Orwelli előadás, boszorkányüldözés – az elnök a Djokovics-ügyről

Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djokovics vízumát, és kiutasította őt az országból. Azt is hozzátette, a meghurcolt sportoló emelt fővel térhet haza Szerbiába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 16. 13:59
Djokovics
Rolex Paris Masters - Day Seven
Nem lehet nyugodt a szerb legenda Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban megírtuk, Novak Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A másfél hete tartó procedúra végszava egyben azt is jelenti, hogy a koronavírus elleni védőoltást megtagadó Djokovics három évig nem léphet be Ausztráliába, s a perköltséget is ő fizeti. 

Tekintve, hogy az Australian Open történetének legtöbbszörös egyéni bajnokáról van szó, a döntés a jövőre nézve is súlyos lehet: elképzelhető, hogy a torna kilencszeres győztese ilyen dicstelenül búcsúzik pályafutása legeredményesebb Grand Slamétől, hiszen három év múlva Djokovics már 37 éves lesz.

Szerbia elnöke, Alekszandar Vucsics az MTI tudósítása szerint újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa honfitársát. – Akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen tíz-tizenegy napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a tíz-tizenegyedik napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni – nyilatkozta Vucsics elnök.

Alekszandar Vucsics megvédte Szerbia leghíresebb sportolóját Fotó: Hannah McKay

Hozzátette, véleménye szerint Djokovics nem is ment volna Ausztráliába vagy eleve beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondta volna, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Mivel ezt nem tették meg, meghagyták az orvosi külön engedély lehetőségét, Djokovics ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” ellene Vucsics szerint, aki leszögezte:

Hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicson keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Alekszandar Vucsics értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya ötven százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban.

Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogadja majd, megmutatják, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Alekszandar Vucsics egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

– Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovicsot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe – fogalmazott Vucsics.

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól. Mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: Anadolu Agency /AFP/Gisele Tellier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.