Bravúros magyar vk-ezüst és fenéken célba érkező nők a jégen + videó

Férfiváltónk remekül kezdte az olimpiai kvalifikációs sorozatot, a második helyével nagyon sok pontot szerzett.

Magyar Nemzet
2021. 10. 24. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók első, pekingi olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyén szombaton férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor arany-, a honosított Krueger John-Henry pedig ezüstérmes lett, vasárnap az 1000 méter kínált éremszerzési lehetőséget. Ám az már a negyeddöntők során eldőlt, hogy harmadik ászunk, Liu Shaoang a kínai fővárosban egyéni érem nélkül marad. Olimpiai bajnokunk, aki a regnáló egyéni összetett világbajnok, a második futamban a koreai Hvang Tae Honnal vívott nagy csatát, és oda-vissza előzgették egymást az élen. S ugyan a második hely is továbbjutást ért volna, a fiatalabb Liu fivér rizikózott, és amikor kívülről próbált belépni az ázsiai elé, nem hagyott neki helyet, az ellenfele elesett, honfitársunkat pedig kizárták – végeredményben 17. lett.

Liu Shaolin és Krueger bejutott az elődöntőbe, itt egy futamba kerültek, de a fináléba egyikük sem tudott továbblépni, a harmadik és a negyedik helyen érkeztek be a célba. A B döntőt aztán Krueger nyerte meg, aki így az összesítésben hatodik lett, Liu Shaolin pedig nyolcadik, de utóbbi esetében sokkal fontosabb, hogy viszonylag ép bőrrel megúszott egy kicsúszást. A német Schubert letarolta, mindketten a védőpalánknak ütköztek, és elég nehezen tápászkodtak fel. A rendezők hordágyat küldtek a jégre, erre szerencsére nem volt szükség, Liu Shaolin a könyökét mindenesetre fájlalta.

Női 1000 méteren a negyeddöntős futamában csak ötödik lett, a végelszámolásnál a 18. helyen zárt. A négy kvalifikációs világkupa eredményeiből mindenkinek a legjobb hármat veszik figyelembe, s mivel ebben a számban 32-en indulhatnak a februári, pekingi olimpián, Jászapátinak nagyon nem kell szomorkodnia. Bácskai Sára Luca 39., valamint Kónya Zsófia 42. helye viszont nem örömteli.

A program végére a váltók végjátéka maradt. A jövő évi olimpián először műsorra kerül a vegyes váltók 2000 méteres versenye is tizenkét csapattal, s a mieink Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca összeállításban még csütörtökön bekerültek a negyeddöntőbe. Itt vasárnap Liu Shaolint Krueger, Bácskait Sziliczei-Német Rebeka váltotta. Kvartettünk a kínaiakkal, az olaszokkal és a japánokkal meccselt, s csak utóbbiakat tudta megelőzni, az első kettőtől jelentősen lemaradt. Így a B döntőben az ötödik helyért küzdhetett a kanadaiakkal, a franciákkal, valamint újra a japánokkal. Újabb változtatásokkal Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia lépett a jégre, s az újonc, 19 éves Nógrádi sajnos egy szép előzése után nem tudott talpon maradni. Ám így is sikerült leváltani, s mivel később a franciák és kanadaiak ütközéséből nagy bukás lett, Liu Shaoang végül a második helyre behozta a váltónkat. Az összesítésben elért hatodik helyünk pedig nagyon jól mutat a kvalifikációban.

A férfiváltók 5000 méteres versenyében még szombaton döntőbe jutott egységünk vasárnap Liu Shaolin, Liu Shaoang, Krueger, Nógrádi összeállításban szállt harcba az éremért a koreaiakkal, a hollandokkal, a kínaiakkal és az olaszokkal. De előtte még a 3000 méteres női döntő is nagyon izgalmas versenyt és fura befutót hozott. A hollandok befejező embere, az olimpiai és a világbajnok Suzanne Schulting mindent elkövetett, hogy az utolsó métereken megelőzze kínai ellenfelét, és a becsúszásából az lett, hogy mindketten a fenekükön csúszva haladtak át a célvonalon, de a kínai maradt az élen. A zsűri ezt az esést „versenybalesetnek” minősítette, nem zárta ki a hollandokat. (A magyar női váltó a 10. helyen végzett.)

A legvégén pedig tehát jött a férfidöntő, amelyben négyesünk a verseny felénél még az ötödik helyen haladt, de innen pillanatok alatt előrejött az élre. A kínaiak, majd az olaszok nagyot hibáztak, és a koreaiak is elrontották az egyik váltásukat. A világ- és Európa-bajnoki címvédő hollandok aztán a mieink elé kerültek, meg is léptek, de váltónk a második helyét könnyedén megtartotta, és ezzel az ezüsttel nagyon nagy lépést tett az olimpiai részvétel felé. A hollandok 10 000, a mi váltónk 8000, a harmadik olaszok 6400 pontot kaptak, a nyolcadik hely csak 2097 pontot ér, ez is mutatja, milyen értékes egy ezüstérem a világkupákon.

 Jövő héten a japán Nagoja lesz vk-házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry itt még az 500 méter döntőjében; az arany- és az ezüstérmes. Forrás: Twitter/ISU Speed Skating 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.