A magyaroknál csak az olasz legenda szomorúbb most Szocsiban

A hihetetlen, negyvenöt éve tartó pályafutása utolsó időmérőjén mindössze a 16. helyet szerezte meg Gabriele Tarquini a túraautó-világkupa (WTCR) idényzáróján Szocsiban. A legjobb magyar versenyző Michelisz Norbert lett, de ő sem lehet boldog a tizenkettedik hellyel, amivel nem élvezi majd a fordított rajtrács előnyeit a vasárnapi futamokon.

2021. 11. 27. 14:12
AUTO - WTCR 2021 - RACE OF CZECH REPUBLIC
Michelisz Norbert (hun), BRC Hyundai N Lukoil Squadra Corse, Hyundai Elantra N TCR, portrait during the 2021 FIA WTCR Race of Czech Republic, 5th round of the 2021 FIA World Touring Car Cup, on the Autodrom Most, from October 8 to 10, 2021 in Most, Czech Republic - Photo Florent Gooden / DPPI Fotó: Florent Gooden
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megható pillanattal indult a nap Szocsiban, ugyanis a szabadedzések előtt a teljes WTCR-mezőny sorfalat állt a bokszutcában az onnan kihajtó Gabriele Tarquini előtt tisztelegve. A 60. életévében járó olasz túraautóversenyző-legenda pályafutása utolsó versenyhétvégéjét kezdte meg, miután bejelentette a visszavonulását az idény végével.

Michelisz mindig nagy elismeréssel beszélt Tarquiniről, akitől a csapattársaként rengeteget tanult. Tarquini 1976-ban kezdett gokartozni, innen számolva 45 év után tesz pontot a karrierjére, amely alatt 38 futamon elrajtolt a Formula–1-ben, 2009-ben túraautó-világbajnok volt, 2018-ban pedig a WTCR-t is megnyerte.

A Hyundai pilótái közül többen is komoly célokért küzdöttek: Tarquini a szép búcsúban reménykedett, Jean-Karl Vernay matematikailag még a bajnoki címért, Michelisz pedig az év végi dobogóért volt harcban a hétvége előtt.

A magyar versenyző ugyanakkor elmondta, hogy az idény talán legnehezebb feladatát kellene megoldaniuk, ugyanis a büntetősúlyok miatt nehéz helyzetben van a Hyundai, a pálya pedig különösen érzékeny az extra kilókra a hosszú egyenesek és kemény féktávok miatt.

Michelisz mindkét szabadedzést a nyolcadik helyen zárta, Szocsiba pedig az eső is megérkezett, ami tovább bonyolította a Hyundai helyzetét, ugyanis az idén bevezetett új autóval, az Elantrával korábban még teszten sem mentek esőben.

Az időmérőn sokáig senkinek sem volt mért köre, a csapatok az ideális körülményeket és a megfelelő gumiválasztást keresték. Michelisz 2:39,439-es kört teljesített, amellyel a tizenegyedik helyen jutott tovább a kvalifikáció következő szakaszába, a legjobb tizenkettőbe.

A Q1-ben elvérzett a 16. Tarquini, aki érthető okokból rendkívül csalódottan vette tudomásul az eredményt. A magyarok sem lehettek sokkal boldogabbak: a hondás Tassi Attila (13.) és a Zengő Motorsport Cupráját vezető Boldizs Bence (19.) is kiesett. A Q2-ben már Michelisz teljesítménye is kevés volt, a tizenkettedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy ebből a pozícióból rajtol majd mindkét futamon. 

Legjobb Hyundai-versenyzőként Vernay a nyolcadik lett. Az időmérőt Yvan Muller nyerte meg a Zengő Motorsport spanyol pilótája, Mikel Azcona előtt. A bajnoki cím legnagyobb esélyese, Yann Ehrlacher ötödik lett, de az összes riválisa mögötte végzett.

Az idény utolsó két versenyét vasárnap 10.15-kor (Sport 2, Eurosport 2) és 12.15-kor (Eurosport 2) rendezik Szocsiban.

Borítókép: (Fotó: Florent Gooden /DPPI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.