Eddig csak nyert és nyert, most mégsem ő az esélyes

Magyar idő szerint vasárnap este 10 órakor kezdődik a US Open férfi egyes döntője, az első két kiemelt, Novak Djokovics és Danyiil Medvegyev között. Az amerikai nyílt bajnokság fináléja minden évben fontos, lezárja a szezon legintenzívebb részét, és gazdára talál az idény utolsó Grand Slam-trófeája. Idén azonban sokkal többről szól a mérkőzés.

2021. 09. 12. 13:35
2021 US Open - Day 10
Djokovics két meccsre van a naptári Slamtől Fotó: Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics idén megnyerte az Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont is, azaz a naptári Grand Slamre hajt a US Openen, ami az Open-éra hajnala, 1969 óta nem sikerült férfi játékosnak. A naptári Grand Slamhez huszonnyolc meccset kell nyerni, huszonhétig eljutottak néhányan, 2015-ben maga Djokovics is, de akkor a Roland Garros-döntőt elveszítette Stan Wawrinka ellen, így csak utólag tűnik közelinek a söprés, a valóságban nem játszhatott érte a szerb. Sőt senki más sem. Rod Laver ötvenkét éve végrehajtott bravúrja óta senki sem volt, aki úgy érkezett volna az év utolsó GS-tornájára, hogy előtte az első hármat megnyerte.

Ha elvonatkoztatunk Djokovics helyzetétől, a finálé esélyesének tulajdonképpen Medvegyevet lehet tekinteni. Az orosz Torontóban tornát nyert, Cincinnatiben elődöntőig jutott a US Open előtti hetekben, miközben Djokovics nem is vett részt felvezető tornán, mert az olimpián már vállsérüléssel bajlódott.

New Yorkban is sokkal simábban menetelt Medvegyev: eddigi hat meccsén egyetlen játszmát vesztett el, és átlagban két órán belül végzett, 11 óra 51 percet töltött a pályán. Ehhez képest Djokovics hat szettet is elveszített, négyszer hátrányból kellett fordítania, és öt és fél órával több, 17 óra 26 perc játékidővel jutott el a döntőbe. Jelentős a különbség, és az idei női finálé is erősíti a sort, hogy a döntőt gyakran az nyeri, aki jobban spórolt az energiájával a korábbi körökben.

Az idei menetelés után azonban Djokovics eddig minden körülményt legyőzött, ami ellene szólt volna. Sérüléssel bajlódva győzte le Taylor Fritzet Ausztráliában, az év meccsén legyőzte a helyszín örökös királyának számító a Roland Garroson, majd ugyanott a döntőt kétszettes hátrányból fordította meg Sztefanosz Cicipasz ellen. Danyiil Medvegyevet is legyőzte már, a melbourne-i döntőben, ahol az orosztól sokkal komolyabb ellenállást vártak a szakértők, ehhez képest simán, három szettben nyert Djokovics.

Lesz azonban olyan körülmény, ami a világelső számára is új: Djokovicsra nyomást helyezhet a történelmi teher, hiszen bármilyen klasszis is a szerb, aligha jut el még egyszer a naptári Grand Slam küszöbére. A korábbi finálékkal ellentétben, amelyeket magánál fiatalabb riválisok ellen vívott, és kivétel nélkül meg is nyert (5-0), ezúttal nem csak az ellenfél játszik élete győzelméért. Nem véletlen, hogy a legutóbbi meccseit követően a szerb már egyértelműen hárította a naptári Grand Slamre vonatkozó kérdéseket: minél kevesebbet akart ezzel a témával foglalkozni. Ha nyer, ne legyen kétségünk felőle, hogy készséggel válaszol majd a témával kapcsolatos kérdésekre.

Az biztos, hogy Medvegyevet nem elsősorban a történelmi alkalom izgatja. Ő „csupán” meg akarja szerezni pályafutása első Grand Slam-trófeáját, két elveszített döntő után. Második kiemelt, sok szempontból még esélyes is, mégis mellékszereplőként megy ki a pályára. De szeretne főszereplőként lejönni onnan.

(A borítóképen: Novak Djokovics. Fotó: Getty Images via AFP/Sarah Stier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.