A magyarok legjobbja: Élsportolók vagyunk, felesleges nyomásról beszélni!

A magyar férfikézilabda-válogatott váratlan kudarccal indított az Európa-bajnokságon. A Hollandia elleni háromgólos vereség után a csapat legjobbja, a legeredményesebb játékosa és a leendő klasszisa értékelt.

2022. 01. 14. 6:17
Budapest, 2022. január 13. Robin Schoenacker, a holland válogatott játékosa a magyar-szlovák közös rendezésû férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában Magyarország ellen játszott mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án. Hollandia-Magyarország 31-28. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

meglepődött. Egyrészt a magyar válogatott és a saját játéka miatt, másrészt a hollandok játékának a sebességén. – Nem számítottunk ilyen sebességre a hollandoktól, ilyen gyors irányító ellen, mint Luc Steins, még soha nem játszottam. Ha nem bújt be hússzor a védőink blokkja mellett, akkor egyszer sem, és onnan leosztotta a labdákat, sajnos ez volt a vesztünk. Ők más sebességgel játszottak, mi próbáltunk azt a tempót felvenni, az első félidő végére és a másodikban ez már úgy-ahogy sikerült, de túl nagy előnyt adtunk nekik, és már nem tudtunk fordítani – értékelt az Elverumtól nyáron a PSG-be, Luc Steins csapatába szerződő jobbátlövő.

Máthé nem tudott érvényesülni a holland védők szorításában. – Kijöttek rám magasan, tizenhárom méterre a kaputól védekeztek, amikor nem tudtam lőni, próbáltam labdával tömködni a beállót, de az sem mindig sikerült. Kihagytam két hetest, nem volt a legjobb meccsem – mondta a 31-28-as holland győzelemmel zárult meccsről Máthé.

Máthé Dominik (Fotó: Mirkó István)

A válogatott legjobbja, a csereként beállt kapus, Székely Márton több bravúrral tartotta a lelket a csapatban, elsősorban az ő védéseinek köszönhetően volt esély az egyenlítésre. Az északmacedón Eurofarm Peliszter kapusa szinte lubickolt a közönség szeretetében, szerinte a társainak is ezt kellett volna tenniük. – Amikor beléptünk a csarnokba, szinte felrobbant az aréna, olyan volt a hangulat. Csak mosolyogni, nevetni tudtam, a hollandok elleni meccs minden egyes pillanatát élvezni akartam. Aztán amikor elkezdődött a mérkőzés, azt éreztem, hogy „talán egy csavar nem lett a helyére téve”, és sajnos nem is úgy kezdtük a meccset, ahogy szerettük volna. Nehéz arra szavakat találni, ahogy beragadtunk az első félidőben, de azt még el lehetett felejteni.

– Viszont a szünet után rengeteg kulcspillanatot rontottunk el, amikor esélyünk lett volna felzárkózni. Ki tudtunk volna egyenlíteni, akár el is tudtunk volna lépni az ellenféltől, biztos vagyok benne, hogy akkorát robbant volna az aréna, hogy ha megszereztük volna a vezetést, már nem engedtük volna ki a kezünkből. De nem így alakult. Minél hamarabb le kell zárnunk a hollandok elleni meccset, mert ha gödörben maradunk, akkor annak nagyon rossz végre lesz. Két fontos, de nem egyszerű mérkőzés vár ránk, s ha ezeket megnyerjük, tovább tudunk jutni a középdöntőbe – nyilatkozta Székely.

Arra a kérdésre, hogy esetleg túl volt pörögve a csapat, a kapus határozott nemmel válaszolt. – Élsportolók vagyunk. Nem lenne helyes nyomásról, túlpörgésről beszélni ebben a helyzetben. Én lubickoltam a hangulatban, itthon, magyar szurkolók előtt, magyar lobogókkal teli csarnokban – mindenkinek fel kellett volna ülnie erre a hullámra. Ami a túlpörgést illeti: ez nem volt rám jellemző, talán a többiekre sem, hiszen mindenki fel volt készülve arra, hogy milyen atmoszférában játszunk, és milyen fergeteges szurkolás lesz a csarnokban, és talán arra is, hogy lesz rajtunk nyomás, de hangsúlyozom, ezeket ki kell tudni zárni, nem is szabad ezzel foglalkozni – mondta Székely.

(Fotó: Mirkó István)

A legeredményesebb magyar játékos, Lékai Máté nyolc gólt dobott, ő az elkerülhető, bosszantó hibákra hívta fel a figyelmet. – Olyan helyzetekben hibáztunk, amiket álmunkból felkeltve sem szoktunk elrontani. Ha ezeket serdülőben követjük el, akkor is nagy hibák lennének – mondta a veszprémi irányító, aki hozzátette: az izgalom és az, hogy csak egy felkészülési találkozóval hangoltak a kontinensviadalra, csupán kifogások lennének.

A magyar válogatott vasárnap Portugália ellen folytatja a szereplését az Eb-n, kedden Izland ellen zárja a csoportkört. 

Borítókép: Székely Márton a védéseivel egészen a hajráig tartotta a lelket a magyar válogatottban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.