Gyászol a Formula–1, elhunyt a legendás Sir Frank Williams

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Forma–1-es Williams csapat alapítója és névadója.

Magyar Nemzet
2021. 11. 28. 16:55
(FILES) In this file photo taken on May 10, 2013 William's former team principal Frank Williams looks on in the pits during the first practice session at the Circuit de Catalunya in Montmelo near Barcelona. - Frank Williams, founder and former team principal of Williams Racing, has died at the age of 79, the team announced on Sunday, November 28. (Photo by ALEXANDER KLEIN / AFP) Fotó: Europress/AFP/ALEXANDER KLEIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Williams istálló bejelentése szerint Sir Frank Williams vasárnap reggel családja körében hunyt el.

„Mély fájdalommal osztjuk meg a hírt a Williams család nevében, hogy 79 évesen elhunyt a Williams Racing alapítója és korábbi csapatfőnöke, Sir Frank Williams. Pénteken kórházba került, és vasárnap reggel családja körében, békésen távozott az élők sorából” – tudatta hivatalos közleményben a Williams Formula–1-es csapata vasárnap kora délután.

Az 1986-os közúti autóbalesete után – egy bérelt autóval a Paul Ricard-i pályáról a nizzai reptérre igyekezett, amikor elvesztette uralmát a jármű felett – tolószékbe kényszerült, deréktól lefelé lebénult Williamsnek és lányának, a korábban a csapat helyettes vezetőjeként dolgozó Claire-nek már nem volt érdekeltsége a Williams F1-es istállójában azóta, hogy azt tavaly az amerikai Dorilton Capital megvásárolta.

(1994-ben egy újabb tragédia árnyékolta be Frank Williams életét. Az ő csapatánál versenyzett a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, aki Imolában a hírhedt Tamburello-kanyarban kicsúszott, és közel 300 km/h-s sebességgel nekicsapódott a betonfalnak. Fejsérülésébe a kórházba szállítását követően belehalt. Később Frank Williamst gondatlanságból elkövetett emberöléssel is vádolták, de a több éves nyomozás után ejtették a vádakat.)

Stefano Domenicali, a Formula–1 elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Formula–1-es család egy „rendkívül szeretett és tisztelt” tagját vesztette el.

– A sportágunk óriása volt ő, a legnehezebb kihívásokon is túljutott az életben, mindennap a győzelemért harcolt a pályán és azon kívül is – méltatta Domenicali Williamst, akinek az irányításával csapata hét egyéni és kilenc konstruktőri vb-címet ünnepelhetett.

Az istállóval világbajnok lett az ausztrál Alan Jones (1980), a finn Keke Rosberg (1982), a brazil Nelson Piquet (1987), a brit Nigel Mansell (1992), a francia Alain Prost (1993), a brit Damon Hill (1996) és a kanadai Jacques Villeneuve (1997).

Borítókép: Sir Frank Williams egy 2013-as felvételen (Fotó: Europress/AFP/Alexander Klein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.