Djokovics reagált a korábbi bajnok különös dicséretére

Novak Djokovics négy forduló alatt már három játszmát veszített a US Openen, de legyűrte a hazaiak húszéves reménységét, Jenson Brooksbyt is, így már negyeddöntős New Yorkban. A nők között már Bianca Andreescu búcsúja után már biztosan új győztest avat a torna.

2021. 09. 07. 9:59
DJOKOVIC, Novak
New York, 2021. szeptember 7. A szerb Novak Djokovic az amerikai Jenson Brooksby ellen jtszik az amerikai nemzetkzi teniszbajnoksg frfi egyesnek nyolcaddntjben a New York-i Flushing Meadowsban 2021. szeptember 6-n. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első szett szinte példátlan volt Novak Djokovics pályafutásában. A húszéves amerikai Jenson Brooksby, aki néhány hónapja még a legjobb 200-on kívül állt a világranglistán, 6-1-re nyert szettel indított a szerb klasszis ellen. Erre Grand Slam-tornán csak öten voltak képesek valaha, az első két eset idején Djokovicsnak még egyetlen ATP-tornagyőzelme sem volt. Nem rossz társaság Brooksbynak.

Djokovics már az előző fordulóban, Nisikori Kej ellen elveszítette az első játszmát, most is javítania kellett a játékán. Ez sikerült, Brooksbyt is négy játszmában búcsúztatta, bár a mérkőzés szorosabb volt, mint amit a végeredmény mutat: a második, 6:3-as szettért például több mint egy órán át küzdöttek.

Végül azonban érvényesült Djokovics játéka, amit korábbi riválisa, a 2003-as US Open-bajnok Andy Roddick sajátos stílusában jellemzett:

– Előbb elveszi a lábadat… Aztán a lelkedet.

Djokovicsot már a pályán adott interjújában szembesítették a különös dicsérettel.

– Köszönöm Andynek, ezt bóknak veszem, legalábbis az első felét. A lelkét nem veszem el senkinek, az mindenkinek csodálatos. De az ellenfelek lábait valóban megpróbálom kiiktatni a játékból – fogalmazott a szerb.

Djokovics egyelőre nem lehengerlő New Yorkban, három játszmát is vesztett a negyeddöntő felé vezető úton, pedig kiemelt játékos ellen még nem lépett pályára. A negyeddöntőtől kezdve viszont már a neheze következik a naptári Grand Slamre hajtó szerbnek. Elsőként Matteo Berrettini (6.) következik, akit a Roland Garroson szintén a negyeddöntőben, Wimbledonban a fináléban győzött le idén. Aztán jöhet Alexander Zverev (4.), aki meghiúsította Djokovics olimpiai álmát, a döntőbe pedig az alsó ágról várhatóan Danyiil Medvegyev érkezik, az egyetlen férfi játékos, aki szettveszteség nélkül jutott el a negyeddöntőbe.

Ha az eddigi teljesítményt nézzük, az utóbbi kettő mindenképpen meggyőzőbb teniszt mutatott New Yorkban. Djokovicsnak szüksége lesz talán legnagyobb erősségére, a mentális erejére, hogy véghez vigye a történelmi tettet.

US Open férfi egyes

Nyolcaddöntők

Djokovics (szerb, 1.)–Brooksby (amerikai) 1:6, 6:3, 6:2, 6:2
Berrettini (olasz, 6.)–Otte (német) 6:4, 3:6, 6:2, 6:2
Zverev (német, 4.)–Sinner (olasz, 13.) 6:4, 6:4, 7:6
Harris (dél-afrikai)–Opelka (amerikai, 22.) 6:7, 6:4, 6:1, 6:3

A negyeddöntők párosítása

Djokovics–Berrettini
Zverev–Harris
Auger-Aliassime (kanadai, 12.)–Alcaraz (spanyol)
Medvegyev (orosz, 2.)–Van de Zandschulp (holland)

Ismét új győztes lesz

Ha Djokovicsot bárki megállítja, a férfiak között új Grand Slam-bajnokot avatunk. A női versenyben viszont az már a negyeddöntők előtt biztos, hogy új győztese lesz a US Opennek, miután a 2019-es bajnok, Bianca Andreescu nagy csatában kikapott a görög Maria Szakkaritól.

Az egyetlen állva maradt korábbi Grand Slam-győztes így a Roland Garros idei bajnoka, Barbora Krejčíková. Versenyben viszont még két tinédzser is. A kanadai Leylah Fernandez hétfőn, a tizenkilencedik születésnapján szünnapot kapott, a még nála is két hónappal fiatalabb Emma Raducanu viszont újabb meggyőző produkcióval jutott be a negyeddöntőbe. Shelby Rogers két nappal korábban a világelső Ashleigh Bartyt győzte le, a fiatal brit ellen három játékot tudott nyerni.

US Open női egyes

Nyolcaddöntők

Raducanu (brit)–Rogers (amerikai) 6:2, 6:1
Bencic (svájci, 11.)–Świątek (lengyel, 7.) 7:6, 6:3
Plíšková (cseh, 4.)–Pavljucsenkova (orosz, 14.) 7:5, 6:4
Szakkari (görög, 17.)–Andreescu (kanadai, 6.) 6:7, 7:6, 6:3

A negyeddöntők párosítása

Raducanu–Bencic
Plíšková–Szakkari
Szvitolina (ukrán, 5.)–Fernandez (kanadai)
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Krejčíková (cseh, 8.)

(A borítóképen: Novak Djokovics. Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.