Pintér Attila „hóhérját” kell pótolnia a magyar csatárnak

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, Novothny Soma a német élvonalban szereplő Bochumtól a 13-szoros ciprusi bajnok Anorthoszisz Famagusztához igazolt. A helyi lapok húszezer eurós fizetésről írnak, de ami igazán érdekes, hogy kinek a helyére érkezett a magyar csatár.

2022. 01. 04. 10:56
firo: 06.11.2021, soccer ball, Bundesliga 1, season 2021/2022, VfL Bochum - TSG Hoffenheim
firo: 06.11.2021, soccer ball, Bundesliga 1, season 2021/2022, V Fotó: RALF IBING
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még Kyle Laffertyre? Az északír futball legendás alakjáról van szó, aki 85 válogatott meccsen húsz gólt számlál, utóbbi számmal a második helyen áll a nemzete legeredményesebb labdarúgóinak a rangsorában. Játszott a skót Rangersben, pályára lépett a Premier League-ben is, de nekünk a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatából lehet igazán ismerős.

Rögtön az első meccsen Lafferty volt az, aki romba döntötte Pintér Attila szövetségi kapitányi korszakát. 

Bár a Pintér vezette válogatott a kvalifikációt megelőző felkészülési meccseken sem volt meggyőző, de az Eb-selejtezők első fordulós mérkőzésének hajrájában győzelemre állt a csapat hazai pályán Észak-Írország ellen.

A 75. percben Priskin Tamás góljával szerzett vezetést a magyar válogatott, de az utolsó tíz perc Laffertyről szólt. Előbb a csatár egyéni szólója után adott gólpasszából egyenlített Észak-Írország a 81. percben, majd ő maga szerezte a vendégek győztes találatát a 88. percben. A 2-1-es vereség pedig megpecsételte Pintér Attila sorsát a magyar válogatott élén, a kirúgása után érkezett majd Bernd Storck, s végül nagy nehezen összejött az emlékezetes Eb-szereplés.

Magyarország–Észak-Írország 1-2, Priskin gólja (1:25:16), Lafferty gólpassza (1:31:15), Lafferty gólja (1:38:30):

Lafferty egyébként a német edzőt is megtréfálta az Észak-Írországban rendezett visszavágón. Ott Guzmics Richárd góljával vezetett a magyar válogatott, ám a hazaiak csatára a 90. percben újból bevette a magyar kaput, az 1-1-es eredménnyel pedig lényegében eldőlt, hogy Storck csapata legfeljebb pótselejtezőn juthat ki az Eb-re. Hála istennek, ez Norvégia ellen sikerült.

Észak-Írország–Magyarország 1-1, Lafferty egyenlítő gólja:

Az északír csatár manapság 34 éves, és tavaly decemberig az Anorthoszisz játékosa volt, ám az év végén klubja szerződést bontott vele, így jelenleg csapat nélkül tengődik. A ciprusi együttes keretébe azonban épp Lafferty helyére érkezett Novothny Soma, aki a helyi lapok szerint havi húszezer eurót keres majd új csapatában.

Nem vetül Novothnyra nagy árnyék, hiszen Lafferty 11 tétmeccsen mindössze egy gólt szerzett az Anorthosziszban ebben az idényben. A magyar támadó a játékperceket tekintve tizedannyit szerepelt a Bundesligában az ősszel, de egy gólt így is összehozott a Bochum mezében.

Borítókép: Novothny Soma gólt ünnepel a Bundesligában idén novemberben (Fotó: Ralf Ibing)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.