Véget ért a szörnyű átok, női pólósaink olimpiai bronzérmesek!

A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmet nyert a tokiói olimpián: Bíró Attila együttese a szombati helyosztón 11-9-re győzte le az orosz csapatot!

2021. 08. 07. 7:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Éremét jöttünk, meg kell szereznünk!" Pénteken már csakis ez lebegett játékosaink szeme előtt, félretették a spanyolok ellen 8-6-ra elveszített elődöntőt. Miként Bíró Attila szövetségi kapitány is fogalmazott: „Természetesen fáj az elődöntős vereség, ugyanakkor nem rágódhatunk sokáig rajta, hiszen ott tornyosul előttünk egy újabb feladat. Amelyet, ha sikerrel vívunk meg, mosolyogva térhetünk majd haza."


Szombaton csapatunk a magyar női vízilabdázás első olimpiai érméért szállt vízbe az oroszok ellen, s egy nagy teherrel: a legutóbbi három olimpián negyedik lett, vagyis ezt a bizonyos első érmet 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is megszerezhettük volna. S mindannyiszor nagyon kevésen múlt, hogy nem sikerült. Legutóbb, Rióban éppen az oroszok ellen veszítettük el a bronzmeccset, 12-12 után büntetőpárbajban.  Mintha átok ülne rajtunk.
 

Tokióban a mieink a csoportmeccsek során már találkoztak az oroszokkal, akkor 10-10 lett a végeredmény.
 

Most az első negyed 2-2-vel zárult, tőlünk és Keszthelyi Rita talált be. A második játékrészben jobban potyogtak a gólok, a lelkesen és jól játszó együttesünk 6-3-ra elhúzott, félidőben pedig 7-5-re vezetett. A második negyedben Vályi Vanda kétszer is eredményes volt, mellette Garda Krisztina, Keszthelyi és Szücs Gabriella is bevette az orosz kaput.
 

A harmadik negyed elején az ellenfél ötméteresből szerzett góllal feljött 7-6-ra, majd az egyenlítésért ment, de Magyari Alda ekkor védett. Nem sokkal később azonban Prokopjeva ejtését nem tudta hárítani, 7-7-nél utolértek bennünket az oroszok, kisvártatva pedig emberelőnyben támadhattak a vezetésért. Éltek is az eséllyel, 8-7 lett a javukra, és ezzel zárult a harmadik negyed. Pedig a meccsen 7-4-re még mi vezettünk.
 

Vályi négyből négyszer hozta el a labdát, de az utolsó negyedben az első támadásunkból Garda lövése után kapufa lett. De aztán a másodikból Vályi egyenlített 8-8-ra, majd sikerült kivédekeznünk egy emberhátrányt. Mi több, utána mi kerültünk emberelőnybe, és Gurisatti Gréta bevágta a labdát, 9-8 ide! Öt perccel a vége előtt Tyimofejeva 9-9-re egyenlített, majd az ellenfél emberelőnybe került, Leimeter Dórát állították ki. Keszthelyi jól blokkolt, megúsztuk. Ezután egy oroszt állítottak ki, Illés Anna pedig pontosan célzott, 10-9-re vezettünk! Kimaradt lehetőségek itt is, ott is, és egy perccel a vége előtt hozzánk került a labda. Ebből még lövésig sem jutottunk, az oroszok pedig lehozták a kapusukat, hogy kiegyenlítsenek. Magyari Alda azonban védett, majd az ellenfél üres kapujába ívelte a labdát, csapatunk így 11-9-re győzött, megszerezte a bronzérmet, véget ért a szörnyű negyedik helyes szériája!
 

– Maximálishoz közeli eredmény és teljesítmény volt, ami a sporttörténeti sikerhez vezetett – utalt Bíró Attila szövetségi kapitány is arra, hogy a női csapat először állhat dobogóra. – Nem ragoztam túl a pénteki napot, elvégre az oroszokkal már találkoztunk a csoportkör nyitányán. Néhány embert fel kellett rázni, ezt négyszemközti és kiscsoportos beszélgetésekkel értük el, de online mentáltréningen is részt vettek a lányok – árulta el a szakvezető.
 

– Szívünket-lelkünket kitettük, illetve végig csapatként játszottunk, ezzel nyertünk – jelentette ki Keszthelyi Rita csapatkapitány. – Úgy látszik, nekünk a harmadik negyedek a kritikusak, hiába beszéltünk erről, de ezúttal a negyedik negyedben nyújtott hihetetlen védekezést kisegített minket.
 

– Egy pillanatra sem hagytuk, hogy az oroszok elhiggyék, elvehetik ezt az érmet tőlünk. Már csak azokért is meg akartuk nyerni a meccset, akik Rióban lemaradtak a dobogóról – mondta a kapus Magyari Alda, aki az utolsó, üres kapus gólt szerezte. –Nem hallottam, hogy többen kiabáltak, ne dobjam el, de mire felfogtam, már csak azt láttam, hogy mindenki örül.
 

Borítóképen Magyari Alda kapus (háttal) és Garda Krisztina, a bronzérmes magyar csapat tagjai ünneplik győzelmüket a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Orosz Olimpiai Csapat mérkőzés végén a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 7-én. A magyar női vízilabda-válogatott 11-9-re győzött és megszerezte a harmadik helyet. Fotó: MTI/Illés Tibor

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.