Európa-bajnoknőnkkel elbántak a pontozók a vb-n, eltörött a mécses

Felemás korláton Kovács Zsófia, ugrásban Bácskay Csenge egyaránt az ötödik helyen jutott be a Japánban, Kitakjushúban zajló torna-világbajnokság szerenkénti döntőibe, ahol végül mindketten az ötödik helyen végeztek. MIndez nagy siker a magyar tornasport számára, s ha nem szőrösszívűek a pontozók, még nagyobb is lehetett volna.

Magyar Nemzet
2021. 10. 23. 15:15
null
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 torna döntő nők Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kovács Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női torna szempontjából nagy nap volt a világbajnokság szombati versenynapja, ugyanis legutóbb 1992-ben, Párizsban volt példa arra, hogy egynél több szerenkénti fináléban szerepeltek magyar hölgyek.

Most az ugrás fináléjában a világkupa-szériagyőztes, csapatban Eb-bronzérmes Bácskay Csenge mindkét ugrása jól sikerült, magas ívűek voltak, s versenyzőnk 13,733 pontot kapott. (A selejtezőben 13,666-ot adott neki a zsűri.) Ugyanennyit kapott az egyiptomi Taman Nancy is, és egy szabályváltozás az oka, hogy a holtversenyből versenyzőnk jött ki rosszul, s nem negyedik lett. A többi szernél a kivitelre járó E pontszámot veszik figyelembe pontegyenlőség esetén – ez Bácskaynak volt magasabb –, az ugrásnál azonban az első ugrás D pontszámát (kiinduló pontszám), ami az egyiptomi tornásznőnek kedvezett. A bronzéremhez amúgy 13,966 kellett.

Felemás korláton csakúgy, mint Bácskay Csenge, ötödikként kvalifikált a legjobbak közé, mégpedig 14,433 ponttal. Kétszeres Európa-bajnoknőnket hetedikként szólították, és nagyon pontos, szép gyakorlatot mutatott be, amelyre a zsűri 14,466 pontot adott. Pedig ez bizony jóval többet érdemelt volna! Az ötödik helyen záró Kovács Zsófia is így érezte.

– Őszintén szólva jobbnak éreztem a gyakorlatomat, mint amilyen pontszámot kaptam végül. Szerintem jobban tornáztam, mint a selejtezőben, nem is kicsivel. Azt gondolom, én megtettem mindent, amikor számolták a pontokat, és vártam az eredményre, abban bíztam, hogy meglehet az érem. Elég sokáig számoltak a bírók, és én akkor sokkal jobban izgultam, mint a gyakorlat elején. Nyilván mindenen lehet és kell is javítani, ezen a gyakorlaton is, de nagyon sokan odajöttek hozzám, hogy vigasztaljanak, mert bizony eltörött a mécses… Kicsit csalódott vagyok a helyezés miatt, most azt érzem, idő kell ahhoz, hogy ezt megemésszem – fogalmazott Kovács Zsófia a Magyar Tornaszövetség hírlevelében. A versenyben az ezüst- és a bronzérmes egyaránt 14,633 pontot kapott, a dunaújvárosi tornásznő nem volt messze az ezüstéremtől sem.

– Kicsit el vagyok keseredve, mert szerintem ezzel a gyakorlattal Zsófinak dobogón kellett volna állnia – mondta Trenka János, Kovács Zsófia edzője. – Érzésem szerint ez a gyakorlat legalább három tizeddel jobb volt a selejtezőben bemutatottnál, de alig kapott rá többet, csak 33 ezreddel, és nagyon sokáig számoltak, aminek nem igazán értem az okát. Zsófinak az elején volt egy fogásbizonytalansága, amit korrigált, s az összes elem és a leugrás is szépen megvolt. Egy barátom azt mondta: lehet, hogy jól jönne már a Fujitsu rendszere, amikor is nem ember pontoz, hanem számítógép. Ilyenkor nagyon nehéz bármivel is vigasztalni a sportolót, csak azt tudtam mondani: Zsófi, büszke vagyok rád, megcsináltad, nem rajtad múlt!

– Amíg Zsófi pontszáma nem jött ki, bíztam abban, hogy akár a bronzérem is elérhető – mondta Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára is. – Azt gondolom, hogy az E pontszáma magasabb kellett volna legyen, persze nyilván hazabeszélek. Zsófi meg is könnyezte, hogy ez most nem sikerült, amikor odamentem, igyekeztem megvigasztalni, azt mondtam neki, hogy a pontozók egyszer adnak, másszor pedig elvesznek. A legközelebbi világversenyen, amikor majd hozzátesznek, remélem, emlékszik majd erre. A két ötödik hely miatt egyáltalán nem kell szemlesütve hazamennünk, örülhetünk, hiszen a magyar torna jól áll, ott van az élvonalban.

Bácskay Csenge elégedetten nyilatkozott:

– Mindkét ugrásom jobban sikerült, mint a selejtezőben, ez már boldoggá tesz. Amit elterveztem, hogy két jó ugrást mutassak be, az sikerült – bár az első ugrásomat én jobbnak éreztem, mint amilyen pontot kaptam rá végül. Persze nem foglalkoztam a ponttal, hanem a második ugrásomra koncentráltam. Nyugodtan és higgadtan tudtam versenyezni, azt hiszem, ez a legfontosabb. Nincs bennem rossz érzés, hogy bár azonos pontszámom volt a negyedikkel, de a szabály miatt ötödik lettem, én ennek is nagyon örülök.

Borítókép: Kovács Zsófia és Trenka János itt még a tokiói olimpián. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.