Turi György felfüggeszti alelnöki tevékenységét a szövetségben

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) csütörtöki, Kaposváron tartott elnökségi ülésén megtárgyalta a Turi György mesteredző korábbi edzői munkája kapcsán nyilvánosságra került információkat. Az a döntés született, hogy az érintettek meghallgatásával kivizsgálják a történteket. Addig a lelki és fizikai bántalmazással, szexuális zaklatással is megvádolt szakmai alelnök tevékenységét felfüggesztették.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 16:27
Turi György
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A MÚSZ vezető testülete úgy döntött, hogy öttagú bizottságot alakít, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György az ülésen bejelentette, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke” – állt a szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében.

Mint ismert, elsőként nyilatkozott arról, hogy Turi György a lelki terrortól és a fizikai erőszaktól sem riadt vissza, állítása szerint több úszót tönkretett a módszereivel. A tokiói olimpia után visszavonult úszóklasszis szavain felbátorodva többen részleteket árultak el a Turiról szerzett negatív tapasztalataikból. 

Kozma Dominik a hajánál fogva a vízből kirángatott úszóról beszélt. Kiss Noémi író, egykori úszó a vécében összevert társáról nyilatkozott, a 2013-ban hasonló történetekből botránykönyvet írt Szepesi Nikolett megerősítette az elhangzottakat, Dara Eszter pedig szexuális zaklatás vádjával egészítette ki a történetet.

Turi György először lapunkban szólalt meg, s ugyan azt elismerte, hogy olykor szigorú volt, de azt tagadta, hogy például megütötte volna Cseh Lászlót.

A médiában önálló életre kelő ügyet nem hagyhatta szó nélkül a MÚSZ sem. A szövetség elnöke, Wladár Sándor tegnap így nyilatkozott: – Tapasztaljuk, hogy sokakat foglalkoztat a téma, rengeteg telefonhívást kapunk, ám amíg ebben a kérdésben az elnökség nem hoz határozatot, nem állunk a nyilvánosság elé. Ez nem halogatás: mi sem gondoljuk, hogy nem kell foglalkozunk az üggyel, mert kell – és fogunk is.

Jelenleg tehát annyi történt, hogy vizsgálat veszi kezdetét, Turit pedig – saját kérésére – felmentették a MÚSZ-ban betöltött szakmai alelnöki tisztsége alól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.