Nem volt szükségük a kért türelemre Sopronban

Meghatározó játékosokat nélkülözve is nagyszerűen kezdte el az idényt a Sopron Basket, amely még veretlen itthon és a női kosárlabda elitjének számító Euroligában is. Eddigi epizodisták léptek elő nagyszerű főszereplőkké, és bár a csapat évek óta a kontinens szűk élvonalába tartozik, ez a szereplés bravúrosnak mondható.

2021. 10. 27. 7:30
null
20210504 MN Szekszárd NB1 női kosárlabda döntő Szekszárd-Sopron Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Zoltán türelmet kért a szurkolóktól. A Sopron Basket ügyvezetője tudta, az olimpia felforgatta a női kosárlabdát Európában, mert az észak-amerikai profi liga belecsúszik az ősz közepébe, ezért a WNBA rájátszásában szereplő klasszisok nem tudnak időben megérkezni itteni klubjaikba, és ebben a magyar bajnok is érintett.

Most nem derülhetett ki, hogy a soproni szurkolók mennyire türelmesek, mert minden nehézség és gond dacára a csapat eddig elkényeztette őket. Briann January sérülten érkezett a WNBA-ből, az új szerzemény, Shey Peddy hétfőn edzett először az új társakkal, a már őssoproninak számító szerb Európa-bajnok Jelena Brooks és a magyar válogatott Czukor Dalma sérülés miatt még nem játszhatott – ennek ellenére a Sopron Basket eddig veretlen a bajnokságban és három nehéz forduló után az Euroligában is.

– Eleinte akadt néhány elkeserítő pillanat, de tudtuk, a folyamatos sajnálkozás nem visz előre, helyette azokra összpontosítunk, akik a rendelkezésünkre állnak – mondta lapunknak Gáspár Dávid vezetőedző. – Nem lenne velük szemben tisztességes, ha siránkoznánk, inkább éreztetni kell, hogy bízunk bennük, és nagyon büszke vagyok rájuk, mert bebizonyították, érdemesek a bizalomra. A sok hiányzó miatt sok lehetőséget kapott például a mindössze húszéves Varga Alíz, aki nyerőembere lett a csapatnak az Euroligában is, ahol korát meghazudtoló nyugalommal dobta a triplákat Gironában és Gdyniában is, a 208 centire nőtt Határ Bernadett pedig kilépett az örök ígéret szerepéből, a nyári WNBA-szereplés után óriá­si önbizalommal kosarazva sorozatban klasszisteljesítménnyel rukkol elő.

– Ha mindenki egészséges, akkor Alíz nyilván nem kap ennyi játékpercet, így kevesebb pontot is szerzett volna, Határ Bettinek viszont eleve sok időt szántam a pályán – folytatta Gáspár Dávid. – Azzal, hogy fejben nagyot tudott fejlődni, játékban is szintet lépett, és nagyszerűen kezeli, hogy a korábbiaknál jóval több felelősség hárul rá.

A múlt héten az olasz Schio ellen Gáspár Dávid mindössze hét játékost forgathatott, akiken a végén már nagyon kijött a fáradtság. Ez hosszú távon nem is működhetne ezen a szinten, ám szép lassan teljessé válhat majd a hadra fogható keret. Jelena Brooks már elkezdte az edzéseket, néhány hét múlva Briann January és Czukor Dalma is visszatérhet, és a stáb reméli, Shey Peddy gyorsan beilleszkedik a csapat játékrendszerébe.

– Ha már mindenki rendelkezésre áll majd, akkor nyilván kevesebb játékidő jut majd többeknek, mint most, de az egyéni statisztikáknál fontosabb a csapat érdeke, és tudom, ezt mindenki belátja majd – szögezte le a vezetőedző. – Nagy és izgalmas kihívás a számunkra, hogy egyelőre egyszerre kell az egészségeseket edzeni és regenerálni, a sérülteket kezelni és az új embert beilleszteni, ez olyan, mintha vegyítenénk a verseny időszakát a felkészülésével. Az idény eddigi sikerei jó alapot adnak a folytatásra, amikor a teljes keretet bedobva még erősebbek lehetünk.

Nagy kihívás vár ma a csapatra is, amely a fárasztó sorozat következő állomásaként az Euroliga előző kiírásának bronzérmeséhez látogat, amely egyben a bronzmeccs visszavágója is lesz, hiszen a török Fenerbahçe éppen a Sopron legyőzésével léphetett fel a dobogó harmadik fokára. Shay Peddy is elutazott Isztambulba, mert bár nyilván alig lehet ismerete a társakról és a játékrendszerről, mégis egy emberrel többre számíthat Gáspár Dávid. Utóbbi eredményt nem jósol, természetesen szeretné megőrizni a veretlenséget, de szerinte az a legfontosabb, hogy a mutatott játék hű legyen önmagukhoz, az eddig látottakhoz.

A borítóképen: Határ Bernadett a Szekszárd elleni bajnoki döntőn 2021. május 4-én. Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.