Igazi nagyvadat ejtett el a Falco a Bajnokok Ligájában

A férfi kosárlabda Bajnokok Ligájának az első fordulójában a Falco KC Szombathely a klasszisokkal teletűzdelt AEK Athént fogadta. A második negyed elejétől folyamatosan a magyar bajnok vezetett, de lerázni nem tudta a görögöket, végül roppant izgalmas hajrában 83-78-ra győzött, és így bravúrral kezdte meg a sorozatot.

2021. 10. 06. 20:29
Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó 39 másodperc maga volt az örökkévalóság. Az AEK Athén másfél perccel a vége előtt tízpontos hátrányban mindent egy lapra tett fel, bevetette minden tudását és ravaszságát, és nagyon közel került a fordításhoz. Ebben az utolsó 39 másodpercben kézenfekvő volt a taktikája: gyors kosarat dobni, majd faultolni, hogy a Falco büntetőt dobjon – hátha kihagyja azokat, és addig sem megy az óra.

Azt végig érezni lehetett a férfi Bajnokok Ligájának a nyitányán, hogy kiélezett lesz a meccs. A Falco KC Szombathely a BL egyik legerősebb csapatát, az AEK Athént fogadta, amely rendszeresen tagja a rájátszásnak, a legutóbb a nyolcaddöntőig jutott el. A nyáron bajba került, mert nem kevesebb, mint tizennégy kosaras jelentette fel a nemzetközi szövetségnél, emiatt senkit sem szerződtethetett, amíg ezeket az ügyeket nem rendezte le. Ez szeptember elejére történt meg, akkor érkezett sok új játékos, közöttük olyan nevek, mint Nikosz Pappasz, a görögök egyik legendája vagy a spanyol világbajnok Quino Colum.

 

Fotó: Fiba.com

 

Az egyébként rá is nyomta a bélyegét a szombathelyi mérkőzésre, hogy a vendégek nem összeszokott csapatként érkeztek a D csoport első találkozójára. Elsősorban az egyéni képességekre építettek, az egy az egy elleni játékot és a távoli dobásokat erőltették, szerencsére több-kevesebb sikerrel. A Falco egységes együttes, amelyben a magyar válogatottak viszik a prímet. Amikor sikerült csapatként védekezniük, akkor nem volt gond, amikor nem, akkor a gyors athéni kosarasok rendre pontokat szereztek.

Végig hatalmas volt az iram rövid támadásokkal, és a nagy rohanásba mindkét oldalon sok hiba csúszott be a játékba. Az első negyedet az AEK nyerte, ám a másodikban a magyar bajnok elkapta a fonalat, kilenc ponttal is elhúzott. Ezután több ziccert is elhibázott, ezért a görögök felzárkózhattak, és a nagyszünetben 57-54-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A folytatásban a Falco tízre növelte az előnyét, és ezt lényegében sokáig tartotta is. Mindig volt valaki, aki megrázta magát, hol Golomán György, hol Benke Szilárd, máskor Boris Barac dobott fontos pontokat, Perl Zoltán pedig egyenletesen remek teljesítményt nyújtott. Így érkezett el az a bizonyos utolsó 39 másodperc, amely csaknem tíz percig tartott. Perl Zoltán bedobott négy büntetőt, Barac egyet kihagyott a kettőből. Nyolc másodperc volt hátra, amikor az AEK támadhatott, hogy egy triplával egyenlítsen, ám Golomán nagy bravúrral labdát szerzett, Benke még dobott egy duplát, 83-78-ra nyert a Falco, ami roppant kellemes meglepetés a BL-ben. A legeredményesebb Perl Zoltán volt 21 ponttal, Benke Szilárd 16-ig jutott, a görögöknél Pappasz 20 pontig jutott.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.