Hamilton és Verstappen – mintha amatőrök gokartoznának

Az egyszeres Formula–1-es világbajnok Jacques Villeneuve nehéz szívvel figyeli, hogy milyen irányba halad a száguldó cirkusz. A kanadai expilóta kemény kritikát fogalmazott meg a múlt vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj után, amely szerinte inkább Hollywoodba illő volt, mint a versenypályára.

Magyar Nemzet
2021. 12. 07. 16:50
HAMILTON, Lewis; VERSTAPPEN, Max; BOTTAS, Valtteri
Dzsidda, 2021. december 5. A msodik helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzje, a gyztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzje s harmadik helyezett finn csapattrsa, Valtteri Bottas (b-j) a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg els alkalommal megrendezett Szadi Nagydjnak eredmnyhirdetsn a dzsiddai utcai versenyplyn 2021. december 5-n. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nem Formula–1 volt, hanem bérgokartozás. Minden rossz volt, azt sem tudom, hogy mit mondjak. Nehéz pártatlannak maradni, ugyanakkor nehéz véleményt mondani a történtekről úgy, hogy pártatlanként tekintsenek az emberre. Úgy értelmeznék a mondanivalómat, mintha valakinek az oldalára állnék, és az kicsit sok tud lenni – kezdte a dzsiddai futam utáni értékelését Jacques Villeneuve.

A 2006-ban visszavonult pilóta sosem fogta vissza magát, ha valamivel nem értett egyet a Formula–1-ben, azonban a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíj után talán a tőle megszokottnál is keményebb kritikát fogalmazott meg. A versenyen volt minden, amit csak el lehet képzelni: csatározások, érthetetlen ütközések, piros zászlók, újraindítások, büntetések . A két főszereplő természetesen a két bajnokaspiráns, (Mercedes) és (Red Bull) volt, akik kölcsönösen oda-vissza előzgették egymást, s kétszer össze is értek. A feszültség tapintható volt, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a fejhallgatóját vágta földhöz. Villeneuve szerint azonban már túl sok a dráma.

– Sportot és jó Formula–1-et akarunk látni, vagy csak hollywoodi műsort? Ha hollywoodi műsor a cél, akkor a mai nap tökéletesre sikerült. De miről is szól az F1? Azt hiszem, ma Frank Williams forgott a sírjában, ha látta ezt a futamot. A csapatfőnökök ordítanak és nyomást gyakorolnak a sportfelügyelőkre. Nevetségessé vált az egész.

A szurkolóknak persze nagyszerű volt, valószínűleg megemelkedik a nézőszám is, ami jó a Formula–1-nek. De kezdünk eltávolodni a sporttól, ennyi az egész. Végső soron az alapján ítéli meg az ember, hogy purista-e avagy sem – vélekedett a kanadai megmondóember.

1997 világbajnoka a két bajnokesélyes egyik furcsa ütközéséről is beszélt, ő részben a DRS-t okolja az incidensért. Villeneuve hozzátette: szerinte a magyarázatával ellentétben Hamilton jól tudta, hogy Verstappen el akarja engedni.

– Ha valaki lelassít előtted, akkor kielőzöd. A probléma a hülye DRS-vonalakkal van. Lewis tisztában volt vele, hogy Max el szerette volna engedni, csak nem akart hamarabb áthajtani a mérőponton, mint a riválisa, mert tudta, hogy Max visszaelőzné őt utána. Úgyhogy inkább mindketten tették a hülyét.

A visszavonult pilóta azt is furcsállta, hogy Michael Masi versenyigazgató a Mercedes és a Red Bull vezetőivel az egyik újraindítás előtt piaci kofák módjára rajtpozíciókról alkudozott.

– Soha nem hallottam még ilyen egyezkedésekről, ez nincs a szabálykönyvben. Egyszerűen nem értettem, hogy mi történik.

Villeneuve-nek magának is része volt szoros bajnoki csatában, 1997-ben Michael Schumacherrel ütköztek össze az idényzárón Jerezben. A vétkesnek kikiáltott német a kavicságyban ragadt, a kanadai viszont folytatni tudta a futamot, és harmadik helye világbajnoki címet ért neki. Villeneuve reméli, idén nyugodtabb körülmények között dől el a korona sorsa Abu-Dzabiban.

– Ez alapvetően egy Red Bull-pálya, de azzal a motorral, amit Lewis használ minden versenyen, most inkább neki kedvezhet a pálya. Én csak abban reménykedem, hogy tiszta versenyt láthatunk majd, nem úgy, mint vasárnap. Nincs szükség több hollywoodi jelenetre, legalább az utolsó versenyen kíméljenek meg tőle. Volt belőle elég idén. Győzzön a jobbik! – tette hozzá.

A vasárnapi idényzáró futamnak Max Verstappen és Lewis Hamilton azonos pontszámmal (369,5-369,5) vág neki, így az lesz a világbajnok, aki előrébb végez az emírségekben. Kivéve, ha a britet a kilencedik, míg a Bikák pilótáját a tizedik helyen intik le, miközben utóbbi megfutja a leggyorsabb kört is a versenyen, akkor Verstappen bónuszpontjával együtt mindketten két ponttal lennének gazdagabbak. Megmaradna a holtverseny, ami az első vb-címére hajtó hollandnak kedvezne, hiszen ő rendelkezik több futamgyőzelemmel (neki kilenc van, Hamiltonnak csak nyolc).

 

Borítókép: Max Verstappen (balra) és Lewis Hamilton Szaúd-Arábiában (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.