Az ember, aki 28 éve gyilkolja a saját sportágát

Klaus Schormann 1993 óta vezeti a Nemzetközi Öttusa Szövetséget. E közel három évtized alatt módszeresen gyilkolja a sportágat, legutóbb például arról döntött, hogy a lovaglást száműzi a tusák közül. Áll a bál az önkényes sportvezető körül, aki soha nem volt komoly öttusázó, mint az kiderült az Origó róla közölt portréjából.

Forrás: Origo2021. 11. 10. 12:06
Schormann, Klaus;
Szkesfehrvr, 2021. mrcius 25. Klaus Schormann, a Nemzetkzi ttusa Szvetsg (UIPM) elnke a Voln Fehrvr SC ttuszi Brgndi ti komplexumnak bejrsn Szkesfehrvron 2021. mrcius 25-n. Az egyeztetseket kveten megszletett a vgleges dnts arrl, hogy a Fejr megyei vros fogadhatja majd a vk-sorozat legjobbjait mjus 13. s 16. kztt. MTI/Vasvri Tams Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Schormann 1993-ban került a szövetség élére, amikor a szintén az elnöki székért versenyző Igor Novikovval szemben fölényesen megnyerte a választást. Az oroszon kívül semmilyen nyelven nem beszélő Novikov képtelen volt a kapcsolatteremtésre, s egyáltalán nem volt népszerű a sportágban, de Schormann-nal szemben sportolóként is letett valamit az asztalra: 1956-ban és 1964-ben csapatban olimpiai bajnoki aranyat nyert. 

„Pedig már ekkor fel kellett volna ismerni, hogy egy igazi kóklerre bízzák a sportágat. 1990-ben Frankfurtban rendeztek egy olyan Világkupa-versenyt, amelyen – az öttusa történetében először – 1 nap alatt bonyolították le az összes versenyszámot. A »reformer« vagy inkább jövőbe látó Schormann 15 ezer nyugatnémet márkás pénzdíjat ígért a győzteseknek. Ebből az lett, hogy a női verseny győztese, a szovjet Jana Dolgacseva és a férfiak között első svájci Peter Steimann 3 ezer márkát kapott. Akik ott voltak ezen a viadalon, nem hittek a szemüknek. Botrányos rendezés, rossz lovak, hiányos tájékoztatás – ezt írta annak idején a frankfurti versenyről a sportsajtó. Rendezte: Klaus Schormann. De ez akkor senkit sem zavart.”

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az öttusa kikerülése az ötkarikás játékok programjából évtizedek óta napirenden van, ezért Schormann folyamatosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), Juan Antonio Samaranch elnökének a kedvében próbált járni. Például azzal, hogy megnyerte magának a fiát.

„Juan Antonio Samaranch fiából az 1996-os atlantai olimpia után alelnököt csinált. Schormann első elnöki ciklusában még nem az ifjú Samaranch volt az alelnök, hanem egy magyar olimpiai bajnok: dr. Török Ferenc. Török Ferenc volt az, aki 1993-ban már arról beszélt, hogy a futást és a lövészetet össze kellene vonni.  Ugyanakkor Schormann egészen elképesztő húzással azt a francia Emilé Jarrot nevezte ki a sportág népszerűsítésért felelős másik alelnöknek, aki akkor már elmúlt 70, s aki a francián kívül egyetlen más nyelven sem tudott megszólalni.

Klaus Schormann mindenféle érzelmi és egyéb gátlás nélkül vihette végig a terveit. Az öttusához semmi sem kötötte, ő mindvégig olyan ember volt, aki kívülről jött a sportágba.”

Az Origó teljes cikkét ITT olvashatják.

Schormann személye a legutóbbi lépésével – a lovaglás száműzésével a tusák közül – került reflektorfénybe. A német vezető egyelőre nem ismertette, mivel pótolná a sportágat, a korábbi hírekkel ellentétben feltehetően nem a kerékpár lesz a befutó.

 

Lovaglás helyett e-sport! – a coubertini eszmék jegyében…

Száznégy egykori és jelenlegi magyar öttusázó írta alá azt a hétfői keltezésű nyílt levelet, amelyben arra kérik (szólítják fel) a Magyar Öttusaszövetséget, hogy utasítsa el a nemzetközi szövetség (UIPM) abszurdnak titulált döntését, a lovaglás törlését a tusák közül. Mizsér Attila neve nem szerepel a tiltakozók között. Nem véletlenül. Az olimpiai és világbajnok egykori kiválóság a merev elutasításnál árnyaltabb álláspontot képvisel a nem csak a versenyzők, a sportrajongók körében is heves indulatokat kiváltó ügyben. Talán meglepően hangzik, de éppen a coubertini eszmék jegyében nyitna az e-sport felé. Cikkünket ITT olvashatják.

Borítókép: Klaus Schormann (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.