időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Piros Zsombor lesz a második számú játékosunk a Davis-kupa világdöntőn

Szilágyi
2021.11.25. 17:09 2021.11.25. 19:08
Piros Zsombor lesz a második számú játékosunk a Davis-kupa világdöntőn

Köves Gábor kihirdette a torinói világdöntőn szereplő öt fős magyar Davis-kupa csapatot. Fucsovics Márton mellett Piros Zsombor játszik egyénit, párosban Marozsán Fábián lesz Fucsovics partnere. Szükség esetén Nagy Péter és Fajta Péter is rendelkezésre áll az ausztrálok elleni szombati találkozón, majd másnap a horvátok elleni párharc során.

Az előzmények ismeretében aligha meglepő, hogy fiatal átlagéletkorú csapattal áll ki a magyar Davis-kupa-csapat a torinói világdöntőre. Köves Gábor szövetségi kapitány tájékoztatta lapunkat az összeállítás nehézségeiről. – Fájó döntést kellett meghoznom, de sajnos nem volt sok választási lehetőségem. Valkusz Mátéra egyéniben számítottam volna, de nem volt játékra alkalmas állapotban a válla. Nem akartam megkockáztatni, hogy maradandó sérülést szenvedjen, ezért helyette Balázs Attila került be a csapatba. A sors fintora, hogy az ő játékára sincsen sok esély. De ne feledjük, Attila kulcsszereplője volt a világdöntőig menetelő csapatnak. Megérdemli, hogy őt nevezzük be a csapatba – indokolt a szakvezető. Köves a Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Marozsán Fábián, Nagy Péter, Balázs Attila ötös fogattal kezd holnap délelőtt (tv: M4 Sport, 10.00) az ausztrál válogatott ellen Torinóban. 

A tervek szerint Fucsovics játssza az első egyest, a második számú egyéni játékos a 22 éves Piros Zsombor lesz. A Pirossal egykorú Marozsán Fábián alkotja a párost a csapat vezéregyéniségével. Minden eshetőségre felkészülve a tapasztaltabb, a nemrég Babos Tímea felkészülését segítő Nagy Péter is rendlelkezésre áll, rá párosban számít a kapitány, illetve a vírushelyzetre való tekintettel minden csapatnak lehetősége van egy pluszcserére; a 19 éves Fajta Péter lehet a beugró, ha esetleg szükség lesz a segítségére. 

Köves osztja Fucsovics Márton véleményét: a világranglistán a negyvenedik helyen álló 29 éves játékos szerint az ausztrál csapat jóval erősebbnek tűnik, mint a horvát. Legjobb játékosuk, Fucsovics leendő ellenfele, a 22 éves Alex de Minaur a 34. a ranglistán. John Millman jelenleg a 72., de volt már az első negyvenben is. Minden bizonnyal ő, vagy Alexei Popyrin lesz holnap Piros Zsombor ellenfele. A párosban – papírforma szerint –  sem nekünk áll a zászló.

Vasárnap több esély lehet. A horvátok legjobbja, a 2014-ben US Opent nyert Marin Čilić túl van a csúcson, korábban Fucsovics többször is megszorongatta. Ezen a meccsen bármi előfordulhat. A magyar csapat második számú játékosát, Piros Zsombort a 282. helyen jegyzik a rangsorban, a horvátok kettese, Borna Gojo sincs sokkal előrébb, hat hellyel előzi meg a listán. Nyílt meccsre van kilátás.

Piros Zsombor teljesítményén sok múlhat. A junior korában Australian Opent nyert teniszező 2018-ban a Csehország elleni meccsen dobbantott magyar közönség előtt a Davis-kupában: emlékezetes meccsen győzte le a Grand Slam-tornák főtábláján edződő Jiří Veselýt. Piros egy rövid spanyolországi kitérőt leszámítva itthon, az utóbbi hónapokban Noszály Sándor irányításával készül. Nemrég Pozsonyban challenger-tornadöntőt játszott. Köves szerint jó formában várja a hétvégét. Fucsovics mellett ő lehetne az ütőkártyánk: a Piros-ász.  

Borítókép: Piros Zsombor (Fotó: MTI/EPA/Hasan Bratic)