időjárás -4°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Mindkét játékos megkönnyebbült a US Open döntője után

Koczó Dávid
2021.09.13. 07:14 2021.09.13. 14:12
Mindkét játékos megkönnyebbült a US Open döntője után

Danyiil Medvegyev megakadályozta Novak Djokovics történelmi tettét. Az orosz játékos három játszmában legyőzte a szerb világelsőt, aki így nem tudta megismételni Rod Laver 1969-es bravúrját, nem nyerte meg egy naptári évben mind a négy Grand Slam-tornát.

Danyiil Medvegyev élt a lehetőséggel. Az orosz játékos a teljes US Open során magabiztosan játszott, és ez nem változott a döntőre sem. A fontos pontokat rendre megnyerte Novak Djokovics ellen, az elképesztő szezonban kimerült szerbnek pedig nem volt válasza.

Egyetlen pillanat volt a meccsen, amikor Medvegyev kissé elakadt. Az első meccslabdájánál a közönség sehogy sem maradt csöndben, így próbálta megzavarni az oroszt, és támogatni Djokovicsot vagy legalább elnyújtani a mérkőzést. És ez volt az a pillanat, amiért a szerbnek jó emlék marad a döntő. Nem azért, mert Medvegyev két kettős hibát ütött egymás után, és végül 6:2 helyett csak 6:4-re nyerte a döntő játszmát.

– Bár nem nyertem meg a meccset, a szívem ujjong, és én vagyok a világ legboldogabb embere azért, ahogy buzdítottatok engem. Sosem éreztem magam még így New Yorkban – fogalmazott Djokovics, aki már a mérkőzés közben is elérzékenyült a szurkolást érezve. Pedig az első forduló után még panaszkodott, hogy nem kap elég támogatást a New York-i közönségtől.

A naptári Grand Slam-álom szertefoszlott, és egyelőre a megnyert GS-tornák számában sem tudott ellépni a szintén húsznál járó Roger Federer, Rafael Nadal duótól, azonban a szerb így is kiemelkedő év végéhez közeledik.

– Megkönnyebbültem, örülök, hogy vége. Az egész torna a felvezetés óta a Grand Slamről szólt, rengeteg mindennel kellett megküzdenem érzelmileg az elmúlt hetekben. Szomorú és csalódott vagyok, de nagyon hálás is a közönségnek – próbálta szavakba önteni összetett érzelmeit Djokovics.

Bár Medvegyev látszólag sima győzelmet aratott, utólag az élete első Grand Slam-trófeáját nyert orosz is megkönnyebbülésről számolt be. – Muszáj volt befejeznem a meccset, mert görcsöltem. Ki tudja, mi történt volna, ha visszaengedem Novakot a meccsbe – vallotta be Medvegyev, aki a meccs utáni nyilatkozatában hozzászólt a szurkolók vitájához, és a valaha volt legnagyobbnak nevezte Djokovicsot.

Medvegyev a sikerével megerősítette második helyét a világranglistán, és a legfiatalabb férfi Grand Slam-győztes lett, az első az évek óta emlegetett NextGen-ből, azaz a következő generációból. És ennek megfelelően az első, aki a FIFA videójátékból vett gólörömmel ünnepelt.

US Open, férfi egyes döntő
Medvegyev (orosz, 2.)–Djokovics (szerb, 1.): 6:4, 6:4, 6:4

(A borítóképen Djokovics és Medvegyev a trófeával. Fotó: Twitter/US Open)