Carlsen első próbálkozásra nem feszítette túl a húrt

Döntetlenre végződött az első parti a címvédő Magnus Carlsen és a kihívó Jan Nyepomnyascsij között a sakkvilágbajnoki döntőben.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 18:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyepomnyascsij játszott világossal az első partiban. 1.e4 nyitására Carlsen e5-tel felelt, a játszma a spanyol megnyitásba torkollott. A világbajnok ritkább folytatást választott a 8...Ha5 lépéssel, amivel egyúttal gyalogot áldozott, kompenzációként futópárja lett.

A vezérek cseréje után Nyepomnyascsij elkerülte az élesebb változatokat, inkább kicsit hátrányosabb, de egyszerűbb folytatást választott 22. Ff4 lépésével. Ezután Carlsen minimális előnybe került, ám elegendő volt egyetlen pontatlan húzás (27...Kf8), s az orosz kihívó kiegyenlített. Miután visszaadta a gyalogot, az állás már teljesen döntetlen volt, amiben a felek a 45. lépésben állapodtak meg.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Nyepomnyascsij elismerte, hogy kicsit hátrányosabb állásba került, ezért választotta inkább a döntetlen felé vezető változatot, de Carlsen sem volt csalódott a döntetlen miatt.

Szombaton következik a második parti, ezúttal a világbajnok lesz világossal.

Borítóképen: Balra a kihívó Jan Nyepomnyascsij, jobbra a világbajnok Magnus Carlsen (Fotó: Chess.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.