A Keresztapához hasonlítja az UEFA-t a lengyel szakíró

Kedd este újabb két európai válogatott biztosítja helyét az év végi, katari világbajnokságon. Lengyelország Svédországot fogadja az egyik pótselejtezőn, míg Észak-Macedónia az Európa-bajnok Olaszország kiejtése után Portugáliában készül újabb bravúrra. Cristiano Ronaldónak egészen más elképzelései vannak, a luzitán klasszis az ötödik világbajnoki részvételére hajt.

2022. 03. 29. 7:08
LEWANDOWSKI, Robert; Krychowiak, Grzegorz
Szentpétervár, 2021. június 14. A lengyel Grzegorz Krychowiak (b) és Robert Lewandowski bemelegít a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának elsõ fordulójában játszott Lengyelország-Szlovákia mérkõzés elõtt a szentpétervári Gazprom Arénában 2021. június 14-én. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borzasztó sorozatot igyekeznek megszakítani a lengyelek, hogy kiharcolják a világbajnoki részvétel jogát.

A legutóbbi nyolc, Svédország elleni válogatott fellépését kivétel nélkül elveszítette a lengyel válogatott.

Ma sem lesz egyszerű a feladat: a télen viharos körülmények között távozott Paulo Sousa helyére kinevezett Czeslaw Michniewicz nem számíthat Arkadiusz Milik és Bartosz Salamon játékára sem – a szövetségi kapitány különösen utóbbi kiesését nevezte nagy érvágásnak. Mindketten a csütörtöki, Skócia elleni felkészülési mérkőzésen sérültek meg, s hasonlóan járt Krzysztof Piatek is, de az ő felépülésében még bíznak a lengyelek.

Bár úgy tűnt, Lengyelország számára kedvez, hogy az oroszok kizárása miatt nem kell pályára lépnie a pótselejtezős ág elődöntőjében, a skóciai sérülések fényében ez már nem egyértelmű. A lengyel sajtó szerint az UEFA komoly nyomás alá helyezte a lengyel szövetséget: játszaniuk kell.

– Az UEFA azt mondta: oké, kizárjuk az oroszokat, és Lengyelország rögtön a pótselejtezős ág döntőjébe kerül. Nem utasíthatunk erre, de azt mondjuk nektek, hogy menjetek Skóciába játszani.

Olyan ajánlat volt, amit nem lehetett visszautasítani

– utalt A Keresztapa című filmre Mateusz Borek szakíró, a lengyel labdarúgó-szövetség elnökével és főtitkárával folytatott beszélgetése alapján. A feltételezett egyezség hátterében az értékesített televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatos kötelezettségek állhatnak.

A legrosszabbat mindenesetre megúszták a lengyelek. Robert Lewandowski a skóciai meccs előtti bemelegítésnek lett az áldozata, ám úgy tűnik, legnagyobb sztárját nem kell nélkülöznie a szövetségi kapitánynak.

Michniewicz leginkább az ő zsenialitásában bízhat a csapatként erősebbnek tűnő svédek ellen, no meg abban, hogy Janne Andersson legénysége csütörtökön százhúsz perces csatában múlta felül Csehországot.

– A lengyelek taktikailag hasonló futballt játszanak, mint a csehek, így előnyünkre válhatnak a csütörtöki tapasztalatok – igyekezett helyzetük pozitív oldalát megvilágítani a svéd szövetségi kapitány, aki hasonlóan komoly csatára számít, mint a tavalyi Európa-bajnokságon. Akkor a lengyelek kétgólos hátrányból kiegyenlítettek, viszont a hajrában kitámadtak, Svédország pedig kihasználta ezt a 94. percben, és 3-2-re nyert.

Lewandowski azon a mérkőzésen duplázott, összesen pedig már 74 gólt lőtt a válogatottban, míg a túloldalon Zlatan Ibrahimovic 62 találatnál jár, világbajnokságon viszont még egyikük sem talált a kapuba. A svéd klasszisnak biztosan Katar lenne az utolsó esélye, már negyvenegy éves lesz a torna idején. Az idő Lewandowskinak sem dolgozik, bár a harminchárom éves lengyel támadó még éppen ott lehet négy év múlva, az első negyvennyolc csapatos vb-n.

Cristiano Ronaldóék egy lépésre a vb-részvételtől. Fotó: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza

Világbajnoki gólokban nincs hiány a harminchét esztendős Cristiano Ronaldo pályafutásában, 2006-os debütálása óta valamennyi vb-n lőtt legalább egyet. Világbajnoki érmet viszont még nem nyert a portugál válogatottal, s a 115 nemzeti színekben elért góljával már világcsúcstartó klasszisnak is minden bizonnyal az idei esemény erre az utolsó esélye. A kvalifikációhoz a törökök legyőzése után ma Észak-Macedóniát kell felülmúlnia a portugál válogatottnak, miután a balkáni csapat csütörtökön szenzációt okozott Olaszország elleni 1-0-s sikerével.

Ugyanazt a tiszteletet kell Észak-Macedónia iránt tanúsítanunk, amelyet Olaszország irányában mutattunk volna. Az, hogy otthonában verte az Európa-bajnokot, önmagáért beszél

– figyelmeztetett Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya, aki már a törökök elleni meccs előtt is kiemelte: nem tehetik meg a szurkolóikkal, hogy lemaradnak a világbajnokságról.

Világbajnoki pótselejtezők, Európa

Portugália–Észak-Macedónia 20.45

Lengyelország–Svédország 20.45

A győztesek kijutnak a katari világbajnokságra.

Borítókép: Krychowiak mellett Lewandowski is készen áll a sorsdöntő meccsre (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.