időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Tét nélkül, tartalékosan sem ment jobban a Fradinak az Európa-ligában

Szilágyi
2021.11.25. 20:35 2021.11.25. 20:59
Tét nélkül, tartalékosan sem ment jobban a Fradinak az Európa-ligában

A spanyol bajnokság ötödik helyén álló Betis volt a Ferencváros ellenfele az Európa-liga csoportkörének utolsó előtti fordulójában. Nem sok babér termett a Fradinak Sevillában, a hazai csapat könnyedén nyert 2-0-ra és továbbjutó helyen várja a záró játéknapot. A győztes hazai rangadók után úgy tűnt, hogy az FTC magára talált, de a nemzetközi színtér egyelőre túl erős a magyar bajnoknak.

A csoportjában pont nélkül álló, már biztosan utolsó Ferencváros az első helyre pályázó, a német Leverkusent üldöző Betis otthonában folytatta a szereplését az Európa-liga csoportkörében. Peter Stöger csapata hazai fronton állja a sarat, az NB I-ben a Kisvárda, majd a Mol Fehérvár magabiztos legyőzésével vett lendületet a nemzetközi feladataira. Az európai színtér más, főleg a csapat talán legjobb játékosa, Myrto Uzuni nélkül teljesen más. Az albán csatár kisebb sérülése miatt el sem utazott a csapattal Sevillába, és a Vidi ellen gólt szerző, Alekszandr Zubkov is lemaradt a Fradi utolsó előtti El-csoportmeccséről. 

Stöger a csoportkör eddigi négy meccsén tíz gólt kapott védelmét jelentősen átszervezte, sőt hadrendet váltott, szigorú, ötvédős vonalat (Botka, Blažič, Sammy Mmaae, Kovačević, Čabraja) húzott Dibusz kapuja elé. Előttük Vécsei és Lončar felügyelte a középpályát, a támadásokért Zachariassen, Ryan Mmaee és Nguen volt felelős.

Fotó: EPA/Jose Manuel Vidal

Létszámban tehát megvoltak a Fradi-védők, de ezzel nem mentek sokra. Bántóan korán megszerezte a vezetést a Betis: a hazaiak ikonja, Joaquin indította a jobb szélen a tavaly még az Arsenalt erősítő Bellerínt, aki középre lőtte a labdát, érkezett Tello és a fegyelmezetlenül álldogáló ferencvárosi játékosok között könnyedén passzolt Dibusz kapujába. 

Mintha a bekapott gól jót tett volna a Fradinak, előbb Nguen került helyzetbe, majd Ryan Mmaee lövése adott munkát a hazaiak kapusának. Aztán határozottan átvette az irányítást a hazai csapat, és félgőzzel is könnyedén alakított ki helyzeteket. Borja Iglesias lövését a saját csapattársa, Miranda védte ki, vagy inkább a testében akadt el a Betis második, gólba tartó lövése. 

Fotó: EPA/Jose Manuel Vidal

A szünet után nem törte magát agyon a Betis, de ha már úgy adódott, hogy a fradista védők nem figyeltek, akkor köszönte szépen, és kihasználta a helyzetet. Kellett ehhez a a kaputól tizennyolc méterre ügyesen cselezgető, és okosan a hosszú sarokba csavaró Canales klasszisa is az 52. percben. 

A folytatás a Betis részéről a könnyed játszadozás  jegyében telt el, Stöger kettőt cserélt a hajrára, Vécsei helyett Laidouinit, Ryan Mmaee helyett Makot küldte be a pályára.  Majd Nguent Szánthó, Zachariassent Gavric váltotta. De ez már nem osztott, nem szorzott. A Betis biztosan őrizte az előnyét a lefújásig.

Jó hír a Fradi szurkolóinak, hogy a záró fordulóban a már biztosan csoportelső Leverkusen számára közömbös lesz a végeredmény. Talán december elején megszületik a Ferencváros első pontja az Európa-ligában.

Európa-liga, G csoport: Betis–Ferencváros 2-0 (1-0), Sevilla, 30 137 néző. Gólszerző: Tello (5.), Canales (52.)

A csoport másik mérkőzésén: Leverkusen–Celtic 3-2.

A csoport állása: 1. Leverkusen 13 pont, 2. Betis 10, 3. Celtic 6, 4. Ferencváros 0. 

Borítókép: Nguen Tokmac küzdött, de nem játszott jól Sevillában (Fotó: MTI/EPA/Julio Munoz)