Klasszikus dupla szokatlan ráadással fűszerezve

Sifan Hassan mindössze a második női futó, aki egy olimpián megnyerte az ötezer és a tízezer méteres síkfutást is, a két arany mellett pedig még egy bronzérmet is hazavihet Tokióból.

2021. 08. 07. 14:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sifan Hassan a modern atlétikában példátlan triplára készült Tokióban. A holland futó – aki tizenöt éves korában érkezett Hollandiába szülőhazájából, Etiópiából – 1500, 5000 és 10 000 méteren is aranyérmet szeretett volna nyerni a japán fővárosban. Egyetlen okból nem volt teljesen hihetetlen a vállalása: a 2019-es, dohai világbajnokságon a három távból a két szélsőség, azaz az 1500 és a 10 000 méter aranyérmét megnyerte. Utóbbi számban az volt a második versenye.

Hassan Tokióban nyolc nap alatt hat futamot, ezeken összesen 24500 métert teljesített. Ráadásul az 1500 méteres első futam utolsó körét megkezdve elesett – így is megnyerte az előfutamot.

Még ugyanezen a napon, az esti programban megnyerte az 5000 méter aranyérmét, 1500-on – eredeti versenytávján – végül a harmadik helyen zárt. 

Ha a három arany nem is jött össze, a tripla dobogóra minden esélye megvolt Hassannak, aki végül az olimpia utolsó előtti napján, 10 000 méteren lehajrázta a győzelemért az etióp világcsúcstartót, Letesenbet Gidey-t, akinek meg kellett elégednie a bronzzal.

A klasszikus 5000, 10 000 duplát a férfiak között többen megnyerték már olimpián, a női atléták közül Hassan előtt csak Tirunesh Dibabának sikerült etióp színekben, 2008-ban. Az 1500-as bronzérem viszont példátlanná teszi Sifan Hassan tokiói csúcsteljesítményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.