Egy alig 17 éves szupertehetséget ajnároznak Spanyolországban

Gavi. Már az is árulkodó, hogy alig 17 évesen művészneve van. Pablo Martín Páez Gavira a spanyol labdarúgás nagy reménysége. Csupán öt mérkőzésen szerepelt a Barcelonában, szerda este mégis − kezdőként! − bemutatkozott a spanyol válogatottban az Olaszország ellen 2-1-re megnyert Nemzetek Ligája-elődöntőben, amivel 85 éves rekordot döntött meg. Luis Enrique szövetségi kapitány szerint már nem is a jövő, hanem a jelen embere.

2021. 10. 07. 10:56
gavi
Spain's midfielder Pablo Gavi reacts during the UEFA Nations League semifinal football match between Italy and Spain at the San Siro (Giuseppe-Meazza) stadium in Milan, on October 6, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét csapat komolyan vette a sokszor nyűgnek bélyegzett Nemzetek Ligája elődöntőjét . A spanyoloknál a középpályán például két kipróbált harcos, a 33 éves Busquets és a 29 éves Koke szerepelt − mellettük kapott lehetőséget aki csupán augusztus 5-én ünnepelte a 17. születésnapját.

− Elképesztő, amit csupán 17 évesen nyújtott. Beigazolódott, hogy rászolgált a bizalomra. De hát ismerjük őt. Tényleg nem normális, hogy így játszik.

Kiváló személyiség, irigylésre méltó fizikai adottságokkal, és hát a mi játékstílusunkban játszik. Láthatjuk, hogy ő már nem is a jövő, hanem a jelen embere.

Már utánpótlásszinten is figyeltem őt, tudtam, hogy egyszer nagy segítségünkre lesz. De hogy ilyen gyorsan, ilyen fiatalon… Verratti a példaképe, nos, megmutatta, hogy már most képes az ő szintjén játszani − áradozott róla Luis Enrique.

Ki is az a Gavi, akinek nyáron még csak találgattuk a pontos nevét, s inkább csak azt rögzítettük, hogy se nem Xavi, se nem Gabi, de egyszer talán. Ha hihetünk Enriquének, egy napon akár Xavi nyomdokába léphet, a játékstílusa ugyanis kísértetiesen hasonlít a nagy elődéhez.

Gavi, bár a beceneve alapján ezt gondolhatnánk, nem katalán, a teljes neve Pablo Martín Páez Gavira. Az andalúziai Villafrancában született − csakúgy, mint másik két spanyol válogatott futballista, Jesús Navas és Fabián Ruiz.

A Betisben kezdett játszani, csupán 11 éves volt, amikor a Barcelona lecsapott rá, 2015-től így a messze földön híres La Masián nevelkedett.

Mondhatni, természetesen szerepelt a spanyol U15-9s, U16-os és U18-as válogatottban, de az U19-et valószínűleg már kihagyja. A sokat bírált Ronald Koeman vitte fel idén nyáron az első csapat keretébe, a felkészülési meccseken − mindenekelőtt a Stuttgart ellen 3-0-ra megnyert találkozón − bizonyított, így a nagyok között ragadt, s alig töltötte a tizenhetedik életévét, augusztus 29-én a Getafe ellen 2-1-re megnyert bajnoki máris bemutatkozott tétmérkőzésen is.

Eddig öt mérkőzésen szerepelt a Barcelonában − egyik meccset sem játszotta végig, háromszor kezdőként le-, kétszer pedig becserélték. Már az is hatalmas meglepetésnek számított, hogy Luis Enrique behívta a keretbe, arra pedig végképp senki nem gondolt, hogy kezdő lesz az olaszok ellen.

17 évesen és 62 naposan debütált a spanyol válogatottban. Ezzel  85 éves spanyol rekordot döntött meg− előtte Angel Zubieta nevéhez fűződött ez a csúcs még 1936-ból, a Bilbao egykori játékosa 17 éves és 284 napos volt, amikor pályára lépett Csehszlovákia ellen.

Fotó: Franck Fife / AFP

Gavi elfogódottság, félelem nélkül futballozott, ahogy Enrique mondta, felvette a versenyt Verrattival és Jorginhóval is, labdabiztos volt, bírta az iramot, a szoros hajrába torkollott találkozón a spanyol kapitány csak a 84. percben cserélte le.

Várjuk a folytatást. Nem csak a spanyol válogatottra, a Barcelonára is ráfér a vérfrissítés.

A borítóképen: Gavi, a 17 éves spanyol reménység
Forrás: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.