Úgy érzi a magyar tehetség, hogy túlságosan szigorúak voltak vele

A húszéves Mészáros Krisztofer pénteken a 14. helyen végzett a Japánban, Kitakjúsúban zajló torna-világbajnokságon a férfiak egyéni összetett döntőjében, és ez nagy siker a magyar tornasportnak, hiszen a férfiaknál legutóbb több mint húsz éve volt vb-finalistánk összetettben. Ha azt nézzük, hogy Mészáros a hatodik legmagasabb pontszámmal került be a döntőbe, akkor még sokkal jobb eredmény is összejöhetett volna neki, de ő így is elégedetten zárta a vb-t.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 16:44
Mészáros Krisztofer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a múlt: az 1999-es világbajnokságon a férfiak összetett versenyében Supola Zoltán a 20. lett, a 14. helyével ezt az eredményt szárnyalta most túl Mészáros Krisztofer. Aki a selejtezőben a hat szeren 82,632 pontot összegyűjtve a hatodik lett, és bízott benne, hogy a döntőben nem nagyon csúszik vissza. Kovács István szövetségi kapitány óvatosabban úgy fogalmazott, hogy ha versenyzőnk megismétli a keddi teljesítményét, akkor az első tízben végezhet.

A 24-es fináléban a húszéves Mészáros Krisztofer az első csoportba került, itt volt többek között a regnáló olimpiai bajnok japán Hasimoto Daiki, valamint az ukrán Ilja Kovtun is. Versenyzőnk talajon kezdett, és bár erősebb gyakorlattal készült, mint amit a selejtezőben bemutatott, több mint két tizedponttal kevesebbet kapott (13,800). Lólengésben pontosan teljesített (13,716), több mint egy tizeddel többet gyűjtött, mint kedden, és ugyanez volt a helyzet a folytatásban gyűrűn is (13,066). A Győri AC tornásza a döntő felénél, három szert követően azonban csak a 16. volt; pedig két szer után még a hetedik helyen ált. Ugrásban több mint három tizeddel elmaradt selejtezőbeli eredményétől (13,833), de a legnagyobb visszaesés korláton volt, ahol most csaknem egy teljes ponttal kevesebbet kapott (13,633), mint három napja. A versenyt nyújtón zárta, itt sikerült némileg javítania (13,533), így zárt végül a 14. helyen 81,581 ponttal, ami tehát több mint egy ponttal kevesebb, mint a kvalifikációbeli eredménye.

A magyar férfitornászok közül mindenesetre vb-n legutóbb 1993-ban Fajkusz Csaba végzett előkelőbb pozícióban, aki a 11. helyet szerezte meg. A cikkünk elején említett Supola Zoltán 1995-ben 16. volt, Mészáros Krisztofer tehát az elmúlt 26 év magyar „csúcsát" javította meg.

– Ez a döntő már más volt, mint a selejtező, komolyabb, feszültebb volt a hangulat. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibáim akadtak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak. Bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető. Talajon volt ki- és ellépésem is, a lólengésem  jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn volt egy kis pontatlanságom, ahogy ugrásban is. Korláton már kezdtem fáradni, nyújtón viszont jól teljesítettem, örülök, hogy jó gyakorlattal fejeztem be a vb-t. S összességében is elégedett vagyok, nagyon örülök a 14. helynek, és annak, hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben – nyilatkozta Mészáros Krisztofer a Magyar Tornaszövetség hírlevelében.

– Krisztofer nagyon fiatal, jó képességű tornász, akiről azt gondolom, hogy most letette a névjegyét. Ezt a nemzetközi visszhang is jelzi, sokan jöttek oda hozzánk gratulálni a teljesítményéhez, egyértelműen övé a jövő – mondta el Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára. 

Ami az aranyérmerét zajló csatát illeti, a mezőnyből kiemelkedő két tornász, a már említett olimpiai bajnok japán Hasimoto Daiki és a kínai Csang Po-heng a lólengésben egyaránt leesett a szerről, végül rendkívül szoros csatában a kínai győzött. Japánban ennek a végkifejletnek nem örültek...

Férfiak, egyéni összetett: 1. Csang Po-heng (Kína) 87,981 pont; 2. Hasimoto Daiki (Japán) 87,964; 3. Ilja Kovtun (Ukrajna) 84,899; ...13. Mészáros Krisztofer 81,581.

Korábban, női egyéni összetett: 1. Anzselina Melnyikova (Oroszország) 56,632 pont; 2. Leanne Wong (Egyesült Államok) 56,340; 3. Kayla DiCello (Egyesült Államok) 54,566; ...21. Bácskay Csenge 48,665.

A világbajnokság további programja (magyar idő szerint): szombat: szerenkénti döntők, férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás (Bácskay Csenge), felemás korlát (Kovács Zsófia) 9.10; vasárnap: szerenkénti döntők, férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj 9.25.

Borítóképünkön Mészáros Krisztofer. Forrás: Facebook/Mészáros Krisztofer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.