Legjobb játékosa nélkül próbál becsületpontot szerezni a Fradi

Olyan, tét nélküli mérkőzésre készül a Ferencváros, amelyet mégis muszáj komolyan vennie. A zöld-fehérek csütörtök este a spanyol Betis vendégeként lépnek pályára a labdarúgó Európa-liga G csoportjában, s szeretnék megszerezni az első pontjukat, még inkább pontjaikat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 25. 7:22
BOTKA Endre Civic Guardado Akouokou
Labdarúgó Európa-liga – Ferencvárosi TC–Real Betis Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője nem tehette meg, hogy több játékosát pihentesse a Fehérvár elleni rangadón a sevillai mérkőzésre gondolva. Peter Stöger nem teheti meg, hogy a bajnokságra tekintettel eleve feladja a Betis elleni találkozót, hiszen egy súlyos vereséggel nem csupán a saját, hanem a klub renoméjának is kárt okozna. A találkozónak nincs tétje, hiszen a Fradinak már arra sincs esélye, hogy legalább harmadikként végezzen a G csoportban, de nem is lehet félvállról venni az összecsapást. Nem egyszerű feladvány. Sem az edzőnek, sem a játékosoknak.

Miha Blažič a maga részéről úgy fogalmazott, akinek nincs motivációja, az el se utazzon Sevillába. Tiszta beszéd. Ám igazi motivációja az ellenfélnek akad, elég a csoport állására pillantani. A Betis jelenleg a második, de lehet még első, sőt harmadik is. A sevillai zöld-fehérek nyilván úgy gondolkoznak, hogy a Ferencváros ellen kötelező győzelmet kell aratniuk. Az edzőjük, a Real Madridnál és a Manchester Citynél is megfordult Manuel Pellegrini mindenesetre a tisztelet hangján beszélt a Fradiról.

– Magyarország legnagyobb, legerősebb csapata a Ferencváros, amelyet kreatív, támadó szellemű játék jellemez, ennélfogva alaposan fel kell készülnünk az ellene vívott összecsapásra – jellemezte az FTC-t.

Megkérdezték, szerinte a Fradi mire vinné a spanyol ligában, amire elgondolkoztató válasz adott.

– Nehéz lenne megmondani, mire menne a La Ligában, mert másfajta futballt játszanak az itteni csapatok, mint a magyarok, már csak emiatt sem bocsátkoznék komolyabb összehasonlításba.

Ezt akár úgy is értelmezhetjük, ég és föld a spanyol és a magyar labdarúgás. S noha udvariasan felelt, nem kizárt, Pellegrini erre is célzott. A chilei tréner minden tisztelete mellett természetesen győzelmet remél a csütörtök esti találkozón.

– Erősen akarunk kezdeni, támadószellemben, kreatívan szeretnénk futballozni. Nem is lehet más a szándékunk, hiszen Magyarország legerősebb együttesével állunk szemben, amely hozzászokott ahhoz, hogy sorra nyeri a meccseit. Nyerni akarunk, hogy megcsípjük az első helyet, ám hangsúlyozom, fontos megőriznünk a nyugalmunkat, nem bízhatjuk el magunkat a záróforduló előtt akkor sem, ha nyerünk. Van néhány sérültünk, többek között William Carvallho és Rodri Sánchez sincs bevethető állapotban, ám biztos vagyok benne, hogy a hadra fogható játékosok gondoskodnak a megfelelő játékról, egy-két hiányzó aligha befolyásolja ránk nézve negatívan a mérkőzés kimenetelét.

Peter Stöger Sevillában megismételte azt, amit az elmúlt hetekben többször kijelentett: a Fradi Bajnokok Ligája-szintű csoportba került az Európa-ligában. S ebben tökéletesen igaza van.

– Nekem nagyon szimpatikus a Betis játéka, sokpasszos támadójátékot játszik. Nehéz egy ilyen képességű együttes ellen érvényesíteni a céljainkat, de természetesen megpróbálunk mindent ennek érdekében. Az elmúlt hetekben sikerült apró lépéseket tennünk a helyes irányba, reméljük, ezt most a nemzetközi porondon is tudjuk kamatoztatni és pontot, pontokat tudunk szerezni

– bizakodott Stöger.

Így van. A Kisvárda, majd a Fehérvár elleni magabiztos győzelemmel a Fradi kimászott a gödörből. Stöger még sincs könnyű helyzetben. Sevillában nem számíthat a kisebb sérüléssel bajlódó Uzunira – vagy érthetően nem akarja túlterhelni a legkiegyensúlyozottabb formát mutató támadóját –, s Zubkov sem játszik, aki a Vidi ellen remek gólt szerzett. Az elvárásairól szólva Stöger filozofikus hangot ütött meg:

– A futballban mindig két dologról beszélnek, a teljesítményről és a végeredményről. Előbbivel elégedett vagyok az elmúlt hetekben, viszont mindenképpen szeretnénk megszerezni az első pontokat az Európa Ligában is, ami nagyon nem lesz könnyű, hiszen a Betisnek szüksége van a győzelemre a továbbjutásért vívott harcban. Ennek ellenére remélem, hogy eredményesek és sikeresek tudunk lenni, ez az egyértelmű célunk.

Európa-liga, G csoport, 5. forduló:

Betis–Ferencváros 18.45 (M4 Sport)

Bayer Leverkusen–Celtic Glasgow (skót) 18.45

A csoport állása: 1. Leverkusen, 10 pont, 2. Betis, 7, 3. Celtic, 6, 4. Ferencváros 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.