Michael Oenning az Újpest utolsó helye ellenére nem lát problémát

A válogatott világbajnoki selejtezői miatt most két hétig szünetel a bajnokság. Minden klub rendezheti a sorait, és van, ahol ilyenkor hoznak meg nehéz döntéseket, különösen a gyengén szereplő csapatoknál. Újpesten érthető lenne a váltás, hiszen a lilák még nem nyertek és az utolsó helyen állnak, az MTK és a Mezőkövesd vezetőedzője viszont már biztosan távozik, Zalaegerszegen pedig egyelőre nem igazolódnak a zuhanyhíradó hírei.

2021. 10. 05. 6:32
Budapest 20210503 labdarúgás Magyar Kupa döntő MOL Fehérvár Videoton Újpest UTE foto Dömötör Csaba Nemzeti Sport MICHAEL OENNING Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még nem szükséges takarodót fújni.” Ezt a választ Michael Oenning szombaton adta arra a kérdésre, hogy szerinte menesztik-e őt az Újpest kispadjáról a hazai pályán a Gyirmóttól elszenvedett kínos vereség után. Nyilván nem felelhette azt, hogy a vezetők legokosabb lépése az ő kirúgása lenne, az azonban meglepően hangzott, hogy a rögtönzött helyzetértékelésbe ezt is beleszőtte: „Miért ne élveznénk továbbra is a bizalmat? Ha bármivel probléma lenne, ha én lennék az vezetőedzőként, azt nyilván érezném, és el is gondolkodnék azon, hogy szükséges-e váltani.”

Túl azon, hogy ezen sohasem az érintettnek kell elgondolkodnia, meglepő, hogy szerinte nincs probléma. Rajta kívül sokan nagyon is problémaként élik meg azt a tényt, hogy az Újpest nyolc forduló alatt egyetlen meccset sem tudott megnyerni, mindössze három döntetlenre futotta az erejéből az öt vereség mellett, és ezzel a tabella utolsó helyén pironkodhat. A szurkolók számára ez annyira probléma, hogy szombaton a meccset követően levetették a játékosokkal a mezt, mondván, nem méltóak rá. Az a védekezés pedig, hogy a csapat továbbjutással kezdett a Magyar Kupában, jóindulattal is kínos, mert egy Újpestnél a másodosztályban sereghajtó Tiszakécske legyőzése nem lehet elegendő ok a melldöngetésre. 

 

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

 

A klub körül szemlátomást túl sok minden nincsen rendben. A belga tulajdonos, Roderick Duchâtelet rendezhetetlennek tűnő rossz kapcsolata a szurkolókkal ugyanolyan teher lehet a mindennapokon, mint az állandó híresztelés az eladásról. Most éppen tajvani születésű, ám magyar állampolgársággal is rendelkező üzletemberről rebesgetik, hogy megveszi az Újpestet, más hírek Kína egyik legnagyobb cégcsoportját emlegetik a várható Kánaán biztosítékaként, állítólag hamarosan nyélbe is ütik az üzletet az érdekeltek – ugyanakkor érthető, hogy a klub az ilyen hetente felröppenő, olykor egymásnak ellentmondó információkat nem kommentálja, ha megtenné, másra nem is igen jutna ideje. 

Azt most még nem tudni, hogy Roderick Duchâtelet megtartja-e Michael Oenninget, az viszont biztos, hogy valaminek történnie kell: a most zajló munka egyelőre az utolsó helyhez elegendő, cseppet sem tűnik bölcs döntésnek a folytatása. Az MTK vezetői mindenesetre ennél kevesebbért is így gondolták, és a Zalaegerszegen vasárnap elszenvedett 2-0-s vereség után elköszöntek Giovanni Constantinótól, pedig a csapatuk helyzete jobb az Újpesténél, nyolc fordulót követően a mérkőzései felét elveszítve a hetedik helyen áll tíz ponttal. A klub nem fűzött magyarázatot a döntéshez, a puszta tényt csak azzal egészítette ki, hogy az MTK irányítását megbízottként Teodoru Vaszilisz veszi át. 

 

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez a hétfő kevésbé lett szerencsés Pintér Attilának is, ugyanis a Mezőkövesd megköszönte neki az eddigi munkát a Puskás Akadémia elleni 2-0-s kudarc után, az utódja állítólag Supka Attila lesz. A kövesdiek egyébként két győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel, nyolc ponttal állnak a tizedik helyen a tabellán. Előrébb, mint Michael Oenning csapata, és mégis látják a problémát…


Waltner Róbert marad

A múlt héten a zuhanyhíradó arról is szólt, hogy a Zalaegerszeg tárgyal Aczél Zoltánnal, a Kozármisleny vezetőedzőjével, aki így Waltner Róbert utódja lesz, ám a ZTE sikere az MTK ellen ezt egyelőre semmissé tette. A klub honlapján Végh Gábor tulajdonos leszögezte, a Ferencváros ellen is a 44 éves szakember ül a kispadon a következő fordulóban: „Waltner Róbert és stábja vezeti a csapatot a Ferencváros ellen. Számomra a kitűzött célok elérése az első, amennyiben ezeket teljesítjük, nincs edzőkérdés a klubnál. Racionális alapon döntök minden esetben, és ezt várom el a kollégáimtól is.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.