander Zubkov az ukrán, Róbert Mak a szlovák, a fehérvári Visar Musliu és az újpesti Kire Ristevski az észak-macedón, az MTK-s Nikolai Alho pedig a finn színeket képviseli.

Az összes bajnokságot tekintve a Transfermarkt.de összesítése szerint a Premier League áll az élen, amely 119 labdarúgót küld az Eb-re, s lényegében nincs olyan, a végső győzelemre esélyes csapat, amelyben ne lenne legalább egy angol élvonalbeli játékos. Anglia egyébként az egyetlen, amelynek nemcsak az első-, hanem a másodosztálya is a top 10-ben szerepel az Eb-résztvevők számában, ugyanis a Championshipből is 29-en érkeznek a tornára, köztük a Bristol Cityben futballozó

Természetesen a négy topliga áll az első négy helyen, de miközben a Bundesliga (89) és a Serie A (71) még kiemelkedően sok Eb-résztvevőt tud felmutatni, addig a La Liga már csak közepesen sokat (39), ami meglepően hat.

A top 10 Eb-szereplőt adó bajnokságok:

  • Angol élvonal 119
  • Németország 89
  • Olaszország 71
  • Spanyolország 39
  • Oroszország 32
  • Angol másodosztály 29
  • Franciaország 28
  • Ukrajna 19
  • Törökország 18
  • Hollandia és Magyarország 17-17
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.