Most először van veszítenivalója a Fradinak a csoportkörben

A Ferencváros sorozatban harmadszor játszik valamelyik európai kupa főtábláján. Ma 18.45-kor az Európa-ligában, a német Bayer Leverkusen otthonában kezdi meg szereplését.

2021. 09. 16. 6:32
Leverkusen 20210915 Labdarœg‡s EL mŽrk?zŽs FTC edzŽs Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Stöger vezetőedző és Vécsei Bálint, a Fradi középpályása is határozottan kijelentette a csapat tegnapi sajtótájékoztatóján a Bay Arénában, hogy pontért érkeztek Leverkusenbe. Egyfelől üdítő volt látni a magabiztosságukat, hisz bátraké a szerencse, másfelől megszólalt egy vészcsengő az emberben, hogy nem kellene-e kicsit óvatosabbnak maradni.

Ebben persze benne lehet az a keserű tapasztalat is, hogy a német klubok ellen nem sok sikerélménye volt a magyar futballnak az utóbbi időben. Az elmúlt húsz évben a Stuttgart volt a leggyakoribb német ellenfél, amely 2008-ban 4-1-re és 2-1-re verte a Győrt, 2004-ben 4-0-ra és 3-1-re az Újpestet.

Utóbbi évben a Fradi is játszott Bundesliga-csapat ellen – a mai napig legutóbb egyébként –, és viszonylag szoros meccsen, de 2-0-ra kikapott a Schalke otthonában az UEFA-kupa csoportkörében. Ugyancsak az FTC két évvel korábban, 2002-ben 2-0-s összesítéssel maradt alul a Stuttgarttal szemben.

Tehát ha voltak is tisztes helytállásnak nevezhető eredmények német klubok ellen, a végkimenetel általában vereség volt. Pláne idegenben.

A Fradi persze most joggal lehet magabiztos, hiszen az elmúlt két évben ugyancsak csoportkörös volt, és főleg a tavalyi BL-szereplés után, amikor a Barcelonával és a Juventusszal is farkasszemet nézett, nem sok meglepetés érheti. Játszottak már erősebb csapattal is, mint a Leverkusen, tudják, hogy mi kell a pontszerzéshez.

Ugyanakkor éppen emiatt van most először vesztenivalója a Fradinak a csoportkörben. A 2019-es El-szereplés előtt nem voltak elvárások, már a bejutás nagy bravúr volt. Tavaly a BL-lel ugyanez volt a helyzet. Most viszont egy szintet visszalépve könnyű azt mondani, hogy itt már nem is vagyunk esélytelenek.

Pedig a keretértékek alapján ebben a csoportban továbbra is a Fradi a kis hal, a Leverkusen csaknem tízszer annyit ér, mint amit a zöld-fehérek fel tudnak mutatni.

A Leverkusen veszélyes ellenfél. Szeret sok gólt szerezni, és a kisebb csapatokat sokszor biztos kézzel intézi el hazai pályán. Az El előző kiírásában 21 góljával a csoportkör legeredményesebb együttese volt a német klub. Az otthon lejátszott meccseiket nézve a Slavia Prahát 4-0-ra, a Hapoel Be'er Shevát 4-1-re, a Nice-t pedig 6-2-re győzte le.

A Leverkusen most az új vezetőedző, Gerardo Seoane miatt is ki lehet hegyezve a jó eredményre. Az előző idényben a svájci még azt a Young Boyst vezette, amely kettős győzelemmel ejtette ki a Leverkusent az El egyenes kieséses szakaszában. Vélhetően abban a párharcban figyelt fel rá a Bayer, és most várja a „visszatérítést”.

Vidáman edzettek a Leverkusen stadionjában a zöld-fehérek Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A németek sajtótájékoztatóján Seoane azt mondta, hogy az idény ilyen korai szakaszában még nem fáradtak a játékosai, így nincs szükség rotálásra. Ebből arra következtethetünk, hogy a legerősebb összeállításában lép pályára a Leverkusen, amely a Bundesliga legutóbbi fordulójában otthon 4-3-as vereséget szenvedett a Dortmundtól.

Általában négy támadószellemű játékossal állnak fel. A Dortmund ellen a legújabb német csodagyerek, a 18 éves Florian Wirtz gólt és gólpasszt jegyzett, Patrick Schick és Moussa Diaby gólt, Paulinho gólpasszt ért el. Rájuk nagyon kell vigyázni, és főleg a jobb szél lehet veszélyes, amelyen Diaby és mögötte Jeremie Frimpong is kiemelkedő gyorsasággal bír.

Eközben a Fradi problémákkal küzd. Sigér Dávid mellett immáron és Somália is sérült, Aïssa Laïdouni pedig eltiltott. Több dolog is óvatosságra int, de bátorság nélkül biztos nem lehet pontot szerezni. A kettő egyensúlyát kell megtalálni.

Európa-liga, csoportkör, 1. forduló, G csoport: Leverkusen–Ferencváros 18.45 (M4 Sport), Betis–Celtic 18.45 (RTL II).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.