Megszakadt a női váltó sorozata, Peking álom maradt

A héten Dordrechtben zárul a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata. A számunkra legfontosabb versenyszám nem úgy alakult, ahogy szerettük volna: eldőlt, hogy női váltónk nem lesz ott a pekingi játékokon.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 15:58
JÁSZAPÁTI Petra; KÓNYA Zsófia
Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dordrechtben sem volt kegyes a sorsolás a magyar női váltóhoz: a 3000 méteres távon a Bácskai Sára, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású stafétának az orosz és a kínai csapat közül kellett legalább az egyiket megelőznie, hogy elődöntőbe jusson, és megőrizze esélyét a pekingi olimpián való részvételre.

A vk-rangsor utolsó, még kvótát érő nyolcadik helyéért küzdő váltók közül a lengyel és a japán kapta meg a lehetőséget, hogy a hét, szinte vagy teljesen biztos ötkarikás résztvevő mellett részt vegyenek negyeddöntőben. Ezzel az eséllyel a lengyelek éltek, akik szűk fél másodperccel megelőzték a japán váltót, így bejutottak a negyeddöntőbe.

A magyarok  a brit váltó visszalépése után három résztvevős futamban próbálkoztak a bravúrral. Sokáig a második helyen haladtak a lányok, majd néhány körön keresztül az élre is állt Magyarország. Az utolsó köröket azonban jobban bírták a riválisok, a magyarok csak a harmadik helyen értek célba. Sőt, a kínaiakkal szemben bemutatott előzést szabálytalannak ítélték, így ki is zárták a magyar váltót.

A női staféta a legutóbbi három olimpián egyaránt részt vehetett, a pekingi részvételről viszont lemarad. Az utolsó kvótában Japán és Lengyelország reménykedhet, utóbbinak legalább egy váltót meg kell előznie ehhez az elődöntős mezőnyből.

A pekingi részvételét már Debrecenben bebiztosította a férfi váltó, amelyben az idei vk-sorozatban először kapott lehetőséget a phjongcshangi aranyérmes staféta tagja, a és Krueger John-Henry mellett. Magyarország futamát megnyerve jutott az elődöntőbe az 5000 méteres távon. 

Az egyéni számok előcsatározásai alapján a férfiak között 1500 méteren Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bejutott az elődöntőbe, Krueger John-Henrynek a negyeddöntő jelentette a végállomást. 500 méteren is a két Liu fivér jutott el a szombati szakaszig, míg 1000 méteren mindhárman bejutottak a negyeddöntőbe. Bár felmerült a dordrechti hétvége előtt, végül egyik egyéni versenyszámban sem kapott helyet a nagy hármason kívüli magyar versenyző.

A nők között 1500 méteren Sziliczei-Német Rebeka és Jászapáti Petra vehet részt az elődöntőben, Kónya Zsófia a negyeddöntőig jutott. A magyarok közül 500 és 1000 méteren csak Jászapáti jutott be a negyeddöntőbe, aki így mindhárom távon érdekelt lesz a hétvégén is.

A 2000 méteres vegyes váltó Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Liu Shaoang, Nógrádi Bence összeállításban jutott be az elődöntőbe.

Borítókép: Kónya Zsófia és Jászapáti Petra vált (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.