Djokovics visszatért, és legkülönlegesebb sikerét aratta

A US Openen Novak Djokovics naptári Grand Slamjének Danyiil Medvegyev állta útját. A szerb hosszú szünetre vonult az elvesztett finálé után, visszatérése hetén viszont azonnal trófeát nyert, rekordokat döntött és még az orosz riválisnak is visszavágott. Igazán egyedivé azonban két gyermeke helyszíni támogatása tette a sikert Djokovics számára.

2021. 11. 08. 10:32
Djokovics
Rolex Paris Masters - Day Seven
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 07: Novak Djokovic of Serbia holds the championship trophy after winning his finals match against Russian Daniil Medvedev at the Rolex Paris Masters in Paris on Sunday, November 7, 2021. Djokovic defeated Medvedev 4-6, 6-3, 6-3 to win his record 6th Paris Masters tournament. Gisele Tellier / Anadolu Agency (Photo by Gisele Tellier / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Gisele Tellier / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es év legfőbb teniszpárharca Novak Djokovics és Danyiil Medvegyev rivalizálása. Két Grand Slam-döntőt játszottak egymás ellen, Ausztráliában Djokovics nyert, a US Openen viszont Medvegyev, ezzel megakadályozva a szerb történelmi sikerét, a naptári Grand Slamet.

Djokovics az elveszített New York-i finálé után majdnem két hónapos szünetet tartott, múlt héten azonban a párizsi ATP 1000-es tornán ismét ütőt ragadott. A visszatérő meccsén megszorongatta a világelsőt, de Djokovics végül őt, az elődöntőben a lengyel Hubert Hurkaczot, majd a fináléban Medvegyevet is három játszmában győzte le, utóbbi két meccset ráadásul szetthátrányból fordította meg.

– A US Open döntőjét nagyon alaposan kielemeztem, hogy lássam, mit csináltam jól, mit rosszul – mondta a visszavágás után Djokovics. – Próbáltam egészen apró jeleket keresni a szervamozdulataiban, ami segíthet a fogadásban. Ezek apróságok, és az első szettben most is ellenállhatatlanul adogatott, de mégis éreztem, hogy meg fogom találni az ellenszert.

A szerb aprólékos készülése végül eredményt hozott: a döntő játszmában egymás után három fogadójátékot is megnyert, utóbbival le is zárta a mérkőzést. Djokovics így megakadályozta Medvegyevet az egyenlítésben, kettejük örökmérlege 6-4 a szerb javára.

A visszavágás mellett azonban volt egy még fontosabb tényező vasárnap Djokovics számára: először játszott úgy meccset, hogy mindkét gyermeke, a hétéves Sztefan és a négyéves Tara is ott volt a lelátón.

Novak Djokovics gyermekeivel ünnepel Párizsban (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier)

– Ez az egyik legfontosabb indok, amiért még játszom, mindig is álmodtam arról, hogy a gyerekeim a helyszínen láthatnak nyerni, és elég idősek lesznek ahhoz, hogy felfogják, mi történik – mondta Djokovics a Tennis Channelnek adott interjúban, bár kicsit megakadt, amikor kislánya ünnepi ölelését meglátta a képernyőn. – Erről szól az élet, hogy ezeket a pillanatokat megosztjuk a szeretteinkkel, a gyerekeim a legnagyobb kincseim.

Valóban, a közös ünneplés pillanataiban szinte eltörpül a jelentősége a rekordoknak, pedig Djokovics abból is átírt néhányat a héten. A szerb bebiztosította év végi világelsőségét, immár a hetedik ATP-idényt zárja a rangsor élén, és lehagyta az amerikai Pete Samprast, akivel eddig közösen tartották ezt a csúcsot. Ugyanígy egyedüli rekorderré várt az ATP 1000-es tornagyőzelmek számában is: Djokovics Párizsban 37. mesterversenyét nyerte, 36-nál jár ebben a rangsorban.

Kialakult a vb-mezőny

Bár a héten Stockholmban még rendeznek egy ATP 250-es viadalt – Fucsovics Márton is indul, sőt az első fordulós meccsét már meg is nyerte Adrian Mannarino ellen –, Svédországban már senki sem tud annyi ranglistapontot szerezni, hogy beférjen az év legjobb nyolc teniszezője közé.

A vasárnap rajtoló torinói évzáró világbajnokságon a papírforma alapján még egy finálé összejöhet idén Djokovics és Medvegyev között, de Alexander Zverev, Sztefanosz Cicipasz, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini, Hubert Hurkacz és Casper Ruud azon lesz, hogy ezt megakadályozza.

Borítókép: Novak Djokovics a párizsi trófeával (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.