Két balhés világbajnokkal startol a 2022-es év első vb-je

Szerda este négy mérkőzéssel kezdetét veszi a 2022-es PDC darts világbajnokság. Az évszám nem elírás, a torna már az új esztendőben, január 3-án zárul a londoni Alexandra Palace-ban.

2021. 12. 15. 14:13
PRICE, Gerwyn
Budapest, 2021. szeptember 5. A walesi Gerwyn Price az északír Brendan Dolan elleni negyeddntben a Hungarian Darts Trophy versenyen a Papp Lszl Budapest Sportarnban 2021. szeptember 5-n. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még bő két hétig 2021-et írunk, ám szerda este már megkezdődik a következő év első világbajnoksága. A PDC darts-vb szervezői tartják magukat a hagyományokhoz: a döntőt január elején, egészen pontosan 3-án rendezik majd, a helyszín is a megszokott londoni Alexandra Palace, az első nap pedig rögtön tábla elé lép a címvédő, Gerwyn Price.

A walesi játékos egyben a világbajnokság első kiemeltje is, a 2014-es vb óta ez az első, amelyen nem a holland Michael van Gerwené ez a kitüntetett pozíció. Price balhés múltja miatt aligha számíthat az angol szurkolók támogatására, de ez idén Budapesten sem jelentett számára komoly problémát, igaz, a teniszező Danyiil Medvegyevvel ellentétben nem vágyik kifejezetten az ellenséges hangulatra.

– Semmi bajom azzal, ha a meccs elején vagy a szünetekben pfujolnak, de zavaró, ha kulcspillanatokban csinálják. Amikor mindenki csinálja, elnyomják egymást, nagy homogén zaj lesz az egész, ami kevésbé zavar, mint amikor kevesen fütyülnek vagy kiabálnak. Úgy érzem, az utóbbi években segítette a játékomat, hogy a közönség miatt jobban kellett koncentrálnom, összeszedtem magam fejben. Ettől is lehettem jobb játékos, de szívesen lemondanék az ellenséges hangulatról – mondta a témában Price.

Nem a walesi lesz az első korábbi győztes, aki bemutatkozik a 2022-es vb-n, az első játéknap harmadik mérkőzését 2011 és 2012 bajnoka, Adrian Lewis vívja a kanadai Matt Campbell ellen. Lewis formája az elmúlt években visszaesett, a 2016-os vb-döntő óta egyetlen rangos finálét sem vívott, s mivel jelenleg csak a 34. a rangsorban, nem is került a kiemeltek közé – utóbbiak csak a második fordulóban kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

Balhék terén viszont az angol játékos egyáltalán nem marad el Price mögött, a vb előtti utolsó rangos tornán, a novemberi Players Championshipen a későbbi győztes Peter Wright ellen sem a szimpatikus vesztes szerepét játszotta. Lewis csalónak nevezte a skótot, aki szerinte szándékosan ki akarta zökkenteni a ritmusból.

Lewis az eset után a Twitterén megrökönyödését fejezte ki, hogy balhés játékosnak tartják.

– Majdnem 20 éve vagyok a sportban, és csak 3-4 játékossal zördültem össze ez alatt, szerintem ez egész jó arány – vélte Lewis. Az interneten könnyen fellelhető videók azért ennél sokkal több incidensről árulkodnak, s Lewist két eset miatt is több hónapra eltiltotta a PDC.

Az viszont igaz, hogy Lewis régi motoros a mezőnyben, az indulók közül a legtöbb vb-meccset (58) számlálja karrierje során. Ahhoz, hogy ez a torna végére is így maradjon, várhatóan formajavulásra lesz szüksége, mert az ezúttal is az esélyesek legszűkebb köréhez sorolható Van Gerwen 55-nél tart.

A világbajnokság legelső meccsén korábbi bajnok ugyan nem, utolsó pillanatos beugró viszont színpadra lép. Peter Hudson harmadik számú tartalék volt, ám a dél-afrikai Charles Losper és a kínai Ven Li-hao vízumproblémákba ütközött, a spanyol Juan Rodrigueznek pedig pozitív lett a koronavírustesztje, így Hudson indulóvá lépett elő. S ha nyer, ő lesz a címvédő Price első ellenfele.

2022-es darts világbajnokság

Szerdai program (20.00, tv.: Sport 1):

1. forduló

Ritchie Edhouse (angol)–Peter Hudson (angol)

Ricky Evans (angol)–Nitin Kumar (indiai)

Adrian Lewis (angol)–Matt Campbell (kanadai)

2. forduló

Gerwyn Price (walesi, 1.)–Edhouse/Hudson

Borítókép: Gerwyn Price (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.