A németek világbajnoka valóra váltotta a gyerekkori álmát

A 2014-ben világbajnok német labdarúgó-válogatott sztárja, Lukas Podolski egy évre szóló szerződést kötött a lengyel Górnik Zabrze csapatával. Ez az a klub, amelynek a stadionja mindössze tíz kilométerre van onnan, ahol született, és amelynek gyerekként lelkes rajongója volt. Aztán a sors úgy hozta, hogy németként ért fel a csúcsra, lett a Bayern München, az Arsenal és az Internazionale támadója, de most bezárult a kör. Podolski valóban hazatért.

2021. 07. 06. 12:34
Podolski, Lukas
London, 2012. november 10. Lukas Podolski, az Arsenal játékosa a Fulham ellen szerzett gólját ünnepli az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság mérkõzésén a londoni Emirátusok Stadionban 2012. november 10-én. (MTI/EPA/Kerim Okten) Fotó: Kerim Okten
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért pont most? Vádló hangzással is fel lehet tenni a kérdést, hogy miért várt ezzel Lukas Podolski 36 éves koráig.

Ugyanakkor egy 130-szoros német válogatott, világbajnok csatár, aki megfordult a Bundesliga, a Premier League és a Serie A legismertebb csapatai közül egyben-egyben, még ennyi idősen is komoly pénzre válthatta volna a hírnevét. Voltak is anyagilag kecsegtető ajánlatai az Egyesült Államokból, Katarból és Törökországból.

De Podolski most nemet mondott a csábító lehetőségekre, a pénztárcája helyett a szívére hallgatott, és hazatért a Górnik Zabrze együttesébe, amelynek kiskorában szurkolt. Legyen akárhány éves, lehet akármilyen régóta túl a csúcson, kereshetett akárhány millió eurót, az efféle gesztusok egyre ritkábbak manapság.

Podolski lengyel apa és lengyel anya gyermekeként Lengyelországban született, ám kétéves korában a család Németországba költözött, így ő már ott nőtt fel, ott szocializálódott. A 2004-es Európa-bajnokság előtt a számunkra emlékezetes, Magyarország elleni 2-0-s vereség alkalmával mutatkozott be a német válogatottban, amellyel tíz évvel később világbajnok lett.

Nagy dilemma volt neki a válogatottság, mint mondta, két ritmusra ver a szíve, de végül azért döntött a németek mellett, mert a lengyelek addig nem törődtek vele, amíg nem tűnt fel a német U21-es válogatottban. Ez volt a hivatalos indok, de azért nem nehéz elképzelni, hogy szakmai és anyagi szempontok is szerepet játszottak a választásában: németként volt esélye nagy címeket nyerni, ráadásul egy futballnagyhatalom játékosaként jobban pozicionálhatta magát a klubokkal való tárgyalások során.

Most azonban bebizonyította, hogy a szíve is a helyén van. A Górnik Zabrze az egyik legsikeresebb lengyel klub, holtversenyben a második legtöbb bajnoki címet számlálja az országban, ám a legutóbbi, 14. élvonalbeli aranyérmét 1988-ban szerezte, amikor Podolski még csak hároméves volt. A legutóbbi idényt a 10. helyen zárta az együttes a tizenhat csapatos Ekstraklasában.

Vélhetően az elmúlt hat évben Törökországban és Japánban futballozó Lukas Podolski még 36 évesen is tud lendületet adni gyerekkora kedvenc csapatának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.