időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Az olimpiai helyezés feljogosít a bátor célkitűzésre

Magyar Nemzet
2021.11.24. 15:21
Az olimpiai helyezés feljogosít a bátor célkitűzésre

A legjobb nyolc közé várja a magyar női kézilabda-válogatottunkat a sportági szakszövetség vezetősége a decemberi világbajnokságon. Jó hír, hogy a járványügyi megfontolásból az elmúlt napokban külön készülő – a keret zömét adó – ferencvárosi játékosok Janurik Kinga és Szöllősi-Zácsik Szandra kivételével csatlakozthatnak a többiekhez, így már ott lesznek a Franciaország elleni két idegenbeli felkészülési meccsen is, pénteken és vasárnap.

Janurik Kingáról az FTC szombati, bukaresti Bajnokok Ligája-mérkőzése után derült ki, hogy megfertőződött. Elővigyázatosságból nemcsak őt különítették el, hanem valamennyi ferencvárosi játékos különmunkát végzett a napokban. Mivel a legfrissebb koronavírustesztje mindannyiuknak negatív lett, csatlakozhatnak a többiekhez. Janurik Kinga kivételével, természetesen, akinek a világbajnoki szerepléséről csak jövő hét közepén dönt a szövetség. Szöllősi-Zácsik Szandra sem utazik el Franciaországba, s majd csak Spanyolországban csatlakozik a társakhoz, mert – miként Kirsner Erika alelnök fogalmazott – „még magán viseli a Győr elleni meccs nyomait”. 

A korábbi kiváló balszélső a szövetség célkitűzéséről is beszélt.

– Nem csupán egy új olimpiai ciklus kezdődött, hanem új korszak, új kapitánnyal, új csapattal. Az olimpián a hetedik helyen zártunk, így továbbra is ott vagyunk a világelitben. Az MKSZ az első nyolcba várja a csapatot a világbajnokságon – jelentette ki.

Ezzel az elvárással egyetért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is.

– Szeretnénk ott lenni a legjobb nyolc között, ezt nagyon fontosnak tartjuk. A franciák ellen lesz két felkészülési mérkőzésünk, nem várunk könnyű meccseket, az a célunk, hogy zárkózzunk fel az elithez, ehhez ilyen csapatokkal kell játszanunk – szögezte le Golovin Vlagyimir, majd hozzátette:  – A legfontosabb a védekezés összerakása, amikor stabilak vagyunk hátul, akkor könnyebb játszani. Hiányoznak a rutinos játékosok, de akik a keretben vannak, azok Magyarország legjobbjai, nekik rutint kell szerezniük. A világbajnokság nemcsak erről fog szólni, hanem igenis teljesíteni kell, és elérni a célokat. Hosszú távon a következő olimpiai szereplés kiharcolása a cél – folytatta a kapitány.

Közismert, hogy Tomori Zsuzsanna a múlt héten váratlanul lemondta a világbajnoki szereplést, a rutinos hiányzók közül a kapitány elsősorban rá gondolt. Golovin a Franciaországba utazó keretet csütörtökön jelöli ki. A világbajnokság – nekünk – december másodikán a Szlovákia elleni mérkőzéssel kezdődik. Németország és Csehország a másik két csoportellenfél.

A jelenlegi magyar keret

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim – Németország)

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győr), Töpfner Alexandra (Fehérvár)

Jobbátlövők: Albek Anna (Metzingen – Németország), Kiss Nikolett (Siófok), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)

Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)

Beállók: Bordás Réka (DVSC), Szabó Laura (MTK), Tóvizi Petra (DVSC)

Balátlövők: Háfra Noémi (Győr), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)

Balszélsők: Fodor Csenge (Győr), Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győr)

Borítóképen: Vámos Petra a tokiói olimpián alapemberré lépet előre (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)