Ő lehet az egyedüli, csúcsformában menetel Djokovics trónja felé

Rafael Nadal úgy válthatja le a Djokovics-ügyet a közbeszédből, hogy közben előveszi a szerb világelsőt. A spanyol klasszis a negyedik mérkőzését is könnyedén nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, már a nyolc között van, ő a torna favoritja. A negyeddöntőben a kanadai Shapovalov vár rá, aki meglepetésre kiverte az olimpiai bajnok Alexander Zverevet.

Magyar Nemzet
2022. 01. 23. 7:34
Spain's Rafael Nadal hits a return against France's Adrian Mannarino during their men's singles match on day seven of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 23, 2022. (Photo by Paul Crock / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: Europress/AFP/Paul Crock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Adrian Mannarino csak a maraton hosszúságú első játszmában tudott ellenállást kifejteni Nadal ellen. 6:6 után következett a 28 perces (!) rövidítés, amit a spanyol kölcsönös szettlabdát után végül 16-14-re tudott megnyerni. Ezután mutatkozott meg az igazi különbség a két teniszező között. Mannarino megtört az elszalasztott lehetőség miatt, Nadal a következő két szettet egyaránt 6:2-re nyerte, s így kiütéssel győzött.

– Az első szett őrült, szenvedélyes játékot hozott, Adriannak is volt esélye, hogy befejezze. Utána sikerült brékelni a második játszma elején, s ez megkönnyítette a dolgomat, de Adrian akkor is gyorsan játszott, az egész meccsen félelem nélkül játszott – értékelte a meccset Nadal. 

A spanyol az első fordulóban az amerikai Giront 6:1, 6:4, 6:2-re, a másodikban a német Hanfmannt 6:2, 6:3, 6:4-re verte, eddig csak az orosz Hacsanov tudott szettet elvenni tőle, akit a harmadik körben 6:3, 6:2, 4:6, 6:1-re győzött le.

A negyeddöntőben, előzetesen mindenki úgy kalkulált, a német Alexander Zverev lehet az ellenfele, ám az olimpiai bajnok indiszponáltan játszott Denis Shapovalovval szemben, a kanadai balkezes 6:3, 7:6, 6:3-ra nyert, így ő játszhat Nadallal az elődöntőért.

– Talán Wimbledonban játszottam legutóbb ilyen gyengén, egyáltalán nem éreztem a játékot. Denis megérdemelten jutott tovább – nyilatkozta Zverev a találkozó után önkritikusan. Egyetlen vigasza lehetett, hogy Shapovalovnak nyugodtan az anyanyelvén, oroszul gratulálhatott, hiszen a kanadai játékos ugyan Tel-Avivban született, de apai ágon orosz, anyain pedig ukrán felmenői is vannak.

Ki ne tudná, és Novak Djokovics egyaránt 20 Grand Slam-torna-győzelemnél tart. Kevesen tartották valószínűnek az Australian Open előtt, hogy Nadal éppen itt szerezné meg a 21. GS-trófeáját, hiszen eddig csupán egyszer, még 2009-ben diadalmaskodott Melbourne-ben. Mostani formáját látva azonban egyértelműen esélyessé lépett elő, könnyen ő ülhet Djokovics trónjára.

A nőknél világelső, első kiemelt Ashleigh Barty bejutott a negyeddöntőbe. A hazai közönség előtt szereplő játékos két szettben, 1 óra 16 perc alatt győzte le az amerikai Amanda Anisimovát.

Eredmények, nyolcaddöntő:

Férfiak:

Shapovalov (kanadai, 14.)–Zverev (német, 3.) 6:3, 7:6 (7-5), 6:3

Nadal (spanyol, 6.)–Mannarino (francia) 7:6 (16-14), 6:2, 6:2

Berrettini (olasz, 7.)–Carreno-Busta (spanyol, 19.) 7:5, 7:6 (7-4), 6:4

Monfils (francia, 17.)–Kecmanovics (szerb) 7:5, 7:6 (7-4), 6:3

 

Nők:

Barty (ausztrál, 1.)–Anisimova (amerikai) 6:4, 6:3  

Krejcikova (cseh, 4.)–Azarenka (fehérorosz, 24.) 6:2, 6:2

Pegula (amerikai, 21.)–Szakkari (görög, 5.) 7:6 (7-0), 6:3

Keys (amerikai)–Badosa (spanyol, 8.) 6:3, 6:1

Borítókép: Rafael Nadal jó formában játszik Melbourne-ben

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.