Új rendszerben, ismeretlen terepen mutatkozhat be a Fehérvár

A labdarúgó NB I-ben szereplő Puskás Akadémia és a Mol Fehérvár is pályára lép csütörtök este a Konferencia-liga első selejtezőkörében. Előbbi finn, utóbbi örmény ellenféllel néz szembe az odavágón.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 12:12
Szabics Imre
Szabics Imre első nemzetközi tétmeccsére készül a Fehérvár élén Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnok Ferencváros után az NB I előző idényének másik két dobogósa is megkezdi szereplését a nemzetközi porondon. A második helyezett Puskás Akadémia a finn ezüstérmes Turkuhoz látogat, a harmadik Fehérvár pedig az Ararat Jerevan együttesét látja vendégül a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga (Ekl) első selejtezőkörében.

Szabics Imre irányítása alatt először játszik nemzetközi mérkőzést a Vidi, a fehérvári vezetőedző már nagyon várja az örmény bajnokság negyedik helyezettje elleni bemutatkozást, amely az Örmény Kupa megnyerésével vívta ki a helyét az Ekl-ben.

– A játékosok megkapták az alapokat taktikailag és fizikailag is. Elégedett vagyok a hozzáállásukkal, az elvégzett munkájukkal. Kipróbáltunk egy új rendszert, hogy rugalmasabbak és kiszámíthatatlanabbak legyünk az ellenfél számára. Úgy vettem észre, ennek a játékosok is örülnek. Kielemeztük az ellenfelet a legjobb tudásunk szerint, megtekintettük a múlt idénybeli mérkőzéseiket. Kupát nyertek, tíz jelenlegi és korábbi válogatott van a keretükben, de nagy volt a fluktuáció, sok új játékos érkezett és távozott – fogalmazott Szabics, aki azt is elárulta, az Európa-bajnokságon szerepelt játékosokat csak végszükség esetén veti be.

Szabics Imre első nemzetközi tétmeccsére készül a Fehérvár élén
Fotó: Mirkó István

A felcsútiak vetélytársa mondhatjuk, hogy visszajár hazánkba, hiszen tavaly a Budapest Honvéd ejtette ki a Turkut az Európa-liga első selejtezőkörében. Idén a Puskás Akadémia ellen a vendégek javára válhat, hogy a finn bajnokság már dübörög, tizenegy forduló elteltével a második helyen áll az együttes. Hornyák Zsolt sem becsüli le az északi csapatot.

– Nem tipikus skandináv stílusban futballozó csapat vár ránk, spanyol edzője miatt is kreatívabb a játéka. Hazai pályán négy-, idegenben ötvédős rendszert alkalmaznak, úgy érzem, felkészültünk. Lendületesen futballozó ellenfél vár ránk, amely gyorsan lendül át védekezésből támadásba, s jó a csapatszelleme. Nem szabad lebecsülnünk a Turkut, a lehető legerősebb ellenfelet kaptuk – vélekedett a Puskás Akadémia mestere. – Ha a hozzáállásunk százszázalékos lesz, akkor jó eredményt érhetünk el. Arra törekszünk, hogy hatástalanítsuk a támadójátékukat, egyúttal meglepjük őket a gyorsaságunkkal. Az új szerzemények közül Patrizio Stronati kezdhet, Libor Kozák a visszavágóra lehet százszázalékos, míg Jakov Puljić a második félidőben szállhat be. Meg kell dicsérnem a társaságot, a játékosok jól dolgoztak az öt és fél hetes nyári felkészülés során, de azért mindig van hová javulni. Bízom benne, hogy a visszavágót már jó helyzetből várhatjuk.

Az első alkalommal megrendezett Konferencia-ligában a már említett hazai együttesek mellett a Magyar Kupa-győztes Újpest érdekelt. A lilák a második fordulóban kapcsolódnak be a selejtezőbe, ők a liechtensteini Vaduzzal mérik össze a tudásukat július 22-én. A főtáblára kerüléshez négy párharcot kell megnyerni.

Konferencia-liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzések:

Inter Turku–Puskás Akadémia FC 17.30 (M4 Sport)

Mol Fehérvár FC–Ararat Jerevan 20.00 (M4 Sport)

A visszavágókra jövő csütörtökön kerül sor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.